kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Mennyibe kerül a továbbtanulás?

Múlt héten kiderültek a felvételi ponthatárok, 77.641 diák kezdi meg tanulmányait valamelyik felsőoktatási intézményben, de vajon mennyibe kerül ez a szülőknek - erről ír a Pénzcentrum.

A továbbtanuláshoz kapcsolódó költségeket nagyban befolyásolja, hogy államilag finanszírozott képzésre, vagy költségtérítésesre jutott be valaki, illetve az, hogy el kell-e költöznie otthonról - írja a lap.

Miután kiderülnek a ponthatárok, a diákok kapnak egy levelet az adott intézménytől, ahova járni fognak, ebben van benne a féléves tandíj összege, ami iskolától, és szaktól függően 100-400 ezer forint között van, ezt már a beiratkozás előtt be kell fizetni, erre akár diákhitel is igényelhető.

Jó hír, hogy a jó átlaggal rendelkezők, a későbbiekben akár át is kerülhetnek a költségtérítésesből, az állami képzésbe.

A lakhatás legolcsóbb formája a kollégium. Ezek ára nagyon eltérő, függ iskolától, várostól, általánosan elmondható, hogy ha valaki állami támogatással tanul, akkor havi 10-25 ezer forintért már talál kollégiumi helyet, költségtérítéses képzés esetén ez 20-45 ezer. Viszont a kollégiumi helyek száma elég csekély, nem mindenki kap.

Ha valaki az albérletet választja lakhatásként nagyon utána kell járni, ugyanis az árak nagyon eltérőek lehetnek. A Pénzcentrum szerint a legdrágább vidéki város albérletárak tekintetében Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhet egy fiatal lakást. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot. A "versenyt" viszont Budapest nyerte, az átlagos albérleti díj itt ugyanis 150 ezer forint. Ennél persze lehet jóval olcsóbban (és drágábban is) találni lakást, de inkább csak külső kerületekben - írja a lap.

Gyakori jelenség, hogy a szülők inkább lakást vásárolnak, és nem albérleti díjat fizetnek havonta, hanem törlesztőrészletet. A fővárosi frekventált kerületekben egyetlen év alatt 25 százalékkal drágultak a lakások, de a nagyobb egyetemi városokban is 10-12 százalékkal emelkedtek.

Ezeken felül is vannak költségek pl. az étkezés, az útiköltség (az iskola és az otthon közötti utak valamint a helyi közlekedés), és a szórakozás költségei.

A Pénzcentrum számításai szerint:

  • Ha valaki nappali képzésen tanul, kollégiumban lakik, a szülei csomagolnak neki ellátmányt, akkor kb. 40 ezer forint a havi költség, ami a hároméves alapképzés során összesen 1,2 millió forint.
  • Ha állami képzésre jár, közös albérletet bérel a barátaival, havonta kétszer hazautazik, étkezésre és szórakozásra is költ, akkor ez kb. 125 ezer forint havonta, összesen egy három éves képzésnél 3 millió 750 ezer forint.
  • Ha egy önköltséges hallgató Budapesten egyedül bérel egy garzont a belvárosban (150 ezer forint havonta), nem csak a sarki kifőzdében ebédel, ruházkodik, és úgy igazán ad az egyetemista életérzésnek, akkor havonta 300 ezer forint is könnyen elmegy. Ez egy alapképzés esetén, ha 200 ezer forint a féléves tandíj, 10,2 millió forint.

Pénzcentrum
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk