Megjelent: 6 éve

Hogyan váltsunk karriert?

A „miért” mindenkinek egyéni: ráunt az eddigi munkáira, valami fontosabbat szeretne csinálni, vagy kevésbé stresszeset, már nem tud azonosulni az eddigi munkája céljával. Bármi is az, nem kell ezt megmagyaráznia akkor sem, amikor majd arról kérdezik az állásinterjún, miért váltott. Akkor arról kell majd beszélnie, mit lát az új karrierben, miért választotta, és miért pont ezt választotta - írja JobAngel a HrBlog-on.

images

images

A karrierváltás gyakorlati lépései sokkal nehezebbek lesznek, mert a munkáltatók szemlélete még nem igazán alkalmazkodott a karrierváltáshoz. Az ő fejükben még az van, hogy a pályakezdők legalább olcsók (már nem szerencsére), és nagyon rugalmasabb (értsd: kihasználhatók, de szerencsére egyre kevésbé igaz ez is). E két tulajdonsággal szemben egy munkatapasztalatokkal már rendelkező, rutinos, jogait ismerő ember nem tűnik jó választásnak ott, ahol az olcsóság és a kihasználhatóság szempont. Ez valahol azt is garantálja, hogy ha a karrierváltók egyszer találnak új szakterületükön egy jó munkahelyet, az hosszútávú lesz mindkét fél részéről.

A karrierváltók pedig többnyire családos és/vagy anyagilag elkötelezett emberek, így a karrierváltás kockázatait minimalizálniuk kell. Amikor hozzám fordulnak segítségért, erre törekszem.

Tapasztalatom szerint a karrierváltás majdnem nélkülözhetetlen eleme a biztos nyelvtudás. Ha ez megvan, akkor a multitól a kkv-ig lehet keresgélni, szakterülete válogatja, hol érdemes.

A karrierváltásnak két fő iránya lehet, az egyik, amikor egy határozott döntéssel irányba állunk. Ezt akarjuk, ez volt az álmunk, mert… A másik, mikor belesodródunk, megtetszik, és jön az ötlet: ezt csinálni akarjuk!

A karrierváltás gyakorlati lépései innentől kezdődnek. A legtöbb esetben erős tervezés, ütemterv kell majd ahhoz, hogy sikerre vigyük, és a kockázatait is minimalizáljuk. Az ilyen tervezésben személyes tanácsadás során is szoktam segíteni, a legfontosabb dolgokat az alábbi kérdések mentén beszéljük át:


  • Megvan-e már az a tudás, amivel belekezdhetsz az új karrieredbe?
    Ha nincs, mi kell hozzá? (Tanfolyam, vizsga, olvasottság stb.) Ha megvan, hogyan tudjuk igazolni? (Tapasztalat, gyakorlat, referencia, papírok stb.)
  • Motiváció: miért ezt, miért most?
  • Érvek melletted: mit hoztál az előző „életedből”, ami az újban is jól használható lehet? Tárgyi tudás, készség, hozzáállás. Pl. karrierváltó tanárok egészen biztosan jól prezentálnak, jó kapcsolatteremtők, jó tudásátadók.
  • Mi hiányzik az új karriered kezdéséhez? 90%-ban szakmai kapcsolatrendszer. Ki kell találni, hogyan hozzuk fel ezt, és talán ez a legnehezebb.


Ezek a fő szempontok, és persze egyénileg akad még sok-sok szempont. Nagyon szeretek karrierváltókkal dolgozni, mert az átlagos álláskeresőkkel szemben, ők nem az akadályokat látják, szinte ők próbálnak meg engem meggyőzni arról, hogy jól választottak, és van perspektíva abban, amit most választottak. Ezt szoktuk lefordítani motivációs leírásokra. Rájuk azért kell vigyázni, hogy a lelkes, lendületes karrierváltó álláskeresési szándékot ne törje meg a néhány törvényszerű kudarc. Mert lesznek elutasítások, válasz nélkül hagyott álláspályázatok, sikertelen állásinterjúk is, de ez nem ingathatja meg őket. Illetve a lelkesedés nem lehet olyan mértékű, hogy mindet feladva vesse bele magát a változtatásba (kockázatminimalizálás).

A karrierváltás egy speciális esete a külföldről hazaköltözés, vagy akár belföldön más régióba költözés. Erre az esetre a fentieken kívül sok más szempont is felmerül, ezeket mindig egyénileg kell egyeztetni. Az pedig egy egészen másféle beszélgetés, ha valaki csak azt tudja, hogy ami van, azt már nem akarja, de nem tudja, merre induljon. Ezt is ki lehet találni egy strukturált beszélgetés során természetesen. Folyt. köv.

JobAngel
HRBlog
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Félrement kapcsolat, avagy amikor rossz irányba mennek a dolgok

Mit tehet egy cég, ha megállapodik partnerével, ám a végleges szerződéstervezetet a leendő partner több lényeges ponton átírja? Engedjünk,... Teljes cikk

TOP 3 kihívás a HR szakmában - Kérdések és válaszok: 2. rész

Ezúttal arra kereste a választ Gombkötő Marcell a HR Blogon, hogy vajon mi jelenti a legnagyobb kihívást a HR-eseknek a szakmájukban. Teljes cikk

A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya

Hogyan kell, lehet a munkahelyen viselkedni? Mi az, amire minden szereplőnek egyaránt figyelnie kell, függetlenül attól, hogy mi a beosztása, munkaköre,... Teljes cikk