Megjelent: 17 éve

A távmunkához bizalom kell - előnyök és kockázatok

Megduplázódott a távmunkások száma Magyarországon. Immár a munkavégzők négy százaléka dolgozik ilyen formában. Ennek ellenére továbbra is lemaradásban vagyunk az Európai Unióhoz képest, ahol a távmunkában foglalkoztatottak aránya tizennégy százalék. De miért jó ez a fajta munkavégzés? Melyek az előnyei a dolgozók, és melyek a munkáltatók számára?

Simon Gábor, a Távmunka Szövetség elnöke nemrégiben bejelentette, célkitűzésük szerint 2013 végére a munkavállalók nyolc-tíz százaléka lesz távmunkás. Ez 150 ezer új munkahelyet jelent majd.

A Trend Soft Bt. foglalkoztat távmunkásokat. Bertalan Tamás, a cég vezetője arra a kérdésre, hogy miért előnyös ez a társaságnak, azt válaszolta, hogy így nem kell helyben munkaerőt keresniük. Ha például olyan szakemberre van szükségük, amilyet nem találnak meg a környéken, országosan is keresgélhetnek - magyarázta.

Szilágyi Andrea, a Linguart Nyelviskola - amely szintén dolgozik távmunkásokkal - tanára a költséghatékonyságot nevezte legfőbb érvnek amellett, hogy távmunkásokat alkalmaznak. És valóban, a cégnek, így nem kell biztosítania a feladatok elvégzéséhez szükséges eszközöket, nincsen iroda-bérleti díj, stb.

Alternatív útvonalakon a hirdetések

A kölcsönös előnyök ellenére bizony kétségtelen, hogy népszerűtlen a távmunka Magyarországon. Olyannyira, hogy az általunk megkeresett nagyobb munkaerő-közvetítő cégek egyike sem foglalkozik távmunkások továbbításával. A helyzet egészen egyszerű: nincsen efféle megkeresés - mondta a GWH Személyzeti Szolgáltató Zrt. egyik munkatársa. A látogatottabb internetes álláskereső oldalak hirdetései között is elvétve akad csak távmunka. Vágner Ágnes, a Profession.hu marketing vezetője arról tájékoztatott, hogy náluk az "Egyéb" kategórián belül lehet néhány ilyen jellegű hirdetést találni, de számuk elenyésző.

Aki mindenáron otthon akar dolgozni, így csak a sima internetes keresőkre hagyatkozhat. A szó beírásával számos lehetőség közül választhat a kíváncsiskodó. Viszont a távmunka ingoványos talaj, hiszen kihasználva a személyes kontaktus hiányát rengeteg szélhámos próbálkozik pénzt kicsikarni az otthon végezhető feladatokat, és velük pénzt keresőkből. Néhány távmunkával foglalkozó oldal még feketelistákat is létrehozott, amelyen olyan cégek szerepelnek, amelyekre volt már panasz. Máshol, így a Jobapró álláshirdető portálon is, a látogatók jelezhetik, ha valamely hirdetéssel gond van. Ha a probléma valós, a felhívás feladóját kizárják a rendszerből.

A munkaadók biztonságosnak érzik

Ha a távmunkáról van szó, csakhamar fölbukkan és megkerülhetetlen a bizalom kérdése. Tény, hogy az emberek többsége személyes kontaktust igényel ahhoz, hogy bizalommal legyen a másik iránt. Szilágyi Andrea szerint még ez sem hátránya a távmunkának. Véleménye szerint az első néhány megbízásnál kiderül, ha valamelyik féllel probléma akad. Ez szerinte a hagyományos formában történő munkavégzés esetében is előfordulhat. Így a kockázat - szerinte - nem nagyobb. Azt, hogy az első megbízás mindkét fél számára kockázattal jár, a Trend Soft Bt. úgy igyekszik megoldani, hogy csak azoknak ad ki bizalmas információt, akikkel már szerződést kötött - mondta Bertalan Tamás, a cég vezetője.

Náluk tekemarketingeseket foglalkoztatnak távmunkában, a következő módszerrel: az alkalmazottaknak kiadják, kiket kell fölhívniuk, és a telefonálások megkezdése előtt a telemarketerek egy-egy ismertető anyagot is kapnak a termékről, amivel kapcsolatban föl kell venniük a kapcsolatot a listán szereplőkkel.
A dolgozók alapdíjat, valamint minden egyes sikeres üzlet után jutalékot kapnak. Azt, hogy valóban megtörténtek-e a hívások, híváslistával ellenőrzik. Ezen kívül létezik egy ún. "kikerüléses" trükk is, amelyet személyes megkeresés esetében lehet használni - magyarázta Bertalan Tamás. Annak lényege, hogy a vásárló kap egy olyan levelet, vagy kedvezményre jogosító kártyát az üzletkötőtől, amelyet később be kell mutatnia, így válik kihagyhatatlanná a munkatárs a folyamatból.

A megkérdezett cégek képviselői szerint a távmunkához tényleg bizalom kell, de biztonságos formája a pénzkeresésnek. Ha jól megy az üzlet, mindkét fél érdeke, hogy úgy maradjon minden, ahogy van. Így egyik résztvevő sem kezd majd el ügyeskedni a másik kárára - magyarázta Bertalan Tamás. Ha pedig nem megy a bolt, nem érdemes csalni.

A távmunka valóban gyerekcipőben jár még nálunk, de - ha hihetünk a célkitűzéseknek - néhány év múlva már jóval elterjedtebb lesz. Ha pedig már kiépült egy hálózat, és egy jól működő ellenőrző rendszer, nehezebb lesz a zavarosban halászni. Addig is, aki otthon szeretne dolgozni, nem árt, ha előtte tájékozódik, megbízható-e a kiszemelt állásajánlat.

Knap Gábor, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a... Teljes cikk