Megjelent: 5 éve

Milyennek kell lennie a XXI. századi csúcsvezetőnek?

Mi szükséges, időszerű és fontos a szakmai előrelépés, karriermenedzsment szempontjából egy csúcsvezető számára? Összesen tíz témakörben tett fel kérdéseket nyári, online kérdőíves felmérésében a Business Coach Kft. az érintetteknek, hogy feltérképezzék, mi fontos a vezetőknek saját fejlődésükhöz.

Az online kérdőíves felmérés témája a XXI. századi csúcsvezető volt. Összesen 10 témakörbe tartoznak a kérdések: önismeret, együttműködés, reziliencia, inspiráció és motiváció, stratégiai gondolkodás, networking, mentoring és coaching szemlélet, sokszínűség, digitalizáció és mesterséges intelligencia, branding. A kérdőívet 158 csúcsvezető töltötte ki.

A siker elsődleges kulcsa a megfelelő önismeret. Ennek meglétét az eredmények is alátámasztják. A válaszadók több mint 80%-a szilárd önismeret birtokában érzi magát, ami egy optimális alap a további eredményes munka felé.

Több mint 90%-os az „együttműködési mutató”, ami azt jelzi, a kitöltők kimondottan jó kapcsolatot alakítanak ki kollégáikkal, beosztottaikkal és nyitottak a visszajelzésre.

A reziliencia egy árnyalt terület: egyre inkább hangsúlyt kap a stresszmenedzsment kapcsán, mégis a mindennapi munka során nem épül be annyira, amennyire kellene. Különböző tréningek épülnek rá, hiszen ezt elsajátítani, mélyíteni, gyakorolni kell ahhoz, hogy alkalmazhatóvá váljon és támogassa a hosszú távú munkavégzést.

Stratégiai gondolkodásra vonatkozóan az eredmények magukért beszélnek: a válaszadók közel 90%-át stratégiai szemlélet jellemzi, átlátja a horizontális és vertikális összefüggéseket. A stratégiai gondolkodás fejlesztéséhez érdemes nyomon követni a világpiaci trendeket és beépíteni a hasznosakat a munkába.

Kiemelkedően jó eredményt jelez a kérdőív motiváció és inspiráció tekintetében. Fontos a motivációra vonatkozóan kiemelni, hogy az önmotiváció maximálisan helyén van, ugyanakkor az is kiderült, hogy a beosztottak motiválása fejlesztendő területnek számít: jól működik, de a vezetőknek szüksége van egy mindig megújuló eszközkészletre ahhoz, hogy a munkatársak motivációját fenntartsák.

„Te részt veszel konferenciákon, szakmai eseményeken? Figyelmet fordítasz rá, hogy kapcsolatokat építs ki adott iparág és más piaci területek szereplőivel?” Nos, a visszajelzések alapján ez egy gyenge terület, ebbe előremutató lehet jóval több időt és energiát invesztálni: a válaszadók csupán 60%-a látogat rendszeresen networking eseményeket, ők is csak évente 1-2 alkalommal.

Mentoring és coaching szemlélet magabiztos alkalmazása? Igen, működik! A válaszadók nagy része olyanokból áll, akik már részt vettek coach képzésen vagy tervezik azt: ezt mutatja, hogy a kitöltők 90%-a hisz és alkalmazza a coaching szemléletet munkája során.

A HR Blog szubjektív, elemző, trendfigyelő. A HR szakma véleményformálóinak oldala. Egy hely a jó gyakorlatok és a friss gondolatok megosztására, amit olvasni és írni egyaránt érdemes!


Sokszínűség vonatkozásában nagy a differencia a válaszokban. Majdnem fele-fele arányban hisznek a kitöltők a sokszínűségben rejlő hozzáadott értékben, vélik úgy, hogy csapaton belül jól kezelik az ebből fakadó kihívásokat vagy törekszenek arra, hogy megismerjék és elfogadják a különbözőségben rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

Digitalizáció és mesterséges intelligencia terén csupán 40% válaszolta, hogy időt és energiát fordít a technológiai újításokra. Ez további képzésekre ad lehetőséget, hiszen az innovatív szemlélet egy központi területe a korszerű, egyre bővülő technológiai eszköztár mély ismerete.

A branding témakör is a fejlesztendő területek közé tartozik. Branding tekintetében nagyon széles eszköztár áll a vezetők rendelkezésére, aminek ismerete piaci előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben. A válaszadók gyengeségeket látnak itt, ezért szükséges több ismeretre szert tenni.

Izgalmas válaszokat hozott a nyitott kérdés, amiben a kitöltők kiemelték a saját maguk által fontosnak tartott fejlődési területeket. A 10 témakör mellett olyan fejlesztendő területekről számoltak be, mint a vállalati politika, érdekérvényesítés, elfogadás, de olyan, a képzők által már lerágott csontnak tekintett témaköröket is beírtak a kitöltők, mint a konfliktuskezelés, hatékony kommunikáció, asszertivitás, delegálás, időmenedzsment, vagy vezetői pozíció gyakorlása barátokkal, derül ki a Business Coach Kft. összefoglalásából.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk