Szerző: Németh Noémi
Megjelent: 6 éve

Kitartás, szenvedély és önismeret kell a sikerhez

„Patriarchális társadalomban élünk. Ha egy férfi vezető pozícióba kerül, senkiben sem merül fel a kérdés, hogy vajon miért éppen őt választották. Ha egy nő válik vezetővé, minimum háromszor kell bizonyítania, hogy megérdemelte és alkalmas a pozícióra.” A nemi sztereotípiákról, az önismeret jelentőségéről és a sikerhez vezető útról kérdeztük Tóth Máriát, a DXC Technology Hungary - informatikai szolgáltató cég - alkalmazásfejlesztési igazgatóját.

Az EU-ban az informatikusok mindössze 16 százaléka nő, vezető pozícióba pedig csak nagyon ritka esetben kerülnek ezen a területen. Hogyan sikerült áttörnie az úgynevezett üvegplafont?

Húszéves koromban el sem tudtam volna képzelni, hogy vezető leszek, és nem is igazán vágytam rá, inkább szakértőként képzeltem el magam a szakmában. Az IT a leggyorsabban fejlődő terület. Ha valaki szereti a folyamatos változást és a forradalmi ötleteket, jelen pillanatban ez a legjobb környezet a számára. Bennem mindig is megvolt az ambíció a változtatásra, hogy hogyan lehetne másképp csinálni a dolgokat.

Egy idő után kihagytam a felesleges köröket, és megtanultam hangot adni a véleményemnek. Gyakran álltam elő javaslatokkal, így egyszer csak arra eszméltem, hogy csoportvezető, majd vezető fejlesztő lettem, és végül menedzseri pozícióban találtam magam. A magas beosztás részben pozitív, mert sokkal könnyebben végig tudom vinni az általam legjobbnak tartott megoldásokat, de a bürokratikus részét a mai napig nem szeretem.

Az üvegplafon-jelenség egyébként természetesen létezik, de nem is annyira a konkrétumokban nyilvánul meg, mint a női vezetőkhöz való hozzáállásban.

Bizonyos mértékben enyhültek ezek a sztereotípiák az elmúlt években?



A vezető pozícióban levő nők helyzete nem lett könnyebb. Elsősorban nem a bérkülönbségeket emelném ki, ez cégenként is eltérő, inkább a bánásmódon van a hangsúly. Patriarchális társadalomban élünk. Ha egy férfi vezető pozícióba kerül, senkiben sem merül fel a kérdés, hogy vajon miért éppen őt választották. Ha egy nőt neveznek ki, akkor először felmerül a kérdés, vajon miért pont Ő, aztán a vélekedés, hogy biztosan autoriter, s végül minimum háromszor kell bizonyítani, hogy megérdemelte és alkalmas a pozícióra.

Általánosságban sem javult az informatika területén dolgozó nők helyzete?



Ezen a téren szerintem sokkal jobb a helyzet. Ha nem vezetőről van szó, örülnek a női kollégáknak, más attitűdöt hoznak, rugalmasak és jól kommunikálnak. Az üzleti elemzők többsége nő és projektmenedzserként is sokan dolgoznak.

Az IT szektorban naponta berobban egy-egy új fejlesztés vagy technikai csodakütyü, az informatikusokról alkotott sztereotipikus kép azonban távolról sem tükrözi ezt a kreativitást és változatosságot.

Sokan valóban szemüveges, szakállas figurának képzelik az informatikusokat, akik csak programkódokat gyártanak, de ez valójában egy összetett és sokszínű terület. Meg kell érteni egy üzletág folyamatait és előállítani a támogató szoftvereket. Alkalmazásfejlesztőként folyamatos fejlődésre van szükség az egyik üzletágból a másikba történő átlépéshez, hiszen meg kell érteni azok terminológiáját, folyamatait és működését, majd lefordítani az IT nyelvére. Az már önmagában kreativitást feltételez, hogy mindezt képes újra és újra értelmezni, és ez alapján megalkotni az algoritmust.

A világ rohamosan fejlődik, így az informatikai támogatásnak - módszertanában és eszközeiben is - együtt kell vele fejlődnie. Az elmúlt húsz évben óriási lépéseket tettünk a technológia terén, teljesen lecserélődtek és nagyságrendekkel minőségibbé váltak az általunk használt eszközök és módszertanok.

Ön szerint milyen egy jó vezető?



Érzelmi intelligencia nélkül nehéz betölteni ezt a pozíciót, fontos az ügyfelek, kollégák és beosztottak megértése. Stratégiai szemléletmódra is szükség van ahhoz, hogy megérezzük, mikor jött el az ideje a változásnak, amivel egyfajta innovációs készség is együtt jár. A türelem nagyon fontos. Ez alatt nem csak az emberekkel szembeni türelmet értem, hanem azt is, hogy ne kapkodjunk, és ki tudjuk várni a megfelelő pillanatot. Nyilván szükség van bátorságra is, hogy bele merjünk vágni új dolgokba, vagy kiálljunk az emberek elé, ami számomra például nem könnyű feladat. A jó vezetőben mindig ott lobog a tűz, szenvedéllyel végzi a munkáját és akkor is kitartó, ha éppen nem jönnek össze a dolgok vagy ellenállásba ütközik. Azt hiszem, a legtöbb területen egészen jól állok, de a türelem sokszor nehézséget jelent.

A sztereotípiák miatt a nők hajlamosabbak autokratikus vezetőkké válni a pozíciójuk megszilárdítása érdekében?



Szerintem ez általánosan nem jellemző, biztosan vannak ilyen női vezetők, de előfordul a férfiak között is, tehát inkább személyiségfüggő.

Ön milyen típusú vezetőnek tartja magát?



Demokratikus vezető vagyok.

Mi jelentette pályája során a legnagyobb nehézséget?



Az nehéz időszak volt, amikor három év után visszamentem dolgozni, miután a második gyermekem megszületett. Egy olyan férfi vezető alá kerültem, aki úgy kezelte a szülési szabadságot, mintha megnyomtak volna rajtam egy reset gombot, és teljesen üres fejjel tértem volna vissza. Persze ennyi idő nagy kihagyást jelent az IT-szektorban, de közben folyamatosan képeztem magam.

Hogyan tudja összehangolni a karrierjét a magánéletével?



Ez nem könnyű feladat. Az én receptem egyrészt az, hogy rengeteg energiám van. Minden reggel kipattanok az ágyból, és futással indítom a napot, ez segít kiszellőztetni a fejemet. Az életemben mindennek rendelt ideje van, napközben aktívan dolgozok, így otthon többnyire már nem kell a munkával foglalkoznom. Persze van kivétel is, de az kezelhető. A logisztika a családban többnyire a nőkre marad, én viszem a fiamat a különórákra, de ezt az időt is beszélgetéssel tudjuk tölteni. A késő délutáni, koraesti órákban tudok még időt szerezni a második hivatásomnak, a pszichológiának is. Aztán este együtt a család a közös programokban vagy ki-ki a saját kedvtelésének hódolva.

Tehát percre pontosan megtervezi minden napját?



Igen. De ezt nem szabad teljesen mereven kezelni. Én kitaláltam magamnak egy saját kis játékot. Úgy élem meg a napjaimat, mintha egy forgatókönyv lenne. Az életem filmjének forgatókönyve. Ha éppen rohannom kell valahová, akkor a filmemben a főhős is éppen fut. Még aláfestő zenét is képzelek hozzá ilyenkor, ez nagyon jó móka. A pszichológia ezt átkeretezésnek nevezi, ami nagyon jó módszer arra, hogy a feszültségünket enyhítsük. Szerencsére egész jól tudom menedzselni az időmet, de azért egyáltalán nem vagyok tökéletes, például nagyon sokszor hagyok el dolgokat. Gyakran túlvállalom magam, de ha valamit kivennék az egyenletből, az hiányozna. Ilyen szempontból néha több bennem a szenvedély, mint a racionalitás.

Tóth MáriaTóth Mária
Mikor kezdett el foglalkozni a pszichológiával?

Miután menedzser lettem, beiratkoztam egy MBA képzésre. Itt találkoztam először a szociálpszichológiával, szervezeti viselkedéssel, személyiségpszichológiával és egyre inkább megszerettem ez a területet. Jó eszköznek tűnt arra, hogy megértsem, mit miért csinálnak körülöttem az emberek. Az, hogy elindultam ezen az úton, elsősorban saját magam megismerésében és megértésében segített. Ekkor döbbentem rá arra is, hogy nem szabad megsértődnöm azért, mert a szakmámban nőként kezelnek, hiszen az vagyok. Ha ennek a pozitívumaival együtt tudok élni, a negatívumokat is el kell fogadnom. Egyébként sem szeretnék férfi lenni.

A reggeli kocogás mellett rendszeresen fut félmaratonokat. A sport az élet más területein is segít fokozni a kitartást?



A sport nagyon jó szimbólum a kitartásra, arra, hogyan ne adjuk fel. Eleinte azért futottam, hogy bizonyítsak, de ezt mostanra felváltotta egyfajta belső kényszer. Bármilyen nyomorult is az időjárás, ez nem maradhat ki a napomból, igazából már fáradtságot sem érzek.

A legutóbbi néhány félmaratonon a tizennyolcadik kilométernél kezdtem el felgyorsulni, és ez a hihetetlen erő nem tartalék volt, hanem futás közben gyűlt össze. Óriási felfedezés volt számomra a világ rendjéről, hogy bizonyos tevékenységek mennyire feltöltenek menet közben. Fizikailag nyilván fáradok, de valahogy sikerül átlépnem ezt a pontot és elkezdek felgyorsulni, ez egyfajta flow-élményt eredményez.

Ez akár a munkával is párhuzamba állítható, hiszen például egy projektmunka leadási határideje előtt is sokkal produktívabb tud lenni az ember. Ilyenkor nem csupán a stressz a hajtóerő, hanem az az érzés is, hogy mindjárt megszületik valami.

Igen, ezt érezni kell. Ha oda tudunk figyelni a munkánk során arra, hogy megtaláltuk ezeket a sikerpontokat, akkor lendületbe jövünk. Ez olyasmi, mintha át akarnánk kelni egy mocsáron, és észrevennénk a cövekeket, amelyeken átugrálhatunk.

Ön szerint mi a siker kulcsa?



A siker egy összetett dolog. Nem csak a fényes karriert és az egzisztenciális stabilitást foglalja magában, az élet minden területén ki kell alakítani egyfajta egyensúlyt. Ehhez nincs szükség magas beosztásra, lájkokra vagy széles ismeretségi körre, elérhetjük bármilyen pozícióban.

Mire van szükség ahhoz, hogy eljussunk idáig?



Pszichológusként úgy gondolom, hogy napjainkban nagyon kevés figyelmet fordítunk önmagunk megismerésére. Gyermekkorunkban pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk, de az évek során hatnak ránk a trendek, a szülők, a barátok, az iskola, az első párkapcsolat, majd a második, és szépen ránk rakódnak a rétegek, mint fára az évgyűrűk. Ha nincs letisztult önképünk, sokszor feleslegesen küzdünk egy olyan pályán, amire nem vagyunk alkalmasak. Rá kell jönnünk, miben vagyunk jók és ha ehhez hozzáadjuk a kitartást és a szenvedélyt, akkor valóban sikeresek lehetünk.

Azért bizonyos szinten át tudjuk lépni a saját korlátainkat?



Bizonyos alapvető képességek hiányában nem valószínű. Ha valakinek bothangja van, sosem lesz belőle sikeres énekes, de elhelyezkedhet hasonló területen és jó szövegíróvá vagy zenésszé válhat. Az más kérdés, ha személyiségünkből eredő korlátaink vannak, mint például nálam az, hogy nem szeretek kiállni a nyilvánosság elé. De hogyha ezzel konkrét dolgokat akarok elérni, megvan a kitűzött cél és a szenvedély, túl tudok lépni a félelmeimen.

Magyarországon jelentős a munkaerőhiány az IT-szektorban. Hogyan lehetne bevonzani a nőket erre a területre?



Főként az átképzésben látom a megoldást. Erre megvannak a módszerek, a keresleti és a kínálati oldal is, csak az összeköttetés hiányzik. Magyarországon már számos kódolást tanító iskola működik, ahol egy év alatt át tudják képezni a diplomásokat. Ennyi idő alatt persze nem lesznek szuper szakértők, de a jól definiált, konkrét fejlesztési vagy tesztelési feladatokra alkalmasak. Egy közgazdász például nagyon sikeres lehet ebben a szektorban, hiszen már ismeri az üzleti folyamatokat. A nők, minden sematikus elképzelés ellenére nagyon jó programozók lehetnek. Ehhez szükséges az odafigyelés, a pontosság és a kreativitás. Miért lenne ez kevésbé meg a nőkben? Szerintem jobban kéne reklámozni ezt a lehetőséget a nők körében, az egész közegnek jót tenne a 15-20 százalékos női beáramlás.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk