kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Családbarát Munkahely Díjak 2007

Tarcsi Gyula koordinációs szakállamtitkár a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által alapított Családbarát Munkahely Díjakat adta át ma Pécsett az "Esélyegyenlőség a munkahelyen" című konferencia keretében.

Tarcsi Gyula szakállamtitkár a díjátadó ünnepséget követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az Európai Unióban és azon belül Magyarországon is cél a foglalkoztatás bővítése, a magas színvonalú munkavégzés és a profit növelése, viszont egyre fontosabb, hogy a gazdaság szereplői mindezt humán módon érjék el. Úgy vélte: azok a vállalkozások, melyek foglalkoznak a dolgozóik környezetével, családi viszonyaival, vagy a munkahelyi stressz oldásával, hosszabb távon eredményesebben működnek, mint "közömbösebb" társaik. Statisztikák szerint egy jó munkahelyen kevesebb a baleset, a hiányzás, a táppénzen töltött idő és a fluktuáció, mindez növeli a teljesítményt és a bevételt. Hiszen csak motivált, jókedvű dolgozókkal lehet komoly eredményeket elérni - mondta. Tarcsi Gyula megjegyezte: a szaktárca ezért a jövőben arra törekszik, hogy kizárólag azok a társaságok kapjanak állami megrendeléseket, melyek belső viszonyaik rendezettségének köszönhetően kiegyensúlyozottan működnek. /Forrás: MTI/


Idén immár nyolcadik alkalommal adták át a Családbarát Munkahely Díjakat.

A pályázatot, melynek célja a jó gyakorlatot felmutató munkahelyek elismerése, először 2000-ben hirdette meg a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség előmozdításáért felelős kormányzati egység, akkori nevén a Nőképviseleti Titkárság. Ma már a Szociális és Munkaügyi Minisztérium gondozza a kezdeményezést, amelynek érintett területei az esélyegyenlőség - a családon belüli munkamegosztás, a nők és férfiak egyenlő munkaerőpiaci esélyei; foglalkoztatás - olyan rugalmas munkalehetőségek elterjedése, amelyek elegendő mozgásteret adnak a munkavállalónak is; szociálpolitika - a családbarát munkahely hátterét egy rugalmas, hozzáférhető és megfizethető gyermek és idősellátó rendszer kell, hogy kiegészítse.
Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahelyi vezetés hatékonyan növeli a vállalat versenyképességét, miközben előnyös a családos alkalmazottak számára is. Az alkalmazottak motivációját, megelégedettségét és munkavégzésének hatékonyságát egyértelműen növeli a család és a munka érdekeit összeegyeztető vállalatvezetési gyakorlat. Eredménye a kevesebb stressz, a csökkenő fluktuáció és a betegség miatti távolmaradás. A jól kvalifikált, elkötelezett munkaerő megtartása és a hatékonyság, kreativitás növelése így hosszú távon lehetséges, ami nyereséget jelent minden távlati céllal rendelkező vállalat számára.

A pályázat többek között olyan kérdésekre terjed ki, mint hogy milyen a vezetésben a nők aránya, hány férfi és nő vesz részt a képzéseken, vannak-e kifejezetten a férfiak családi elkötelezettségét erősítő intézkedések, a munkahelyi rendezvények, illetve egyéb juttatások a családtagok részére is nyitottak-e, vagy hogy támogatja - e a munkahely a szülői szabadságról visszatérőket. A munkaügy szempontjából fontos a rész-, illetve távmunka lehetőségének felkínálása, törzsidő-, peremidő kialakítása, kollektív szerződések megléte, valamint a versenyképesség növelését célzó képzések, amelyek lehetőség szerint munkaidőn belül történjenek. Szociális szempontból pozitívan értékelendők az olyan juttatások, melyek növelik a munkavállalók szociális biztonságát (családalapítási és szülési segély, beiskolázási segély, nyugdíjpénztári hozzájárulás stb.), illetve egészségmegőrzését (szűrések, uszodabérlet, rekreációs támogatás stb.) vagy az olyan kiegészítő szolgáltatások, mint alternatív gyermekfelügyelet biztosítása, gyermekintézmények támogatása.

A 2007-es kiírásra 59 pályázat érkezett.


A 2007. évi Családbarát Munkahely Díj nyertesei

Kategória - Kisvállalatok

1. Díj: SZ+C Stúdió Kft. - Szekszárd (Valamennyi pályázó kisvállalat közül legkomplexebben valósította meg saját családbarát stratégiáját.)

Oklevél: Geoview Systems Számítástechnikai Kft - Budapest


Kategória - Középvállalatok

1. Díj: Csavar- és Húzottárú Zrt. - Alsószsolca (Kiemelkedő, hogy nemek aránya a vezetésben is kiegyensúlyozott, valamint hogy valamennyi kollégájuk visszatért a gyermekgondozási szabadságot követően.)

Oklevél: Makó - Térségi Vízközmű Kft. - Makó


Kategória - Nagyvállalatok

1. Díj: IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. - Vác (Valamennyi nagyvállalat közül a legkomplexebb, és legsokoldalúbb stratégiát valósították meg. Dokumentált elvi alapokon nyugvó családbarát rendszerük van.)

Oklevél:
Északdunántúli Vízmű Zrt. - Tatabánya
Linamar Hungary Nyrt. PPM. Divízió - Békéscsaba
Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. - Budapest


Kategória - Költségvetési szervek

1. Díj: Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - Budaörs (Kiemelkedően sok juttatással és támogatással segítik dolgozóikat. Ezen felül erő a gyermekgondozási szabadságról visszatérő kollégák támogatása is.)

Oklevél:
Katica Bölcsőde és Napközi Otthonos Óvoda - Budapest
Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórház


- Különdíjat állapított meg a Bíráló Bizottság az alábbiak szerint:
Az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód terén tanúsított jó példamutatásért (az intézmény foglalkoztat roma kisebbségi és fogyatékos (10%) alkalmazottakat).

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye - Békéscsaba

- Az Európai Esélyegyenlőségi Év jegyében, az OET munkavállalói oldalának javaslatára a pályázók által benyújtásra került Esélyegyenlőségi tervekből az arra méltóakat OKLEVÉL elismerésével díjazták:

Vas Megyei Szakosított Otthon (Kategória: Közszféra)
A szokástól eltérően, részletes felmérést követően, alapos helyzetfeltárás és pontos célmeghatározás jellemzi az elkészített Esélyegyenlőségi tervet. A kitűzött célok felölelik az intézményi gondoskodás azon munkavállalókat érintő területeit, melyek a munka milyenségének meghatározásában rendkívül fontos szerepet játszanak. Az Esélyegyenlőségi Referens kinevezése segíti a terv megvalósulásának esélyeit, egyben erősíti az esélyteremtés intézményes formáját. Jó példaként ajánlják.


Pékmester Biscuits Kft. (Kategória: Kisvállalat)
Nem jellemző, ám mint a példa is mutatja nem lehetetlen, hogy egy a versenyszférában működő kisvállalat készítsen Esélyegyenlőségi tervet. Bár a pályázatukban hangsúlyozták a családias jelleget, és mégis a munkáltató fontosnak tartotta, hogy elkötelezettséget vállaljon a munkavállalók hátrányos megkülönböztetésének megakadályozására, és hangsúlyosan a megelőzésre koncentráljon. A versenyhelyzetben lévő kis vállalkozás az átlátható, partnerségi viszony kialakítására törekszik a munkaviszony keretében. A munkáltató vállalásokat tesz a saját maga által alkalmazott a toborzási, bérezési, egészség megőrzési programjainak esélyteremtő szempont szerinti alkalmazásra. A kisvállalati kategóriában semmi nem kötelezi a vállalkozást Esélyegyenlőségi terv készítésére, és ha ezt egy még is megteszi, az a társadalmi fejlődés és a munkáltatás XXI. századi minőségeként kell értékelni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk