Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

Továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak béreiről

Továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak 2007. évi bérfejlesztéséről és a szolgálati törvény módosításáról a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF), azonban úgy tűnik, sikerül módosítani a hivatásosokat hátrányosan érintő magánnyugdíj-pénztári törvényt és a vizitdíjról szóló szabályt - közölte Kónya Péter szakszervezeti vezető.

A SZÉF munkavállalói oldalának elnöke az ülést követően elmondta: mind a kormány, mind a Pénzügyminisztérium támogatja a munkavállalói oldal javaslatát, hogy módosítsák a magánnyugdíj-pénztári tagsággal összefüggő törvényt.

Emlékeztetett rá: a jelenlegi szabályozás szerint 2012-ig lehet visszalépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj rendszerébe, akinek a tagsága azonban meghaladja a 120 hónapot, az nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a 120 hónap ennek az évnek a közepén jár le.

Sok olyan hivatásos állományú van, aki a törvény életbe lépése után nem sokkal belépett a magánnyugdíj-pénztárba, viszont most az átszervezés kapcsán - például a határőrségnél - kénytelen a tervezettnél korábban nyugdíjba menni. Nekik így jóval kevesebb lenne a nyugdíjuk, mintha az állami nyugdíjrendszerben maradtak volna. Ezen szeretnének változtatni, és úgy tűnik, a kormány ezt támogatja - mondta.

Kónya Péter hozzátette: a szakszervezeti elképzeléseknek megfelelően a vizitdíjjal kapcsolatban is várható törvénymódosítás. Felidézte: javaslatuk szerint úgy kell módosítani a törvényt, hogy ha fegyveres, rendvédelmi szerv munkavállalója szolgálati cselekményével összefüggésben balesetet szenved, akkor alanyi jogon mentesüljön a vizitdíj és kórházi napidíj fizetése alól.

Megjegyezte: továbbra sincs megegyezés a hivatásos állományúak 2007. évi keresetnövekedését illetően. Megismételte: a munkavállalói oldal követelése az, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában a hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állomány keresetnövekedése idén érje el a nyolc százalékot.

A SZÉF ülésén jelen lévő tárcák képviselői elmondták: erre nincs fedezetük. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára, Jenei Zoltán ígéretet tett rá, hogy a tárca levelet ír a miniszterelnöknek, amelyben összefoglalják a munkavállalói oldal érveit - tette hozzá. Mint mondta, ezt megteszi a munkavállalói oldal is, és várják, hogy központi forrásból biztosítsák a keresetnövekedés fedezetét.

Kónya Péter elmondta: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (hszt.) módosításában sincs egyetértés, például a civilesítés és a felmentési idő tekintetében. A tárgyalások tehát ebben a két témában a jövő héten folytatódnak.


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek