kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 17 éve

A jogviszonyok hálójában I. - A színlelt szerződés

A legfrissebb adatok szerint a feketefoglalkoztatáson tetten ért munkavállalók száma négyszeresére duzzadt az elmúlt három évben. De milyen megjelenési formái léteznek a feketemunkának? A HR Portal a klasszikus feketefoglalkoztatást és a más jogviszonyt leplező színlelt szerződések témakörét járta körül.

Az elmúlt években nemcsak a gazdasági ágazatokban terjedt el az a gyakorlat, amikor a munkaszerződés helyett megbízási szerződéssel foglalkoztatnak. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) is megerősítette azt az információt, hogy a munkaviszonyhoz kapcsolódó járulékfizetés elkerülése érdekében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a munkaviszonyok "átváltása" megbízási, vállalkozási jogviszonyokká.

Valaki feketén szereti

A feketegazdaságon a termelés, az elosztás, a szolgáltatás és a munka olyan produktív gazdasági és újraelosztási tevékenységeit értjük, amelyeket nem vallanak be a közterhek fizetésénél, és nem veszik számba a nemzeti össztermék számításánál.

A feketegazdaság jelentős részét képezi a feketemunka, vagyis a munkaszerződés és a bejelentés nélküli foglalkoztatás, a külföldi munkavállaló engedély nélküli foglalkoztatása és a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás. Az utóbbi kezdete a 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor az addig munkaviszonyban állók vállalkozást alapítva végezték el ugyanazt a munkát, mint korábban. Egy dologban történt változás: fizetésüket számla ellenében kapták meg. Ez az egy dolog azonban számos következményt vont maga után. A munkavállaló hatalmas függetlenséget és több pénzt kapott, ráadásul költségként elszámolt mindent, amit csak lehetett. Ugyanakkor a kevesebb befizetett járulék miatt kevesebb ellátást kap a nyugdíjba vonulást követően, és nem élvezheti a munkaviszony előnyeit sem. Mivel a munkáltatók jelentősen spórolhattak a bérköltségeiken és a munkajogi kötelezettségeik is enyhültek, így nem volt érdekük hogy változtassanak ezen a helyzeten.

A feketemunka megjelenési formái

Mindenekelőtt két kérdésre kell választ kapnunk a jogszabályoknak megfelelő foglalkoztatás esetkörében: a felek között létezik-e a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítő okirat (szerződés), a munkavégzésre irányuló szerződés a felek tényleges akaratának, szerződési szándékának megfelelő szerződéstípusba tartozik-e.

A klasszikus

A klasszikus feketefoglalkoztatás akkor valósul meg, ha a legális alkalmazást el akarják kerülni, és ennek érdekében a felek között nem jön létre a formális írásos szerződés a munkaviszony tényleges létesítése mellett. E "kerülő utak" lehetőséget kínálnak a munkáltatónak, hogy ne fizessen adót, társadalombiztosítási járulékot, mivel az alkalmazott nincs bejelentve sem az APEH, sem az OEP felé. Vagyis az adott munkaviszony rejtve marad, a munkavállaló "feketén" dolgozik.

A "próbálkozó"

Jól ismerjük a feketemunka másik sajátos megjelenési formáját, az úgynevezett próbamunka esetkörét, hiszen valószínű, minden dolgozó élete során legalább egyszer átesett rajta. A munkáltatók szeretik azt hangoztatni a munkaszerződés hiánya esetén, azért bízzák meg "próbamunkával", hogy a munkavállaló a munkakör ellátására való alkalmasságát bizonyítsa. Ez különösen gyakori a textiliparban és a vendéglátóiparban, de a szellemi foglalkoztatásúak esetén is. Sajnos az is mindennaposnak számít a munka világában, hogy a foglalkoztató az alkalmazottal elhiteti, hogy a szerződés nélküli "próbamunka" maga a próbaidő, és ha az letelik (legtöbbször a maximum adható 3 hónap után), akkor kötnek majd szerződést, ami persze nem történik meg.

Itt fontos leszögezni, hogy a Munka Törvénykönyve a "próbamunka" jogintézményét nem ismeri. A legális foglalkoztatás ez esetben próbaidő kikötésével teljesíthető, amely kizárólag akkor történhet meg, ha munkaviszonyunkat szerződésben rögzítették, melynek tartalma harminc naptól legfeljebb három hónapig terjedhet. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntetheti. A próbaidő elteltével a felmondásnak már szigorúbb feltételei vannak. Természetesen az ilyenkor megkötött szerződés kapcsán is van bejelentési kötelezettsége a munkáltatónak, mint ahogy a "próbamunka" másik törvényes formája esetén is, amikor határozott idejű munkajogviszony áll fenn. Ez akár egy nap is lehet, mivel a Munka Törvénykönyve nem határoz meg minimális időtartamot ennek a munkajogviszony kapcsán.

Az alkalmi partner

Az alkalmai munkavállalói kiskönyv is egy legális forma, amely szintén arra ad lehetőséget, hogy a munkáltató kipróbálhassa a munkavállaló képességeit. A kiskönyv a munkaszerződést helyettesíti, ám azt a munka megkezdése előtt ki kell tölteni, különben a munkaügyi ellenőrzés szempontjából munkaszerződés nélküli foglalkoztatásnak minősül, amely súlyos bírságot von maga után. Elterjedt szabálytanságnak számít például, amikor a munkáltató az alkalmi munkavállalói kiskönyv rovatait kitölti, a munkavégzés napjának bejegyzése nélkül. A munkáltató tehát a munkaügyi ellenőrzés során nem védekezhet a szerződés hiányának jogszerűségére arra hivatkozással, hogy a munkavállaló csupán "próbamunkát" végzett.

Színlelve

És végül de nem utolsó sorban ismerjük meg az elmúlt évek legtöbb vitáját kiváltó színlelt szerződés fogalmát. A Polgári Törvénykönyv szerint az a szerződés színlelt, amely más szerződést leplez. A színlelt szerződés semmis, és az alapján a jogviszony alapján kell minősíteni, amelyet leplez. Tehát, a munkaügyi felügyelők azokat a megbízási és vállalkozási szerződéseket minősíthetik színleltnek, amelyek a valóságban munkaviszony leplezésére jöttek létre. Az ilyen jellegű polgári jogi szerződések fő célja nem más, mint a közterhek megkerülése, amely elsősorban a foglalkoztatóra jellemző. A munkaadók a munkabérfizetéshez kötődő egyéb járulékfizetési kötelezettség elkerülése, valamint pl. a felmondási védelemre, a rendkívüli munkavégzésre, vagy a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok kijátszása érdekében munkaviszony jellegű foglalkoztatásra is sok esetben megbízási vagy vállalkozási szerződést kötnek.

A színlelt szerződések felszámolására többször tett már kísérletet a kormány. Az első moratóriumot egy 2003 végén elfogadott törvényi rendelkezés vezette be, amely 2004. június 30-ig biztosított volna moratóriumot a színlelt szerződések ügyben. Ezt a határidőt azonban nem sikerült tartani, így meghosszabbították 2005. június 30-ig. A végső határ azonban egy évre rá, 2006. június 30-ával járt le, amely azt jelentette, hogy
a munkáltatók eddig a határidőig szankció nélkül alakíthatták át színlelt szerződéseiket munkaszerződéssé. Határidőn túl viszont a szerződést a munkaügyi felügyelők minősítik csak át, nem kevés bírságért cserébe.

Jó tudni!

A munkaviszony kialakításakor elengedhetetlen az írásos forma, amelyben a felek rögzítik a személyi alapbér nagyságát, munkaköri leírásokat, a munkavégzés helyét és nem utolsósorban a pozíció betöltéséhez szükséges iskolai végzettséget. Egy vállalkozói szerződésnek ezzel szemben nincsenek alapvető tartalmi követelményei, ahogy írásba foglalása sem kötelező. Mindkét jogviszonyba belefér viszont a tartós és rendszeres munkavégzés, illetve díjazás, az időbeli lekötöttség, a meghatározott helyen kifejtendő tevékenység. Nehezen húzható meg tehát a határ a két szerződéstípus között. A vízválasztó ilyen esetekben az lehet, hogy a felsoroltak közül milyen jogok és kötelezettségek szolgálják a szerződés fő célját. Határesetekben a rendelkezésre állási kötelezettség, valamint az ellenőrzési jog megléte vagy hiánya dönt. Amennyiben a szerződés bármelyiket tartalmazza, színleltnek minősíthető.

A tilosban járó, feketén alkalmazott munkavállalók száma az elmúlt években megsokszorozódott: 2004-ben 10 000, 2005-ben 28 741, 2006-ban 42 147, 2007. 05. 31-ig pedig, 24653 fő lepleződött le. Ez a növekedés több tényezőre vezethető vissza, amelyet a cikk második részében taglalunk majd.

Forrás:
Dr. Csigi Imre, OMMF Központi Munkaügyi Főosztály cikke alapján (Munkavédelemi és Munkaügyi Ellenőrzés 2007. júniusi szám)

Danka Krisztina: A munkaügyi ellenőrzés, mint a feketefoglalkoztatás elleni küzdelem eszköze című dolgozat

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk