Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 6 éve

Ezek a vállalkozók kiégésének leggyakoribb okai

Bár a vállalkozók általában nagyobb autonómiával rendelkeznek a tevékenységük felett, egy kutatás szerint a túl nagy szenvedély és elhivatottság kiégéshez vezethet. Az sem mindegy, mi a teljesítményünk hátterében álló belső motiváció, mennyire végezzük örömből a munkánkat. A nemet mondás képessége, a rugalmas gondolkodásmód ellenben segíthet megelőzni a kiégést.

A burnout, vagyis a kiégés jelensége manapság népszerű téma, ezért többnyire mindannyian tisztában vagyunk annak kockázataival. De biztosan tudjuk azonosítani is magunkon a jeleit?

Velez Csaba pszichológus, burnout-specialista szerint nagyon sok és szerteágazó tünete lehet a kiégésnek. „A klientúrámban három kérdést szoktam feltenni a kiégés mélységének a megállapításához: Mennyi szabadnapot hagytunk bent egy évben? Milyen az elalvásunk, és hogyan alusszuk át az éjszakát? Hogy érezzük magunkat vasárnap délután? Emellett a kiégés és a depresszió tünetei 70-80 százalék átfedéssel működnek. Nagyon sok olyan depresszióval kezelt ember van, aki nem depresszív, hanem kiégett. Azonban míg a depressziót a szerotonin hiánya okozza, így tüneteket lehet ennek a hormonnak a növelésével kezelni, addig a kiégésnél ez nem működik, mert az illető nem depressziós, hanem kiégett” - mondja a pszichológus.

„A tünetek között szerepel még a fáradság, jellemző, hogy a beteg egy hét munka után átalussza az egész hétvégét, mindemellett csökkentheti a barátaival, rokonaival való kommunikációt, a társas kapcsolatok megszakadása miatt pedig izolálódik, magányossá válik” - teszi hozzá.

Kiégés a vállalkozók körében

Mivel a kiégéssel foglalkozó kutatások többnyire a nagyobb szervezetben dolgozó munkavállalók körében vizsgálták a kiégés jelenségét, keveset tudunk arról, hogyan érinti a jelenség a más típusú munkakörben dolgozókat. Az Amszterdami Egyetem, illetve a New York Állami Egyetem kutatói, Eva de Mol és Jeff Pollack vizsgálatokat végeztek annak megállapítására, milyen tényezők vezethetnek kiégéshez a vállalkozók körében.

Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a munkaszenvedély, a munkaképesség és a sikeres vállalkozói karrierről alkotott elvárások és hiedelmek nagyobb vagy kevesebb valószínűséggel idézik-e elő a kiégést.

A kutatók az úgynevezett Business Networking International (BNI) 326 tagján végeztek vizsgálatokat az Egyesült Államok délnyugati régióiban. A BNI az egyik legnagyobb, 50 országban jelenlévő vállalkozói hálózat a világon, amelynek tagjai hetente találkoznak azért, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek, illetve segítsék egymást. A megkérdezettek 60 százaléka férfi volt, átlagéletkoruk 47,4 év, és számos iparágban - a szolgáltatástól kezdve a pénzügyön át egészen a gyártásig - tevékenykedtek. A megkérdezettek többsége 250 vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozásoknál dolgozott.

A felmérésben a vállalkozók munkaszenvedélyét, munkaképességét, munkamódszereit és a kiégésre való hajlamát mérték. A kiégés mérésének érdekében olyan kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, mint például mennyire fáradnak el a napi munkában, vannak-e kétségeik a munkájuk jelentőségével kapcsolatban, illetve hogy felélénkülnek-e, ha elvégeznek egy feladatot.

A megszállottság kiégéshez vezethet

A pszichológus szerint a vállalkozói munkaformában a teljesítménykényszer igen gyakori, kiégésre hajlamosító tulajdonság. „Az egyéni vállalkozó akkor eszik, amikor dolgozik, és ha elmegy szabadságra, gyakorlatilag dupla költsége van, éppen ezért nehezebben tud meghozni egy ilyen döntést. Másrészt, aki nem kényszervállalkozó, vagyis nem azért választotta ezt a formát, mert hirtelen nem volt más lehetősége, az jellemzően „belső kontrollos”, vagyis magas igénye van a teljesítményre és a minőségre.

Harmadszor pedig szintén meghatározó tényező, hogy mivel a vállalkozó szolgálja ki a teljes ügyfélkörét, szinte elvárás, hogy azonnal válaszoljon az ügyfelei igényeire (pl. a Facebookon), máskülönben leértékelik a szolgáltatását. Ez egy külső nyomás, de nagyon jellemző” - magyarázza Velez Csaba.

Az említett kutatás eredményei emellett azt mutatták, hogy azok a vállalkozók, akik egy 1-től 5-ig tartó skálán magas pontszámú rögeszmés szenvedélyről számoltak be, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak meg kiégést, mint azok, akikben ennek a szenvedélynek a mértéke mérsékelt volt. A megszállottan szenvedélyes vállalkozók arról számoltak be, hogy az egész napi munka rengeteg erőfeszítést kíván tőlük, valamint munkájukat frusztrálónak találták. Egyes vállalkozók számára a kiégés folyamatos szorongásos állapotot, illetve stresszt idézett elő.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Ezek a vállalkozók kiégésének leggyakoribb okai
2. oldal - Kiégni csak az tud, aki valaha égett
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk