Megjelent: 19 éve

Toborzás és tehetséggondozás - A legjobb cégek listája

Dr. John Sullivan, a San Francisco State University professzora több éves módszertani kutatásai eredményeként összeállított egy "benchmark listát" arról a 25 cégről, mely a toborzás és tehetség-gondozás területén példaértékű eredményt ért el és mértékadónak számít az Egyesült Államokban.

images

First Merit Bank. Néhányan talán nehezen hiszik el, hogy a stratégiai és innovatív szempontból legkiemelkedőbb toborzási megközelítést gyakorló cég nem egy világszerte ismert amerikai vállalat, hanem az ohio-i székhelyű First Merit Bank. A cég hozzáállása és struktúrája lenyűgözően innovatív. A nagyszerű ajánlási programjukon túl nemigen találunk még olyan céget, mely náluk sikeresebben átlátná és alkalmazná az adatbányászat, CRM rendszerek, perifériás marketing eszközök és assessment centerek toborzási aspektusait.

General Electric. Régóta a General Electric-et tekintik a "benchmark cég"-nek a teljesítmény-kultúra területén a cég kiemelkedő és mindent átfogó tehetségmenedzsment stratégiái miatt. A cég felülmúlhatatlan a pozíciók rangsorolásában, és vezeti a katonai területről toborzók listáját.

Microsoft. A Microsoft kiemelkedő eredményeket ért el a munkaerő-tervezés, -átcsoportosítás, elemzés, valamint az Internetben rejlő lehetőségeinek kihasználásában. Valóban világszínvonalú hatékonysággal kezelik és alkalmazzák a "kontingens-alkalmazottak" intézményét, olyannyira, hogy 2005-ben a Fortune Magazin Legjobb munkahely felmérésében az 57. helyet sikerült elnyerniük.

Wachovia Corporation. A különböző toborzási technikák vegyítésében első, ráadásul igen tapasztalt a mérőszámok alkalmazásában.

Starbucks. Figyelembe véve a kiskereskedelmi szektor kevésbé magával ragadó természetét, a kávéóriás HR branding megközelítése, kommunikációja és toborzása lenyűgöző. 2005-ben a Fortune Magazin Legjobb munkahely felmérésében a 11. helyet nyerte el.

Marriott International. A hotel óriás egyike azon cégeknek, amelyek elsőként kezdték alkalmazni a HR branding módszereit és azon kevesek közé tartozik, akik kiemelten foglalkoznak a művészettel is. A mai napig világszínvonalú HR branding alkalmazásain túl, a Marriott Hotel példaértékű tevékenységet folytat a munkaügyi szempontból hátrányos megkülönböztetésben részesülők foglalkoztatásának területén is. A Marriott Hotel 2005-ben a Fortune Magazin Legjobb munkahely felmérésének 63. helyét nyerte el.

Southwest Airlines. Az innovatív toborzás legjobbjaként ez a vállalat nem csak toborzási és kiválasztási módszereivel tűnik ki, hanem saját TV show-jának (Airline) bevezetésével a branding új korszakát indította el. Ráadásul a cég valamennyi alkalmazottja rendszeren megkapja a vállalat termelékenységi és pénzügyi elemzéseit azért, hogy legalább annyira legyenek motiváltak és kaphassanak valós képet a cég helyzetének alakulásáról, akárcsak a tulajdonosok.

Booz Allen Hamilton (BAH). Ami kiemeli ezt a szolgáltató céget versenytársai közül: kiemelkedő tehetség-menedzsment programja. A "visszatérő srácok" (vállalati öregdiák) programja, karrier-mobilizáló csapata (az újraalkalmazásért) és ajánlási rendszere is hihetetlenül innovatív és kreatív. Az említett programjaikon túlmenően a HR branding területén is igen sikeresek. A BAH 2005-ben a Fortune Magazin Legjobb munkahely felmérésének 75. helyezését nyerte el.

Valero Energy. A munkaerőigény előrejelzésére szolgáló regressziós analízisük tényleg klasszisnak számít. Ráadásul olyan fejlődési mérőszámokkal dolgoznak, mely kimutatja a kapcsolatot a toborzás hatékonysága és a részvény árfolyam alakulása között, valamint kialakítottak egy, a toborzási csatornákra vonatkozó jelentést is, mellyel kimutathatják az adott csatornák hatékonyságát és megtérülését (ROI). Egy "minősített könyvelők (CPAs) által irányított rendszer" rendkívüli mérőszámokat kíván és a Valero a legjobb mérőszámokat produkálja, akadály nélkül. A Valero 2005-ben a Fortune Magazin Legjobb munkahely felmérésben a 23. helyezést nyerte el.

T-Mobile. Kitűnő munka a toborzás szinte valamennyi szempontjából. A T-Mobile kiemelkedik mind a mérőszámok alkalmazásában, mind az online jelölt-kezelő rendszerek területén. A 2004-es évben a T-Mobile - mely a várakozásokon felül teljesített - remekül bizonyítja, hogy a vállalat sikere milyen szoros összefüggést is mutat a toborzás hatékonyságával. A túlnyomórészt technológiai szakemberek elérése során az internetes toborzás területén is példaértékűt alkotott.

Toborzás és tehetség-gondozás - A legjobb cégek listája (II.rész)
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Közel 30 ezer üres állás a weben: itt a friss statisztika

Egy év alatt 13 százalékkal kevesebb a magyar weboldalakon az álláshirdetés az Állásportál.hu friss statisztikája szerint. Január közepén 29 172... Teljes cikk

Kilőtt egy munkaerő-kölcsönző cég, többen lettek a postások: létszámtrendek

Szeptemberről októberre egy munkaerő-kölcsönző cég, a HR Direkt Kft. 70 százalékkal, 1400 fővel növelte alkalmazotti létszámát. Hosszú idő... Teljes cikk

Munkáltatói igazolás

A munkaviszony során a munkavállaló több esetben kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor a munkaviszony meglétét, jövedelmét valamilyen hatóság,... Teljes cikk