kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Mégis igaza lenne szüleinknek? Megéri egy jó szakmát tanulni?

Aki ma szeretne jó szakembert találni, könnyen szembesül a kínzó szakemberhiánnyal, melyet az építőipar élénkülése csak tovább fokozott. Az építő szakmák, mint a kőműves, burkoló, ács évek óta a hiányszakmák között szerepelnek, óriási szükség lenne a szakember utánpótlásra. Csakhogy évről-évre egyre kevesebb fiatal választja az építőipart hivatásának. Pedig megérné. A Mapei Kft. 100 szakembert kérdezett meg, mit szeretnek a szakmájukban és miért ajánlanák a fiataloknak. Meglepő a válaszuk.

images

images

A válaszadó szakemberek 30%-a a biztos megélhetést emelte ki legfőbb érvként. Szinte mindannyian rámutattak, hogy a jó, megbízható munka biztos megélhetést jelent, különösen vállalkozóként.

Egyikük így vallott erről: „Az építő ipar egy nagyon nehéz fizikai munka, de egy jól elkészített munka évek múlva is vissza köszön. Büszke lehet rá az ember, az épületek előtt elhaladva jó rá csodálkozni hogy ezt a épületet is én készítettem, vagy burkoltam. 10-20 év múlva is még ajánlanak mint kivitelezőt egymásnak az emberek, és nem kell hirdetnem magamat és várni a munkára. Ma már eljutottuk arra a szintre hogy a munka vár ránk, egy évre előre fel van vállalva a munka”.

Alkotás, önmegvalósítás

A megkérdezett szakemberek 26%-a a maradandó alkotás létrehozásának élménye miatt ajánlaná a szakmát a fiataloknak. „Sokkal jobb mint éveken át egy számítógép előtt ülni személytelenül” – fogalmazta meg egyikük. Mindegy, hogy egy konyha burkolásáról, vagy egy ház építéséről van szó, a szakemberek a változatos, kreatív, alkotást szeretik, melyhez hozzájárul a megrendelők jó munkával kivívott tisztelete, elismerése és megbecsülése.

„Kétségtelen tény, hogy az építő munkák látványos és kézzelfogható eredményekkel járnak, könnyű megtalálni az értelmét. Emellett a szakemberek új kihívásokkal találkoznak, folyamatos a fejlődés a technológiák, a felhasznált anyagok és módszerek terén ami állandó szakmai fejlődést kíván a szakemberektől. Mindez a Csíkszentmihályi Mihály átal leírt flow élmény alapja, amitől egy munka jó” – mutat rá Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Vannak akiket nem elégít ki a pusztán szellemi, vagy adminisztratív munka. Azonban sok fiatal akarata ellenére - családi vagy társadalmi nyomásra - választ „fehér galléros” hivatást, ahol aztán soha nem lesz igazán boldog. Igazi tehetségek kallódnak el, akik kiváló szakemberek lennének, de más területeken középszerűvé válnak.

A maga ura

A megkérdezett – vállalkozó - szakemberek 15%-a szabadságot emelték ki fontos érvként. A szabadság érzését adja, hogy maguk oszthatják be az idejüket és megválogathatják a munkát és azt is, hogy kivel dolgozzanak. Utóbbi igencsak fontos előnyként merült fel: a szakemberek szeretik a munkájukban a jó hangulatot a társaságot, a „szakikra” jellemző bajtársiasságot.

A társadalom felelőssége is


„Az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák «cikivé» váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a a benne dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani” – vélekedik Markovich Béla.

Hozzátette: Pedig megdőlni látszik a divatos állítás és igenis megéri egy jó szakmát tanulni és abban dolgozni. Ma az építőipar ilyen. Persze az is igaz, hogy a folyamatos tanulás itt is elengedhetetlen, hiszen rohamos a fejlődés ezen a területen is.

Ösztönözni kell a kreatív és alkotó fiatalokat, hogy érdeklődjenek az építőipar iránt, hátha ott találják meg a hivatásukat. Például a burkolásnak van nagyon jövedelmező, speciális területe, a kerámiaművesség. Ez egy speciális szaktudást és művészi beállítottságot igénylő nagyon keresett hivatás ami kompromisszumok nélkül képes megadni az önmegvalósítás és kiteljesedés lehetőségét a művelőinek.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk

Lázár János: megépítjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Teljes cikk

Több mint ötven vállalati partner vesz részt a BGE állásbörzéjén

A három napig tartó eseményt csütörtökön a pénzügyi és számviteli karon zárják. Teljes cikk