kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Sztrájkra készülnek a Metro dolgozói, kivonulhat a Spar - FRISSÍTETT

A Világgazdaság szerint a Metro áruháznál nem sikerült megállapodni a bérekről, így sztrájkbizottság alakulhat, egy héten belül munkabeszüntetés lehet. A Magyar Nemzet szerint a Spar-nál is gondok vannak, vagy kivonulnak, vagy ukrán vendégmunkásokat fognak foglalkoztatni. A Spar azóta reagált a Magyar Nemzetben megjelent hírekre.

images

A Metro áruház szakszervezeti képviselői a sikertelen bértárgyalások után ma döntenek arról sztrájkbizottságot alakítsanak-e. A tizenhárom áruházban csaknem 2600 főt foglalkoztató Metro nem jutott dűlőre az érdekképviselettel az idei béremelésről - írja a Világgazdaság.

A kezdő béreket 180.500 forintról a Metro előbb 195, majd 200 ezer forintra volt hajlandó emelni, de a szakszervezet 210 ezret szeretne. A Metro vezetői azzal érvelnek, hogy náluk 13. és 14. havi fizetés is van. Havi bruttó 200 ezerrel számolva, az éves bért 12 hónapra visszaosztva, ez bruttó 233 ezer forint.

A Népszava értesülései szerint a munkatársakkal viszont azt közölték, kétszáz embert kellene elküldeniük, ha teljesítenék a követeléseket.

A Sparnál is problémák vannak

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyre több dolgozó esetében derül ki, hogy az alapbére alacsonyabb az előírtnál. A lap szerint kivonulással, illetve román és ukrán vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége.

Ahogyan arról mi is írtunk a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) szerint a Spar üllői logisztikai központjában több targoncás kap kevesebb bért, mint a garantált bérminimum. A cég ezt cáfolja, a hivatali feljelentés miatt pedig súlyos következményeket helyeztek kilátásba. "Fenyegetést kaptunk, hogy amennyiben jogorvoslatot követelünk, és nem állunk le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc" - mondta a Magyar Nemzetnek a KDFSZ elnöke.

Bubenkó Csaba hozzátette: azt is kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

A SPAR közleményben reagált

A SPAR Magyarország teljes mértékben elhatárolódik a Magyar Nemzetben ma megjelent „Kivonulással fenyegetőzik a SPAR” című cikkétől, mely több, valótlan állítást is tartalmaz:

  • A SPAR Magyarország nem vonul ki Magyarországról. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot.
  • A SPAR visszautasítja, hogy a KDFSZ képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A SPAR Magyarországnál a KDFSZ egyébiránt nem reprezentatív szakszervezet, Kollektív Szerződés kötésére nem jogosult.
  • A KDFSZ által a SPAR-ra irányuló lejárató kampány a dolgozóink szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a Szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a SPAR mindenkor elhatárolódik.
  • A szakszervezetek tagtoborzását a SPAR mindenkor támogatja, a szakszervezeti tagságról minden esetben a dolgozók szabadon, saját akaratokból dönthetnek és ez igaz akkor is, ha valaki saját akaratából elhagyja a szakszervezetek bármelyikét.
  • Nincs bérvita a SPAR-nál, a vállalatnál elérhető legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül egyedülálló módon 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek.
  • A SPAR egyedülálló a piacon azzal, hogy saját dolgozókat foglalkoztat logisztikai szervezetében, stabilitást biztosítva ezzel a munkavállalók részére a bejelentett munkahely, a magas színvonalú bérek és a hosszútávú megélhetés tekintetében, melyet munkatársaink pozitív véleménye is visszaigazol.
  • A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett, tiszta, átlátható jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés, mely szintén egyedülálló a magyar piacon.
  • Azonnali hatállyal elindítják a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez.

Fotó Wikipedia
Világgazdaság/Magyar Nemzet/Népszava

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk