Megjelent: 16 éve

Módosítható-e a teljesítményre vonatkozó kifizetések utáni járulék?

2007. augusztus 27-én jelent meg az APEH honlapján az a szabály, amely a múlt év teljesítményére vonatkozó kifizetések után fizetendő járulék mértékéről rendelkezik. Mivel a munkavállalók javára sokat spórolhat az arra hajlandó munkáltató, ezt a rendelkezést tekintjük át a következőkben.

Az adóhatóság honlapján idén nyáron megjelent rendelet alapján: "a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 18. § (5) bekezdésének általános szabálya szerint, a járulékokat a járulékalapot képező jövedelem kifizetésekor irányadó mértékek szerint kell megfizetni."

Mivel célszerű a 2007-es év végéig tisztázni és újrakalkulálni a múlt év teljesítményét érintő, ám az idei év során kifizetett jövedelmek után levont és befizetett járulékok összegét, a rendelet kapcsán felmerülő kérdéseket és eseteket vettük górcső alá. Vannak még hiányzó elemek is a szabályzásban, a cikk végén azokra is kitérünk.

Mikor milyen járulékkal számoljon a munkáltató?

A 2006. évi LXI. törvény 251. § (7) bekezdésének alapján a 2006. augusztus 31.-ig a járulék mértéke 4 százalék volt, 2006. szeptember 1. és 2006. december 31. között pedig 6 százalék, míg 2007. január 1-jétől a jövedelem jellegű kifizetésekre 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot vont a munkáltató.

Az APEH rendelet szerint az olyan jövedelem jellegű kifizetésekre, amelyeket a munkáltató a 2006-os teljesítményre tekintettel fizetett ki, az idei év során nem a 7 százalékos járulékot kellene levonni, hanem a múlt év adott időszakának megfelelő járulékösszeggel kellene kalkulálni. Vagyis a 2006. évi munkateljesítményre tekintettel kifizetett jutalmat, prémiumot az átmeneti rendelkezés alapján a 2006. december 31-éig hatályos szabályok szerint kell elbírálni.

Milyen jövedelmeket vagy jövedelem jellegű kifizetéseket érint a szabály?

A korábbi időszakhoz köthető, azaz a 2006-os gazdasági év során keletkezett jövedelmekre alkalmazható a járulék-újraszámítása, függetlenül attól, hogy a kifizetés esedékessége az új szabályok hatálybalépését követő időszakra, vagyis az idei évre esett-e. Ilyen jövedelem típusú kifizetésnek tekinthető a múlt év teljesítményéhez köthető bónusz, prémium, tizenharmadik havi illetmény, illetve minden olyan bér jellegű kifizetés, amire teljesül az a kritérium, hogy a juttatás feltételét képező teljesítmény a múlt évben történt.

Ha foglalkoztató a kifizetés során a 2007-es évben érvényes 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot vont le a bérjellegű, még a 2006-os évhez köthető kifizetésekből, akkor a túlvont egészségbiztosítási járulék összegét meg kell állapítania és a biztosított részére a nem jogszerűen levont összeget vissza kell fizetnie.

A munkáltatónak a visszafizetést követően bevallását önellenőrzéssel helyesbítenie kell. (PM Társadalmi Közkiadások Főosztálya 7881/5/2007. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559227867)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Amennyiben a munkáltató a 2006-os év teljesítménye után járó bónuszt, prémiumot mondjuk 2007. március 1-jével fizette ki a dolgozói részére a következő képen kell eljárnia a járulékösszeg újrakalkulálásával kapcsolatban.

Amennyiben a dolgozó a 2006-os évben a 12 hónapot ledolgozta, tehát még 2006. január 1-je előtt lépett be a munkáltatóhoz, úgy a 12 hónap bónuszából 9 hónapot érintően 7 százalék helyett 4 százalék járulékot kellett volna számolni és levonni, míg a további 3 hónap bónuszát érintően 1 százalékkal több járulékot vont le a munkáltató. Mivel egy pár százezres kifizetés esetén a járulékok levonásából adódó differencia összege több ezer forintos nagyságrendre is rúghat, így a érdemes a munkavállalónak magának is utánaszámolnia a tőle levont járulékokat illetően.

Azok a dolgozók, akik a 2006-os év során kezdték meg adott foglalkoztatónál a munkaviszonyukat, illetve munkaviszony jellegű egyéb jogviszonyukat, a járulékfizetés újrakalkulálása időarányosan történik. Vagyis aki mondjuk 2006. június 1-jével kezdte meg munka jellegű foglalkozását, akkor a neki járó, múlt évre vonatkozó kifizetés járulékának újraszámítása a következő lesz. A kifizetés három heted részét érinti a 3 százalékos járulék többlet levonása, valamint a négy heted részére lett 7 százalék járulék vonva 6 százalék helyett, ezeket kell tehát a munkáltatónak korrigálnia.

Milyen módosítások várhatóak a jövőben?

Az elkövetkezendő hónapban várható módosítások nagy része a fent leírt APEH szabály csiszolását és gyakorlatba történő átültetését érinti. Jelenleg is folyik az egyeztetés az adóhatóság és a Pénzügy Minisztérium között a rendelet által eddig nem szabályozott kérdésekkel kapcsolatban. A módosítások várhatóan érintik majd a nyugdíjbiztosítást, az egészségügyi biztosítást, és a munkavállalói járulék mértékét is. A további pontos tájékoztató a módosításokat érintően egy hónapon belül várható, amely az APEH honlapon fog megjelenni.

Jelenleg jó pár hiányos rész van a szabályban, ami a gyakorlati megvalósítást és újraszámítást nehezíti. Kimaradt például a rendeletből az olyan esetre vonatkozó eljárásnak a leírása, amikor a munkáltatótól időközben kilépett dolgozók bónuszára számított járulékok újraszámítását és kifizetését kellene a foglalkoztatónak megtenni. Ilyenkor ugyanis további nehézségekkel szembesül a munkáltató. Milyen jogcímen fizesse vissza a már munkaviszonyban nem álló személynek a járulékszámításból adódó különbözetet? A munkavállaló távozásakor kiadott kilépési dokumentumok járulék befizetést tartalmazó részeit hogyan módosítsa?

A fenti nehézségektől és hiányosságoktól eltekintve a munkáltatóknak érdemes az adóhatóság honlapját fürkészni a változásokat érintően. Hasznos lehet továbbá az is, ha már most átgondolja és újraszámolja, hogy milyen jellegű kifizetéseket érinthet a járulék-számításra vonatkozó szabály gyakorlati megvalósítása.

Mohácsi Györgyi, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk