Szerző: JobAngel
Megjelent: 5 éve

Motivációs levél egyszeregy

Talán még az önéletrajznál is nehezebb megírni egy motivációs levelet. Alapszabály, hogy az önéletrajz a szakmai múltat mutatja be, a motivációs levél az elképzelt szakmai jövőt, kezdi gyakorlati útmutatóját Jobangel. A cikkben letölthető motivációs levél minta is található.

images

images

Az álláskereső a motivációs levélben írja le szakmai terveit, elképzeléseit, amit az önéletrajzban felsoroltakkal alapoz meg, és reméli, hogy a reménybeli, levéllel megszólított munkáltató tud azonosulni ezekkel a tervekkel.

Pont ezért, sablont, mintát adni rá szinte lehetetlen, illetve sajnos sok ezzel foglalkozó oldal megpróbálta. Így aztán a motivációs levelek többségében önállóan dolgozni tudó csapatjátékosok szeretnének egy sikeres csapat aktív tagjává válni, és tudásukat kamatoztatni. Ezek a szófordulatok szinte minden motivációs levélben, és publikált mintában benne vannak, így aztán senkinek sem jelentenek semmit.

Minta helyett érdemesebbnek látom, hogy egy gondolkodásmódot és útmutatót adjak a motivációs levelek írásához, túl az egyszerű blogposzton, de nem elérve az előregyártott mintát. Légy kreatív, szól a következő sablonos „tanács” a témában, de ne légy az. Simán csak gondold át, mit is szeretnél elérni a munkádban, a szakmádban, és főleg miért. Ez a motiváció.

Kinek írjuk a levelet?

A motivációink sokfélék, pl. egyszerre akarunk egy jó társaságban dolgozni jó csapattagként, sokat tanulni, és amit tudunk, azt használni. De mindezt különböző mértékben lehet egy-egy állásban megvalósítani. Ezért fontos, hogy az adott munkáltatót lehetőség szerint ismerjük meg minél jobban, mielőtt megszólítjuk. Néha az álláshirdetésből ki sem derül a munkáltató kiléte, ami megnehezíti a helyzetet, de sok tényezőre így is fény derülhet.

Ahhoz, hogy jól meg tudjuk szólítani az adott munkáltatót, jópár szempontot figyelembe kell vennünk, ezek jórésze már az álláshirdetésből kiderül:

  • ki fogja a motivációs levelet megkapni, elsőként olvasni?
  • Milyen készségeket kérnek az álláshoz?
  • Milyen tapasztalatokat kérnek?
  • Mit tudunk meg a cégről? Mivel foglalkozik, milyen iparágban tevékenykedik, milyen méretű, magyar vállalkozás vagy multicég?
  • Milyen a cégkultúra? Egy tegeződő, közvetlen álláshirdetést valószínűleg nem egy konzervatív cég fogalmazott meg.
  • Mit tudunk az adott állásról? Csapatban vagy egyedül kell majd dolgozni? Csapat mindenhol van, és az elvárások között biztosan ott lesz a csapatban dolgozni tudás, de a leírt felelősségi kör megmutatja, hogy milyen egyéni felelősséget várnak el - illetve a te nézőpontodból, mennyire felelősségteljes munkát ajánlanak.

Ha az álláshirdetésen kívül több információink is van, pl. a cég honlapja, esetleg már ott dolgozó ismerős, akkor érdemes kutatni, kérdezősködni. Milyen ott dolgozni, mit tartanak ott a legfontosabbnak? Ezeket az információkat nem csak arra kell használni, hogy jól írd meg a motivációs leveled ennek a cégnek, de arra is, hogy eldöntsd: akarsz-e egyáltalán dolgozni náluk? Olyanok-e, ahol szeretnél sok időt tölteni?

Egy motivációs levél vázlata

A levél vázlata szinte minden esetben ugyanúgy néz ki:
1. Címzés - cég neve, személy neve, ha tudjuk. Hivatkozási szám, ha van ilyen az álláshirdetésben.
2. Milyen állásra és miért jelentkezel? A sablonok szerint felkeltette az érdeklődésed az álláshirdetésük, de miért? Ha leírod az indokokat, a „felkeltette az érdeklődésemet” szófordulat már ki is maradhat.
3. Az álláshoz passzoló készségeid és tapasztalataid leírása röviden
4. Mit vinnél a munkáltatóhoz, mint új kolléga (friss tudást, tapasztalatot, kapcsolatrendszert, iparági jártasságot, piaci ismeretet, munkastílust - ezek lesznek igazán értékesek számára - ez a „kamatoztatni szeretném tudásom” sablonos szófordulat helyett használható konkrét, munkáltató számára hasznos kifejtése. Itt kerül sor a szakmai jövőről: képzeld bele magad az adott állásba, írd le, milyen feladatokat (ezeket az álláshirdetésben felsorolták) hogyan oldanál meg.
5. „Call to action”, azaz udvariasan kérj személyes találkozót, és az itt használt sablon helyett, miszerint „hogy személyesen részletesebben is bemutatkozhassam” helyett sokkal inkább kétoldalú kommunikációt kezdeményezz: „egyeztethetünk, tárgyalhatunk stb. szavakat használj.

Letölthető motivációs levél minta.


Jobangel teljes útmutatója ITT olvasható.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek