Megjelent: 5 éve

Nemzetközi karrier – a legjobb szakácsokat keresi a Külügy

Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek.

A Külügyminisztérium minden területen arra törekszik, hogy felkészült munkatársak képviseljék Magyarországot külszolgálatban, így született a szakácsverseny ötlete - idézte fel a tárca személyügyi főosztályvezetője. Szabó Stefánia elmondta, tavaly a Magyar Konyha gasztronómiai magazin segítségével már szerveztek egy szakácstréninget a magyar nagykövetségeken dolgozó séfek számára, idén pedig már versenyt is hirdettek négy külképviselet szakács munkakörének betöltésére.


Van hová fejlődnünk „gasztrodiplomáciában"


Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. "Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson" - mutatott rá.


Az államtitkár saját tapasztalatairól is szólva elismerte, ezen a téren még "van hová fejlődnünk, de legalább elindultunk az úton". Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára.


A sommelier-ek adták a mintát


Győri Enikő felidézte, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait. A tárca tervei szerint mostantól hasonló megmérettetések keretében döntenek a nagykövetségi szakácsokról is - fűzte hozzá.


Ezt kellett főzni


A főzőverseny zsűrijében Cseh János séffel együtt helyet foglaló Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró és Ruprecht László séf közölte: a résztvevőknek pontyból kellett egy előételt, illetve tanyasi csirkéből egy főételt készíteniük, míg zöldségekből köretet összeállítaniuk, a bírálók ezek alapján fognak értékelést adni.
Szabó Stefánia az MTI kérdésére elmondta, a versenyen nyolcan indultak, míg négy pályázó jelenleg is külföldön dolgozik, így tizenkét jelentkező közül fogják kiválasztani a négy nagykövetség szakácsait.


2013. március 19.


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek