Nemzetközi karrier – a legjobb szakácsokat keresi a Külügy
Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek.
A Külügyminisztérium minden területen arra törekszik, hogy felkészült munkatársak képviseljék Magyarországot külszolgálatban, így született a szakácsverseny ötlete - idézte fel a tárca személyügyi főosztályvezetője. Szabó Stefánia elmondta, tavaly a Magyar Konyha gasztronómiai magazin segítségével már szerveztek egy szakácstréninget a magyar nagykövetségeken dolgozó séfek számára, idén pedig már versenyt is hirdettek négy külképviselet szakács munkakörének betöltésére.
Van hová fejlődnünk „gasztrodiplomáciában"
Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. "Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson" - mutatott rá.
Az államtitkár saját tapasztalatairól is szólva elismerte, ezen a téren még "van hová fejlődnünk, de legalább elindultunk az úton". Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára.
A sommelier-ek adták a mintát
Győri Enikő felidézte, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait. A tárca tervei szerint mostantól hasonló megmérettetések keretében döntenek a nagykövetségi szakácsokról is - fűzte hozzá.
Ezt kellett főzni
A főzőverseny zsűrijében Cseh János séffel együtt helyet foglaló Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró és Ruprecht László séf közölte: a résztvevőknek pontyból kellett egy előételt, illetve tanyasi csirkéből egy főételt készíteniük, míg zöldségekből köretet összeállítaniuk, a bírálók ezek alapján fognak értékelést adni.
Szabó Stefánia az MTI kérdésére elmondta, a versenyen nyolcan indultak, míg négy pályázó jelenleg is külföldön dolgozik, így tizenkét jelentkező közül fogják kiválasztani a négy nagykövetség szakácsait.
2013. március 19.
- 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. Részletek Jegyek
- 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI? Részletek Jegyek
- 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását. Részletek Jegyek
- 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is! Részletek Jegyek
A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk
- Szakács 2 éve
- Visszavonták a vendéglátósok szakképesítését előíró rendeletet 2 éve
- Turisztikai képzőközpont jön létre Egerben 3 éve
- Szarvasgombás vacsorát készített Plácido Domingonak - gasztrovállalkozás a Rába mellett 3 éve
- Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy sokszor az igazgatók takarítanak 3 éve
- Vendéglátók Ipartestülete: 1 milliós fizetést is kérnek a szakácsok a Balatonnál 3 éve
- Szakács feladatai 3 éve
- Éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy étteremtulajdonos Budapesten 3 éve
- Hárommilliárddal nő a megváltozott munkaképességűek támogatása idén 3 éve
- Zsák krumplit és néhány kiló almát kaptak a külügy munkatársai karácsonyra 3 éve
- Magyar vállalatok külföldi termelőkapacitásának létrehozását segíti a kormány 4 éve