Megjelent: 4 éve

Állásinterjú telefonon vagy skype-on: erre figyelj

Egyre gyakrabban használnak a cégek a telefon mellett valamilyen videó alapú szolgáltatást is interjúztatásra. Mire érdemes figyelni álláskeresőként? Tippek, tanácsok a virtuális állásinterjúhoz a Karrier Intézettől Gerlei Béla tollából.

images

A munkáltató több okból hívhat: kérdései vannak a pályázati anyagoddal kapcsolatban; néhány „szűrőkérdést” akar feltenni; meghív interjúra; vagy akkor ott, azonnal interjúztatni szeretne. Több álláskereső is beszámolt váratlan Skype hívásról, amikor a potenciális munkáltató „csak néhány kérdést” akart feltenni.

Elárul a hangod


Az első benyomás itt is sokat nyom a latba, nem mindegy, hogy hogyan veszed fel a telefont, mit mondasz először. Ha állást keresel, nem tudhatod, mikor jön a „hívás”. Készülj fel az udvarias és professzionális - a személyiségedhez és a megcélzott pozícióhoz illő - bejelentkezésre: „X.Y. vagyok, jó napot kívánok!” Ha ismeretlen, vagy rejtett számról hívnak, mindig így vedd fel. Különösen fontos ez a felkészülés Skype-hoz, mert a többség informális csevegésre használja, aminek a hangneme egy HR-essel nem a biztos, hogy a legmegfelelőbb.

Most nem alkalmas


Ha alkalmatlan pillanatban hívnak, jobb, ha nem veszed fel. Ha látszik a szám, hívd később vissza. Hogyha mégis felveszed, ne hebegj-habogj, ne szabadkozz. „Örülök, hogy hívtak, de sajnos ebben a pillanatban nem tudok beszélni, hívhatom önt 3 óra után?”, vagy „Elnézését kérem, éppen egy megbeszélésen vagyok, kérhetem, hogy dél és egy óra között hívjanak?”. Ha tényleg nem alkalmas az időpont, ne magyarázkodj, egy tőmondatban kérd arra a telefonálót, hogy hívjon vissza. A például a Skype chat funkcióját használva hasonlóan kérhetsz halasztást. Ennek megvan az előnye: lehetőséget ad a felkészülésre, átnézheted a céggel kapcsolatos információidat, jegyzeteidet.

Döntő lehet


Sok tekintetben a telefonos vagy videós interjú olyan, mint a személyes állásinterjú, de technikai vagy költségkímélési okokból - például földrajzi távolság vagy több résztvevője van egymástól távol - elektronikusan lebonyolítva. Ezeket hasonlóan a személyeshez, jó előre egyeztetni szokták, és pontosan ugyanúgy érdemes felkészülni rá. Általában háromnegyed-egy órás, de előfordulhat, hogy hosszabbra nyúlik: hallottunk már majdnem három órás telefonos, vagy videós interjúról is.

Felkészülés, felkészülés


Mindenekelőtt tisztázd magadban, mit szeretnél elérni az interjúval: ez többnyire az, hogy behívjanak egy személyes beszélgetésre.
Gondold át, és fogalmazd meg a három legfontosabb érvet a felvételed mellett, amelyet mindenképpen el akarsz mondani. Sokat segíthetsz ezzel a felvételiztetőnek, akinek így nem indirekt információból kell kihámoznia a lényeget. Legyenek példáid, történeteid érveid alátámasztására.

A környezet számít

Ha van lehetőség, keress egy csendes szobát, ahol nyugodtan - beszűrődő háttérzaj nélkül - beszélgethetsz az interjúztatóval. A gyereksírás, kutyaugatás vagy a TV-ből hallatszó hangok nemcsak zavaróak, rontják is a rólad alkotott képet. Jó ötlet, ha egy pohár vizet, és papírt, ceruzát készítesz önéletrajzod és jegyzeteid mellé.

Telefonos interjúnál sokat segíthet, ha számítógép előtt ülsz, és (előre) megnyitod a cég honlapját, meg egy keresőt, ahol akár beszéd közben is utánanézhetsz néhány dolgoknak. Ugyanezt, nem teheted meg, ha a számítógéped videókameráját használod, mert látszik és behallatszik minden, amit a gépen csinálsz. Teszteld a hátteret, csak az látsszon, amit valóban szeretnél.

Figyelj a beállításokra!


A többség, amikor a barátaival, családjával beszél, videót is használ a (pl. Skype) beszélgetésekhez. Érdemes figyelni arra, hogy vagy kikapcsoljuk a kamerát, amikor egy potenciális munkáltatóval beszélünk, vagy pedig olyan környezetet biztosítsunk, ami nem rontja a rólunk alkotott képét. Például egy bevetetlen ruhákkal teli ágy a háttérben valószínűleg rontani fogja az összbenyomást, amíg például egy jól megválogatott könyvekkel teli könyvespolc meg javítani. A profilképed és a mottód sokat elárulhat, válaszd ki gondosan! Kapcsold ki a hangjelzéseket, zárd be az összes egyéb ablakot, lépj ki minden nem szükséges alkalmazásból.

Telefonon is „látnak”


Annak ellenére, hogy nem látnak, a hangodon érezhetik, hogy ülsz vagy állsz, ideges vagy, vagy éppen most keltél fel. Ha mosolyogsz, pozitív benyomást tehetsz a felvételiztetőre, és megalapozhatod a beszélgetés hangnemét. Egy amerikai kísérletben modellezett interjúszituációban az interjúztató pusztán a hallott hang alapján meg tudta mondani, hogy az interjúalany milyen jellegű öltözéket visel (például pizsamát vagy öltönyt). Ha teheted, öltözz úgy, mintha személyes találkozóra mennél, ha videó interjún veszel részt, akkor mindenképpen. Kényelmes fejhallgatót használni, de vedd figyelembe, hogy milyen hatást keltesz másfélszeres szélességű fejjel…

Gyakorolj


A személyes jelenlét nélküli interjúzás nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. A Karrier Intézet tapasztalatai szerint a gyakorlás megsokszorozhatja a siker esélyét. Keress egy barátot vagy családtagot és játsszátok el a telefon vagy videó hívást, ha lehet rögzítve. Hallgasd, nézd vissza, és tedd fel magadnak a kérdést: ”Én felvenném ezt az embert?”. Ha a válasz nem egyértelmű „igen!”, akkor még gyakorolnod kell. A gyakorlással csökkenthető a bizonytalanság, hiszen épp elég feladat a feltett kérdésekre frappánsan válaszolni.

Még 10 tipp, ami jól jöhet, ha hívnak


- A beszélgetés elején tisztázd (és írd fel), kivel beszélsz, hol tudod elérni (mobil szám, azonosító, e-mail cím), mi a beszélgetés célja, milyen hosszú lesz? Kik vannak még a vonalban?

- Ne félj kérdezni!

Kérdéseid mutassák, hogy lelkes vagy, és érdeklődő.
- Vigyázz, hogy ne beszélj túl sokat. A válaszaid legyenek rövidek, egy-két percnél sose beszélj többet. Nyugodtan megkérdezheted a felvételiztetőtől, hogy kielégítőnek tartja-e válaszodat, utalva arra, hogy ki tudod egészíteni, ha szükséges.
- Beszélj tisztán, jól artikulálva. Ne felejtsd el, hogy partnered nem lát (telefonon), vagy csak részben (videón), így a metakommunikációd jelentős része nem ér célba.
- Ne vágj partnered szavába! A legtöbb videóalkalmazásban nem tudtok egyszerre beszélni, így információ veszhet el.
- Senki sem várja, hogy minden kérdésre azonnal megfelelj, de a kommunikáció folytonossága megkívánja, hogy tájékoztasd az interjúztatót arról, hogy mi történik. Például: „Egy pillanat, hadd gondoljam át…”
- Ne felejts el levegőt venni: az egyenletes légzés megnyugtat és önbizalmat ad.
- Mielőtt megszakítanád a beszélgetést, tisztázd a következő lépéseket (számíthatsz-e személyes beszélgetésre, további megkeresésre).
- Köszönd meg a hívást, és tudasd az interjúztatóval, hogy továbbra is érdeklődsz a cég illetve a pozíció iránt.
- Videós interjún lehetőleg nézz a kamerába, mert bár mindenki tudja, hogy működik a technika, jobban szeretik az emberek, ha minél többet rájuk nézel. Ez tipikusan olyan dolog, amit előre gyakorolni kell.

A kutatások tanúsága szerint, bármilyen furcsa is, általában, kép nélkül, csak hangbeszélgetést használva jobb benyomást teszünk az interjúztatóra, azaz, ha lehet, érdemes ezt a formát választani.

Gerlei Béla MBA MSc.
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Igazgató
Karrier Intézet
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk