Megjelent: 7 éve

Lerch Zoltán, a Schneider Electric országos HR igazgatója

Lerch Zoltán 2016 júniusa óta az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó, francia központú Schneider Electric országos HR igazgatója: „Úgy érzem, felépítettem a pályám. Előrelépés, hogy most a Schneider Electricnél dolgozhatok” - mondta lapunknak.

Az 1973-ban született Lerch Zoltán már a középiskola elvégzése után a HR szakmában helyezkedett el, az UniCredit Bank Zrt.-nél, ahol elsajátította a pálya alapjait. Emellett felsőfokú tanulmányait a gödöllői Szent István Egyetemen, Human Resources Management szakon végezte.

2003-ban kezdett amerikai tanulmánya fontos állomást jelentett szakmai útja során. Az Indiana University - Purdue University Indianapolis campusán posztgraduális képzésben vett részt: szervezeti kommunikációt és vezetési ismereteket hallgatott. Két éven át élt az Egyesült Államokban, és közben HR-esként dolgozott a General Motors egyik gyárában. „Az amerikai gyári munkások szigorúan betartják a munkaidőt, műszakkezdéskor és annak végeztével is sorban állnak, viszont napközben kőkeményen dolgoznak. Képzettség, motiváció és teherbírás terén állják a versenyt a világ bármely más dolgozóival” - mondta Lerch Zoltán.

2007-től a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ HR osztályvezetői pozíciójában folytatta. Két évvel később tovább képezte magát, Human Resources MBA képzésben vett részt Budapesten, a European Business School London szervezésében.

Ezután a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. HR főosztályvezetője volt két éven át 2010-től. Karrierjében a következő meghatározó állomást a Grandvision Hungary Kft-nél betöltött regionális HR igazgatói poszt jelentette 2012-16 között, ahol 190 optikai kiskereskedelmi bolt 1350 munkavállalója tartozott hozzá. A szlovákiai és csehországi bolthálózattal rendelkező Ofotért-utódnál emlékei szerint regionálisan a jó munkaerő felkutatása és megtartása ugyanolyan nehéz volt, mint Magyarországon, viszont ott a dolgozók sokkal öntudatosabbak voltak: „Pontosabban ismerték a jogaikat, mint magyar munkavállalóink, és hangot is adtak azoknak, ha szükségesnek látták. Csodálkoztam azon, hogy könnyebben felmondták az állásukat, még akkor is, ha nem várta őket azonnal egy másik munkahely. Volt, aki azt hangoztatta: lehet, hogy pár hónapig nem lesz állása, de utána biztosan talál majd.”

Villám kérdések-válaszok

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Mindenkinél tudni kell, hogy mi az egyéni "valutája", amivel a személyes motivációját elősegítjük

HR BP vagy sem?
A 21. századi HR már fel kellett, hogy nőjön a Business Partneri feladathoz. E nélkül nehezen tudja az elvárható és megbízható támogatást nyújtani.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
A személyes mindig nagyobb élmény, de a konferencia sokszor költséghatékonyabb és eredményesebb.

Irodai munka ülve vagy állva?
Ergonómiailag a kettő helyes egyensúlyára van szükség. Néhány álló munkavégzést lehetővé tevő asztal a Schneider Electric irodában is van.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
A feladat komplexitásától függ. Adott helyzetet kell vizsgálni és annak tükrében meghozni a döntést.

Belső toborzás vagy külső toborzás?
A belső motiválóbb, a külső frissíti a céget.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
HR-ben a csapatmunka nagyon fontos. Egy szervezet tekintetében inkább a csapatmunka fontosságát hangsúlyoznám, de emellett kellenek a kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtó "hősök" is.

Főzés vagy étterem?
Főzés.

Konditerem vagy kerti munka?
Konditerem vagy uszoda.

Könyv vagy e-book?
Könyv.

Lerch Zoltán 2016 júniusa óta az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó, francia központú Schneider Electric országos HR igazgatója: „Úgy érzem, felépítettem a pályám. Előrelépés, hogy most a Schneider Electricnél dolgozhatok” - mondta lapunknak.

A Schneider Electricnek négy gyára és egy logisztikai központja van Magyarországon a Váci úti központi irodaépület mellett. Az egységek munkaerő állományát egy-egy HR business partner irányítja, Lerch Zoltán HR vezető a kereskedelmi egység HR business partneri funkcióját is ellátja egyben.

A Schneider Electrichez való csatlakozásakor többek között olyan célokat határozott meg, mint a dolgozói elköteleződés szinten tartása és növelése, a mátrix szervezeti átalakulás előre mozdítása, valamint a HR partnerek együttműködésének elősegítése, és a munkáltatói imázs megerősítése.

„Kihívásnak tekintem egy új iparág és annak sajátosságainak megismerését, továbbá támogatom az átalakuló szervezetben a meglévő, mélyen gyökerező és sikeres Schneider Electric értékek továbbvitelét. Jelenleg a legfontosabb feladatom, hogy megismerjem és elsajátítsam a Schneider Electric kultúráját, HR folyamatait és rendszereit. Célom, hogy otthonosan mozogjak a cég mindennapjaiban, és bizalmi, baráti viszonyt alakítsak ki a kollégákkal” - mondta el Lerch Zoltán arra a kérdésre, mit tart a legfontosabb feladatának, illetve milyen kihívásokra számít HR igazgatóként.

„Mindazokat a szakmában szerzett és személyes tapasztalataimat tudom kamatoztatni munkám során, amelyeket a korábbi munkahelyeim céges kultúráiból, illetve a vezetőimtől, kollégáimtól emberileg és szakmailag egyaránt megtanulhattam. Véleményem szerint alapvetően motivált és pozitív hozzáállásom segít a céljaim elérésben” - fejtette ki arról, hogy mely tapasztalatait tudja a leginkább kamatoztatni jelenlegi munkájában.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk