Megjelent: 5 éve

Felemás a benyújtott adócsomag várható hatása

Az Adótanácsadók Egyesülete szerint a kormány 2019. június 4-én benyújtott adócsomagja számos vállalkozásoknak kedvező és számos kisebb jelentőségű, továbbfejlesztést, további finomítást igénylő elemet is tartalmaz.

Erre lehet a legjobb példa az, hogy bár nagyon örülünk annak, hogy a döntéshozók meghallgatták évek óta ismételt kérésünket a társasági adóelőlegek év végi kiegészítésére vonatkozóan, de mivel a helyi iparűzési adóra ezt nem terjesztették ki, még mindig nem fogja jelentősen csökkenteni az adminisztrációs terheket - mondta Zara László, az egyesület elnöke.

Eddig azoknak a naptári évet választó adózóknak, akiknek az előző évre átszámított nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot december 20-ig ki kellett egészíteniük az év közben befizetett társasági, helyi iparűzési adóelőlegüket a várható fizetendő adó összegére. Ha az adózók ezt nem teljesítették legalább 90 százalékig, akkor 10%-os mulasztási bírságot kellett fizetniük az elmaradt különbözet után. A társasági és iparűzési adóelőleg kiegészítéshez bevallási kötelezettség is társult.

A kiegészítési kötelezettség azonban bizonytalan becslésen alapult, ezért sokszor számítani kellett a mulasztási bírságra. Ahogy azt az Adótanácsadók Egyesülete évek óta számos beadványában kifejtette, a vállalkozások adminisztrációs terheinek érdemi csökkentését csak a feltöltési kötelezettségek végleges eltörlésétől lehetett várni, ami nemcsak a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentheti, hanem az kedvezően befolyásolhatná a költségvetés tervezhetőségét is. A most benyújtott javaslat részben megoldja ezt a problémát, de az iparűzési adóra vonatkozó módosítás nélkül nem teljes.

Sajnos, a csomag több ponton is hasonlóan felemás hatású lehet. A szociális hozzájárulási adó mértékének a 2 százalékpontos csökkentése 17,5%-ra július elsejétől például nem új elem, hanem már korábban eldöntött, és meghirdetett módosítás. Az valóban örömteli, hogy ténylegesen megvalósul, és a vállalkozásoknak valóban megtakarítást jelent, de még mindig nem kompenzálja a folyamatosan növekvő bérterheket.

A KIVA mértékének 1 százalékpontos csökkentése (13%-ról, 12%-ra) szükségszerű. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése miatt a KIVA csak részben őrizheti meg adóelőnyét, amely az eddigi 6,5%-ról 5,5%-ra csökkent.

Az EVA kivezetésének adminisztrációt csökkentő hatása elhanyagolható, mert egyrészt már nagyon kevés EVA-s vállalkozás volt (kb. 20.000), másrészt érdemi adóadminisztráció-csökkenést csak a KATA-ra áttérőknél jelent.
Ugyanakkor az adórendszer töredezettségének csökkentésére vonatkozó minden kis lépést is örömmel fogadnak a vállalkozások és a szakemberek. Így például jó lenne, ha a járulékokat egy összegben lehetne bevallani és befizetni, melybe a szakképzési járulékot is be kellene építeni.

Hasonló véleménye van az egyesületnek a reklámadó 0%-os kulcsával kapcsolatban is. Itt is meg kell említeni a döntés mögött érzékelhető külső kényszert, hiszen ezt az adónemet az EU sok szempontból éles kritika alá vonta. Ráadásul nem is szüntetik meg teljesen, a 0%-os kulcs valójában csak „lebegteti” a kérdést, és ez egyáltalán nem segíti hosszú távú gazdasági döntések meghozatalát, bár kétségtelen, hogy az érintett vállalkozói kör adóterhét és adminisztrációs kötelezettségét átmenetileg csökkenti.

A szervezet üdvözli a szálláshely-szolgáltatások áfájának 5%-ra csökkentését a jelenlegi 18%-ról, de emlékeztet arra, hogy ennek adminisztráció növelő hatása lesz a turizmus fejlesztési hozzájárulás miatt.
Azt, hogy a kormányzat tervezi, hogy támogatja a vállalkozások munkásszállók építési tevékenységét, a részletszabályok nélkül megint csak nem lehet véleményezni, bár az tagadhatatlan, hogy lenne erre igény, és eredményezhetne pozitív változást a munkaerő-mobilitásban. A szervezet szerint várhatóan pozitív hatása lesz a fejlesztési adókedvezmény-korlát csökkentésének is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk