Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Főszerkesztő érkezett a HR Portal blog oldalához

Van a HR Portalnak egy olyan arca, ahol nem a szerkesztőkön múlik, mi jelenik meg. A HR Blog azoké, akik szeretnek hangosan gondolkodni a munkájukról, azzal a szándékkal, hogy tudást közvetítsenek, gondolatokat ébresszenek és véleményt fogalmazzanak. A HR terület felgyorsult fejlődése megkívánja, hogy még jobban hallhassuk a HR Blog szerzőinek hangját, ezért új kapcsolódási pontot biztosítsunk nekik, ahol beszélgethetnek, inspirálódhatnak. De ez csak előzetes elképzelés, hogy pontosan mi fog történni, egy olyan újságíróval beszélhetik meg, akitől már rengeteg HR-es cikket olvashattak. A HR Blog szerzőinek Karácsony Zoltán jelenti az új kapcsolódási pontot.

Elmondhatjuk, hogy ennek a beszélgetésnek a megjelenésekor te vagy a szerkesztőségi kapcsolatunk a HR Blog szerzői felé. Milyen érzésekkel kezdesz neki?

Izgatottan és lelkesen. Új projekteknél általában így startolok.

Nemrégiben még a HR Spirit szerkesztője voltál, most a Haszon Magazinnál vagy, ahol szintén hangsúlyos a HR téma. Biztos volt olyan pontja a pályádnak, amikor döntéshelyzetbe kerültél, hogy másfelé menj. Miért maradtál a HR-nél?

Az ELTE-n végeztem német-média szakon, nagy szerelmem az újságírás. 2001-ben kezdtem a HR-rel foglalkozni tartalomfejlesztőként - divatosan content managerként - még a jobpilot állásportálnál. Sokat köszönhetek ennek az oldalnak és az őt felvásárló Monsternek. Mindig volt valami nagy kihívás, ami továbbgörgetett a pályán. Legutóbb a HRSpirit.hu felépítése, amely azóta a Monster.hu-ra költözött és ahová külsősként továbbra is írok.

Szeretem ezt a világot, ami az én értelmezésemben - és ezt a Haszonnál dolgozva is látom - sokkal bővebb a HR szolgáltatóknál és a HR osztályokon dolgozóknál. Benne vannak a cégvezetők, a középvezetők, a startup vállalkozók, a HR-t tanuló egyetemisták és gyakorlatilag minden alkalmazott, aki szeretne előrelépni. A technológiai változásokkal pedig a következő években olyan mértékben alakul át a munka világa, amit bloggertársaimmal együtt át akarok adni az olvasóknak.

Hogyan kerültem ide? Tavaly év végén több megtisztelő megkeresést kaptam új projektekre - többek között Markovics Andrástól, a HR Portal ügyvezetőjétől. A HR Blog megújítása a HR Portal közreműködésével olyan feladat, amire csak igent tudtam mondani.

Minden új munka a helykereséssel kezdődik. Biztosan feltérképezted, hogy milyen a HR Blog most.

A legnagyobb hazai HR témájú blogoldal, amelyen szabadon publikálnak munkáról. Akad több nagyszerű blogger, akiknek az írásait évek óta olvasom. Korábban én is egyik szerzője voltam a HR Blognak, ahová most visszatérek kicsit más szerepben.

Szeretném, ha új lendületet kapna az oldal. Ennek egyik eleme a küllem: megújult dizájnnal jelentkezik a HR Blog, amelynek kialakításában már részt vettem. Ez az egyik előfeltétele annak, hogy vonzó legyen új bloggerek számára és az utóbbi hónapokban kevesebbet írók is felvegyék a régi ritmust.

Miben szeretnél újítani?

Élő kapcsolatban szeretnék lenni a bloggerekkel. A rendszeres hírlevelek mellett tervezek bloggertalálkozókat és véleményemet is megosztom velük a blogok fejlesztéséről, egy-egy poszt felépítéséről - már persze, ha utóbbira lesz igény.

Emellett folyamatosan monitorozom a máshol publikálókat vagy a még nem publikáló, de jó gondolatokat megosztókat. Akiket pedig nem sikerül idecsábítani, őket saját blogomban kérdezem vagy mutatom be. És persze arra biztatok mindenkit, indítson saját blogot, lépjen ki a komfortzónájából, csak így fejlődhet.

Milyennek képzeled el fél - egy év múlva vagy hosszabb távon a HR Blogot?

Egy nyüzsgő, hiteles szakmai műhelynek, ahol az elemzésektől az élménybeszámolókig széles lesz az írások palettája. Ezen kívül egy olyan véleményformáló oldalnak, amivel reggel több ezren kezdik munkanapjukat, ahol mindig kapnak legalább egy hasznos tanácsot.

Biztos indítasz személyes megkereséseket, mégis megkérlek, hogy mondj pár szót a bloggereknek arról, mit hoz számukra a belépésed?

Inkább úgy válaszolnék, mit hoz számukra a megújult HR Blogon való megjelenés. A HR Portal támogatásával már most több ezer - akár tízezer - szakmabelihez juthatnak el írásaikkal. A szakmai blog felépítése ismertséget hoz, építi a saját és a céges márkát, hatásos marketingeszköz. Emellett a blogger minden írásból, témagyűjtésből fejlődik és másoktól is tanul. Közép távon pedig érkeznek a megkeresések - előbb csak kérdések vagy visszajelzések formájában, majd fokozatosan lehet ennek üzleti hasznát látni. A blogírás hosszú távú befektetés, de megéri.

Hogy néz ki majd a napi rutin, a kapcsolattartás? Mi kell ehhez a részedről és mi a szerzőktől?

Emailben vagyok elérhető, emellett naponta reggel ránézek az oldalra és segítem a kiemelést a HR Portalra. Igyekszem minden megkeresésre 24 órán belül válaszolni. A hírlevelek és a személyes találkozók rendjének kialakítása még folyamatban van.

Elképzelem, hogy a bloggerek keresnek téged, te őket, témák cikáznak meg sok kérdés, például elmondod, hogy szerinted miként kell jól megfogni az adott sztorit, milyen a jó címadás stb. Melyik részét várod a legnagyobb lelkesedéssel ennek a munkának?

Új szerep ez számomra, eddig nagyrészt a saját cikkterveimet valósítottam meg saját erőből. Itt élő közösség kialakításán dolgozom régi és új szereplőkkel. Közös bennünk, hogy vannak gondolataink, hatni akarunk a környezetünkre írásainkkal és a médium teremtette nyilvánossággal. Jobbá, hatékonyabbá, érdekesebbé akarjuk tenni a munka világát.

Kihez fogsz a legjobban hasonlítani, olyan leszel, mint egy lapszerkesztő, vagy mint egy tréner, vagy mint egy coach?

Kitaposatlan ösvény ez, így nem akarok pozíciónevekben gondolkodni. Az impresszumban egyébként a HR Blog főszerkesztőjeként szerepelek. Ami talán közelebb visz a szerepemhez: házigazda leszek egy olyan virtuális közösségi épületben, ahová reményeim szerint jó lesz betérni.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek