Megjelent: 17 éve

Nem csökkenthető egyoldalúan a munkabér

A negyedéves profit elmaradása sem ok arra, hogy a munkaadó egyoldalúan csökkentse a dolgozók bérét. Próbaidő alatt még betegállományban is kirúghat a munkaadó. A jobpilot.hu a Dr. Sipos Márta munkajogászhoz érkezett kérdésekből szemezgetett.

A profit csökkenése nem ok a munkabércsökkentésre

Egy kft.-nél határozatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozom, munkaköri leírás nélkül. A vezetőség nincs megelégedve a profittal, így a fizetésünket 25 százalékkal csökkenti, és a napi 8 órás munkaidőt is megváltoztatja.
Kérdésem: Milyen jogos követelés illet meg, mint munkavállalót? Csökkenthetik-e a béremet? Milyen pótlékok járnak? Ha szabadság miatt helyettesítjük egymást, akkor a napi 10 óráért milyen pótlék jár?

Dr. Sipos Márta: A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetében sem a munkabért, sem a munkaidő beosztást nem változtathatja a munkaszerződéstől eltérően egyoldalúan a munkáltató. A munkaügyi felügyelőségen kérhetnek ellenőrzést.

Próbaidő alatt a betegállomány sem ment meg

Próbaidőmet töltöm, forrónak éreztem a helyzetet körülöttem, elmentem egy adott napon betegállományba, és az ezt követő napon postázták a felmondásomat. Erre az esetre is érvényes-e a kirúghatatlanságom, vagy a próbaidő más eset? Valamint orvoshoz járásra használhatom-e a céges autót, és telefont a betegállományos időszakban?

Dr. Sipos Márta: Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a jogviszonyt. A betegállomány sem hosszabbíthatja meg azt és a céges juttatás a jogviszony megszűnésétől nem járna.

Felmondási idő: a megegyezés döntő

Jogszerű-e, ha egy cég a munkavállalóval olyan munkaszerződést kötött, amelyben a felmondási idő a munkáltató részéről egy hónap, míg a munkavállaló részéről három hónap? Kollektív szerződés nincsen. Vagy pedig ilyen esetekben - az aláírt munkaszerződéstől függetlenül - mindkét részről egy hónap a felmondási idő?

Dr. Sipos Márta: A felek megállapodása azért érvényes, mert azt mindketten aláírták. Ha sérelmezi a kikötött felmondási időt, esetleg a Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Gyeden máshol is lehet dolgozni

Kislányommal jelenleg gyeden vagyok otthon, augusztusban tölti be a 2. életévét, és gyes mellett szeretnék visszamenni dolgozni teljes munkaidőben, mert sajnos ez szükséges a megélhetésünkhöz. A munkáltatóm azonban levélben értesített arról, hogy amint visszamegyek dolgozni, felmondja a munkaviszonyomat. (Jelenleg státuszom van, köztisztviselő vagyok.)

Szeretném megkérdezni, hogy ha gyes mellett megyek vissza dolgozni, védettséget élvezek-e a felmondással szemben? gyesen védve van az anyuka, de munka melletti gyesen is? Azt is szeretném tudni, hogy a munkáltató köteles-e engem visszavenni ebben az esetben? Ha nem, úgy ezt mivel indokolhatja? Másik munkahelyet egyelőre nem szeretnék keresni, mivel szeretnék még több gyermeket is vállalni.

Dr. Sipos Márta: Valóban védett, és jogszerűen felmentéssel nem szüntethetik meg a jogviszonyát ( de ha például a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, nem lesz védettsége).

Gyes mellett ott dolgozhat a kismama, ahol foglalkoztatják, ha az eredeti munkáltató nem akarja, akkor máshol kereshet munkát. Ahol azonban a gyes mellett dolgozik, nem szüntethetik meg a munkajogviszonyát, mert gyes-en van. Az "eredeti" munkáltató akkor köteles foglalkoztatni, ha a gyes megszüntetése, vagy a gyed lejárta után vissza akar jönni dolgozni, ez esetben 30 napig védett a felmondás ellen. Munkaügyi Bíróság előtt kell a munkáltatónak bizonyítani a felmondás valódiságát és okszerűségét, elegendő azonban pl. az elrendelt létszámleépítésre hivatkozás...

Rendkívüli munkavégzés

Amennyiben a munkavállaló 18 órától másnap reggel 6 óráig készenlétben van, és ezen idő alatt rendkívüli munkavégzést rendelnek el számára, akkor erre jár az éjszakai pótlék? Azaz megkapja az 50 százalékos rendkívüli munkavégzésért járó pótlékot (hétköznap), de mellé az éjszakai pótlékot is? Azaz pótlékra pótlék jár?

Igen.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Apaszabadság: minden, amit tudni kell róla

2023. január 1-je óta jár 10 napos szabadság az apáknak gyermekük születése környékén. Ez az úgy nevezett apaszabadság. Teljes cikk

Kisebb munkaügyi jogsértéseket találtak a cégnél, ahonnan kirúgták a vendégmunkásokat betanító magyarokat

A közlemény szerint magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást. Teljes cikk

Diszkrimináció a munkahelyen: a várandósság miatti próbaidős elküldés a legjellemzőbb

Egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, anyaság vagy nemzetiséghez való tartozás - tavaly ezen tulajdonságok miatt részesültek... Teljes cikk