Megjelent: 22 éve

Lépésről lépésre, avagy hogy zajlik az outplacement?

Az outplacement nem csupán a munkavállalóknak, hanem - például a döntés bejelentésében - a cégvezetőnek is segítséget jelent. Az alábbiakban az outplacement egy-egy mozzanatát villantjuk fel, emellett a munkához jutási esélyeket és a jó tanácsadó tulajdonságait is érintjük.

A kényszerű leépítés eldöntésekor a cégvezető felhív egy outplacementet vállaló tanácsadó céget és felkéri arra, hogy segítse a leépítés kommunikálásának megtervezését, az érintett munkavállalók menedzselését. Ekkor lép be a tanácsadó cég a leépítés menedzselésébe. Mindig tanácsot ad, sohasem dönt.


Tanácsok a döntés kommunikálásához



Az outplacement nem csupán a menesztett dolgozóknak nyújt támaszt, hanem a cégvezetőt is segíti. "A legjobb az a helyzet, amikor a munkaadó a döntés előkészítésétől kezdve a leépítés lezárulásáig együttműködik velünk, persze részfolyamatokkal is foglalkozunk. Fontos, hogy mi csak a vezető felkészítésében segédkezünk, a döntés bejelentése a cégvezető feladata", világítja meg az outplacement-tanácsadás egy szeletét Kozák Emese.
A Kozák és Társai Outplacement Tanácsadó ügyvezető igazgatója a vezetői attitűdök kapcsán megjegyezte, sok főnök fél beismerni gyengéit, így a tanácsadók a korábban tapasztalt problémákat igyekeznek beépíteni a projektekbe.


Segítség a piaci helyzet felméréséhez



Az outplacement másik szelete a menesztett alkalmazottakkal való foglalkozás. Kozák Emese: "Az elbocsátott munkavállalókkal szemben feladatunk a történés lelki feldolgozásakor pszichikai egészségük megőrzése és az érintettek munkaerő-piaci esélyeinek növelése. Arra törekszünk, hogy az önismeretből kiindulva mindenki képes legyen elkészíteni személyes álláskeresési stratégiáját. Legutóbb egy cégnél történt leépítésnél többen kerültek úgy az utcára, hogy 30 éven át ugyanabban a szakmában ugyanazon a munkahelyen dolgoztak. Ezek az emberek nagy segítségre szorulnak, ugyanis nincsenek tisztában a munkaerő-piaci helyzettel, munkaerejük értékével, saját kilátásaikkal", vélekedik az outplacement-tanácsadó ügyvezető igazgatója.


Vezetői újrakezdés a tanácsadónál



Fontos tudni, hogy a szakma megkülönböztet egyéni és kollektív outplacementet. Utóbbi esetében hasonló helyzetű munkavállalók alkotta csoportokban történik a tanácsadás, míg egyéni tanácsadást vezetők menesztése esetében alkalmaznak. Egyéni tanácsadáskor a vezető irodát is kaphat, ahol felépítheti új üzleti arculatát. "Az elküldött vezetők gyakran rettenetesen rossz állapotban vannak. Kell nekik egy nyugodt hely, ahol elölről kezdhetik", így Kozák Emese. Az egyéni tanácsadás, tréning akár egy évig is eltarthat. Az ezzel járó költségek természetesen azt a céget terhelik, amely elküldte a vezetőt és vállalta az outplacementet.


60 százalék jut gyorsan álláshoz



Hogy mennyi menesztett alkalmazott jut outplacement segítségével újra munkához? A tanácsadók bajosan tudnak erre a kérdésre pontos választ adni.
Jónás Anikó, az Adecco irodavezetője is nehezen tud arányt mondani: "Nem mindenki szeretne azonnal elhelyezkedni. Néhányan, akiknek az anyagi tartalékai lehetővé teszik, a pihenés és nyelvtanulás mellett döntenek. Sokan az egyéni vállalkozás elindítását mérlegelik hosszú időn át. A sikeresen elhelyezkedők arányaira vonatkozóan pontos adataink nincsenek, mivel a programból kikerülők, amennyiben nem a 4-6 hónapos támogató szolgáltatási modult kapják, önállóan végzik álláskeresésüket. Becslésünk szerint a szám 60-70% között mozog", állítja Jónás Anikó. Ezt az arányszámot erősíti meg Kozák Emese is.


Empatikus és hiteles a jó tanácsadó



A sikeres tanácsadás egyik előfeltétele a jó outplacement-tanácsadó. De milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki jól tudja menedzselni a menesztett alkalmazottakat?
"Alapos pszichológiai, munkajogi, munkaügyi, munkaerő-piaci, karrier-tanácsadói ismeretekkel rendelkezik, empatikus, türelmes, az emberi bánásmódban jártas, jó konfliktuskezelő, nagyszerű a kommunikációs készsége", jegyzi meg Kozák Emese.
Jónás Anikó ugyancsak az empátiát emeli ki. "A gyakorlat, az érett személyiség és az empátia sokkal fontosabb, mint az iskolai végzettség. Lényeges, hogy a tanácsadó hiteles legyen. Sokat segít a munkájában, ha ő maga is átesett már karrierváltáson és tisztában van azzal, hogy a munkaerőpiac milyen felkészültségű szakembereket igényel", állítja az Adecco irodavezetője.
A probléma leküzdésében az oroszlánrészt természetesen a kátyúba került, elbocsátott alkalmazott vállalja az önmagában tornyosuló gátak leküzdésével, a rugalmasság elsajátításával, erényeinek megismerésével, az erős oldalak megfelelő bemutatásával és adott esetben átképzéssel.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk