kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Erre ügyeljünk magasban végzett munka esetén - munkabiztonság mindenek felett!

A magasban, vagy aknában történő munkavégzés mindig veszéllyel jár. Az építés-kivitelezés során a 2,0 méternél magasabb munkaszinteknél, vagy aknában végzett munkánál minden esetben gondoskodni kell a leesés elleni védelemről, vagy a mentési lehetőségről. Nézzük, melyek azok az eszközök, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy több emeletes épület oldalán lógva is biztonságban tudhassuk magunkat. A Munkavédelem+ online munkavédelmi bolt szakértője segített összefoglalni minden fontos részletet a témakörben.

Szükségünk lesz egy testhevederre, egy munkahelyzet beállító övre, zuhanásgátlóra és kikötési pont használatára is.

Kezdjük az elejétől - követelmények



Munkáltatóként mindenképpen tisztában kell lennünk a munkavédelmi előírásokkal és ezt megfelelően alkalmaznunk is kell illetve fontos, hogy megfelelően átadjuk alkalmazottainknak. Lássuk tehát a magasban történő munkavégzés biztonsági követelményeit.

Ezt a fajta munkavégzést a 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet szabályozza, megfogalmazza a biztonsági és egészségügyi óvintézkedések minimális szintjét. Az első és legfontosabb a megfelelő eszközök biztosítása a munkavállaló számára, vagyis a kollektív műszaki védelem. Mit jelent ez? Nem csak a megfelelő eszköz beszerzésére szükséges hangsúlyt fektetni, hanem a folyamatos ellenőrzésre, karbantartásra is na és persze arra, hogy mind alkalmazottaink, mind mi rendelkezzünk a megfelelő tudással az eszközök használatához. Az előírás kitér még a munkaszintre történő fel- és lelépésre és a menekülési útvonal meglétére is. Fontos, hogy a munkát csak akkor kezdjük meg, ha ki van alakítva a kiegészítő védelem és az időjárási viszonyok is megfelelőek, tehát nem veszélyztetik a munkavállalót.


A magasban történő munkavégzés technikái



Ha magasban tervezünk dolgozni vagy magasba küldjük alkalmazottainkat nem csak a biztonsági előírásokkal kell tisztában lennünk. A megfelelő eszközök beszerzése előtt el kell döntenünk, hogy melyik technikát alkalmazzuk a megvalósításhoz. Lássuk, mik a lehetőségeink.

Lezuhanás elleni védelem


Abban az esetben, amikor a munkavállaló nem terheli a biztosító rendszert, tehát súlya mozgás közben is a saját lábán van, elég egy esetleges zuhanás elleni védelem. Itt a kikötési pontok megfelelő helye és kialakítása az egyik legfontosabb. Vigyázzunk, hogy a munkavállaó nem másszon a kikötési pont fölé, mert ez magasabb kockázattal járhat.

Munkahelyzet pozicionálás


Amikor a dolgozónak mindkét kezére szüksége van munka közben, elhelyezi (pozicionálja) magát a munkavégzés helyéhez a lehető legközelebb. Ezt a helyzetet később csak a pozíciója állításával vagy tehermentesítéssel tudja változtatni.

Ipari alpintechnika


Ez egy dupla köteles technika a munkavégzés helyének megközelítésére, elhagyására és persze az ottartózkodásra is. A mentési folyamatokat is ennek a technikának a segítségével hajtják végre. Ide tartozik még az ön- és társbiztosítás is.

Ha kíváncsi az előírások pontos tartalmára, a következő szabványokat érdemes tanulmányoznia:

MSZ EN 341 Ereszkedők, önmentők
MSZ EN 353-1 Rögzített zuhanásgátló rendszerek
MSZ EN 353-2 Mozgatható zuhanásgátló rendszerek
MSZ EN 358 Munkahelyzet beállító rendszerek (munkaövek)

MSZ EN 360 Visszahúzódó típusú zuhanásgátlók

MSZ EN 361 Teljes testhevederzet
MSZ EN 362 Csatlakozók
MSZ EN 363 Lezuhanásgátló rendszerek

MSZ EN 364 Vizsgálati módszerek
MSZ EN 365 Jelölések, időszakos vizsgálat, karbantartás
MSZ EN 354 Kötelek
MSZ EN 355 Energiaelnyelők
MSZ EN 813 Beülő hevederek

MSZ EN 1498 Mentőövek
MSZ EN 1496 Mentőkészülékek
MSZ EN 1497 Mentőhevederek

MSZ EN 795 A Kikötési pontok
MSZ EN 795 B Mozgatható kikötési pontok

MSZ EN 795 C Vízszintes zuhanásgátló rendszer
MSZ EN 795 D Vízszintes sínes rendszer
MSZ EN 795 E Súly- és ellensúlypont
MSZ EN 891-1 Hegymászó kötelek

Ha már elolvastunk minden előírást és szabályzatot, akkor tudhatjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő testheveder vagy inkább a még nagyobb biztonságot nyújtó 5 pontos testheveder használata. Mindig érdemes megbízható márkát választani, akár a Cado testhevederek vagy az Euro Protection, LATEX és a Portwest is jó választás lehet.

Általánosságban a testhevederekről

Mik azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk a megfelelő testheveder kiválasztásakor?

Testalkat: számos probléma adódhat abból, hogy nem a testalkaltunknak megfelelő testhevedert választjuk ki. Erre jó megoldás lehet, ha állítható méretű darabot választunk. Ez munkáltatóként még fontosabb, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazzal a csapattal dolgozunk évekig.

Munkavégzés módja, környezete: Vizsgáljuk meg van-e szükségünk akár antisztatikus vagy tűzálló hevederre. Olajiparban például érdemes az előbbit, míg tűzoltóként inkább az utóbbit választani.

Kényelem: ha napi szinten használjuk vagy használják munkavállalóink a testhevedert, akkor bizony ezt a szempontot is figyelembe kell venni. A kényelmi funkciók természetesen nem növelik a biztonságot, de munkásaink hálásak lesznek érte.

Szabályozás: a cég saját szabályrendszerében szerepelhetnek szigorúbb elvárások is. Vannak munkáltatók, akik megkövetelik minden esetben az 5 pontos testheveder használatát.

Mik a sajátosságai az 5 pontos testhevedernek és miért biztonságosabb választás?



Ennél a típusnál már van deréköv és mellső bekötési pont is. Az 5 pontos testhevedernél a biztosító kötél nem karabinerrel, hanem varrással van a derékövhöz csatolva, így az nem távolítható el. Az 5 pontos testhevederzetek esetében mindig egybe van építve a leesés elleni védelem, (hevederzet + 1 hátsó és a két mellső (ami valójában szintén egynek számító) bekötési pont, illetve a munkahelyzet-beállításhoz szükséges munkahelyzet-beállító deréköv a két bekötési pontjával. Ezáltal ez a típusú testhevederzet teljes védelmet és a legkényelmesebb és a leghatékonyabb munkavégzési pozíciót biztosítja a felhasználónak egyszerre.

Milyen esetekben fontos az ilyen magas fokú védelem?



Tetőn dolgozók számára, fakivágásnál, amikor alpintechnikát alkalmazunk vagy villanyoszlopokon történő munkavégzés esetén és mindenhol, ahol ereszkedés és mászás is szükséges.

Természetesen a Munkavédelem+ oldala gondolt minden eshetőségre így webáruházunkban megtalálhatja az önnek megfelelő CADO leesés elleni védőeszközöket, legyen szó 1, 3,vagy éppen 5 pontos pontos testhevederzetről, antisztatikus tulajdonságú vagy éppen lángálló eszközökről, munkahelyzet-beállító rendszerekről, csatlakozókról, fix és mobil kikötési pontokról, hagyományos vagy visszahúzható zuhanásgátló termékekről vagy más egyéb, a leesés elleni védelemhez kapcsolódó cikkekről.

A CADO termékek közös jellemzője az egyszerű, de hatékony és mindenre kiterjedő használhatóság, a kényelem, a nagy termékválaszték a legegyszerűbb karabinertől a minden igényt kielégítő kiépített fix rendszerekig és a kíváló ár-érték arány.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk