Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 7 éve

Havonta egy Big Mac menü ára - ennyit adakozunk

Az 1% adomány sok civil szervezetnek létfontosságú, bevételüknek jelentős hányadát képezi. Azoknak a felajánlása könnyen elvész, akik nem maguknak készítik az adóbevallást, mert erről külön kell rendelkezniük. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy mekkora a jelentősége az 1%-nak, a 20 évvel ezelőtti bevezetéstől milyen utat tett meg ez az adományozási forma, illetve mi várható a jövőben, milyen tendenciák figyelhetők meg.

Kinek adhatjuk az 1%-ot?

Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad be, illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni - nyilatkozta a HR Portálnak Mészáros Orsolya, a Budapesti Civil Információs Centrum projektvezetője. Azaz a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, ha az említett tevékenységből vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet. A rendelkezési jogosultságot nem érinti az, ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni, mivel az egyházak - az 1 százalékon túli - kiegészítő támogatása a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik, így a 0 forintról történő rendelkezés is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét. Egyebekben az adóhatóság az utalást csak akkor teljesíti, ha a kedvezményezett részére utalandó összeg legalább 100 forint.

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze. Ha valamelyik csoportból nem választ az adózó kedvezményezettet, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot adhat be, mert az egyik 1 százalék nem irányítható át a másik csoportban lévő kedvezményezettek javára. Az azonos körből választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat mindegyike érvénytelen.

A kedvezményezettek egyik csoportjába a civil kedvezményezettek (egyesületek, alapítványok, közalapítványok) tartoznak, ugyancsak ebben a körben lehet rendelkező nyilatkozatot adni a törvényben felsorolt következő kedvezményezetteknek: Magyar Tudományos Akadémia, az országos közgyűjtemények, Magyar Állami Operaház, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Neumann János Multimédia Központ és Digitális Könyvtár, az országos szakmúzeumok, azok a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- és előadóművészeti tevékenységet folytató szervezetek, amelyek valamely önkormányzattól, vagy a központi költségvetéstől egyedi támogatásban részesültek, a felsőoktatási intézmények, a Nemzeti Együttműködési Alap, illetve a Magyar Művészeti Akadémia. A rendelkezéshez a magánszemélynek a fent megjelölt hivatalos listán szereplő szervezetek adószámára van szüksége.

A kedvezményezettek másik csoportjába az egyházi kedvezményezettek tartoznak. Ebbe a csoportba tartoznak az Ehtv szerinti bevett egyházak, feltéve, hogy az adóhatóságtól technikai számot kaptak, továbbá az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat, amely 2017-ben a Nemzeti Tehetség Program (1823). A rendelkező nyilatkozaton a magánszemélynek az egyházi kedvezményezett technikai számát kell feltüntetnie. A 2017-ben egyházi kedvezményezettként megjelölhető technikai számok a NAV internetes oldalán is megtalálhatók. A nyilatkozaton feltüntethető a kedvezményezett egyház elnevezése is - zárta a gondolatsort Mészáros Orsolya.


Adományozási formák Magyarországon



Mindenképpen hasznos az adományozási kultúrára nézve az 1% húsz évvel ezelőtti bevezetése - mondta a HR Portálnak nyilatkozva Naszádos Márk, a MACI - Magyar Civilszervezetek kampány együttműködő szakembere. Fontos a társadalom edukálása ebben a témában, s ehhez minden hasznos eszközt érdemes felhasználni. Ugyanígy fontos az újabb és újabb eszközök bevezetése, hogy minél több adományozni hajlandó ember megtalálja a számára megfelelő legjobb megoldást. Újabb eszközök a telefonos adományozás (pl. AdhatVonal), vagy a crowdfunding (pl. AdjukÖssze), de még bőven áll szabad terület az online bankkártyás adományozás elterjedésére is. Érdemes éreztetni, hogy száz forintok is számítanak. Nem az összeg, hanem a hozzáállás, a tudatos felelősségvállalás a fontos. Az, hogy megérezze minden ember, hogy érdemes polgári kezdeményezések mellett állást foglalni, szeretni, kedvelni őket, és támogatni a vállalásaik megvalósulását.
1 százalékNaszádos Márk szerint edukálni kell az embereket az adakozásra

A 2012-ben útjára indított 13600 - Adhat Vonallal egy olyan gyors és kényelmes, mindenki számára könnyen elérhető adományozási rendszer jött létre, amely elősegíti a hazai adományozási kultúra és a civil társadalom fejlődését. A programot a NIOK Alapítvány koordinálja, működtetését négy nagy hazai telekommunikációs szolgáltató, az Invitel, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország összefogása teszi lehetővé, a jogi környezetet pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szabályozása teremtette meg.

A közösségi finanszírozás, adományozás (vagy ahogy sokan ismerik, crowdfunding) egy olyan modell, amiben egymástól független személyek - akiket mindössze az köt össze, hogy hisznek egy projekt sikerében - saját hálózataikon keresztül, közös erőfeszítéssel járulnak hozzá egy kezdeményezés megvalósulásához.

Az SZJA 1(+1)% megoldás egy egyszerű, és gyakorlatilag ingyenes adakozási formát ajánl az adófizetőknek. Vagyis kis ráfordítással tehetnek jót, mi több, a családi kasszának nem jelent külön terhet. A számok, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre erősödve a gyermekegészségügy, illetve a nehéz sorsú gyermekek rekreációja, támogatása kap nagy és jogos figyelmet az állatvédő szervezetek mellett. Ez nem annyira meglepő, hiszen ezekben a témákban erős az érzelmi kötődés lehetősége.

Az 1% tavaly nyolc milliárd forintot hozott a civil szektornak, de félő, hogy idén már nem lesz ilyen magas az összeg - tette hozzá Cseh Balázs, a Civil Iránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.
1 százalékCseh Balázs szerint felajánlásokként 4000 forintról van szó

A tavalyi évben azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, hetvennyolc százalékuk ajánlotta fel az 1%-ot, akik viszont nem maguk készítették el saját adóbevallásukat, mindössze huszonhárom százalékuk rendelkezett erről. Ha ezt az arányt kivetítjük a mostani helyzetre, akkor a civil szektor teljes anyagi vesztesége akár több milliárd forint is lehet.

Általában felajánlásonként 4000 forintról van szó. Működik olyan szervezet, amely egyáltalán nem kap, de olyan is, amely bevételének nagy része az egy százalék adományokból adódik össze. Az 1% igazából az adományozási kultúra előszobáját jelenti, egy olyan forma, amely segít a szervezeteknek, hogy közelebb kerüljenek az adományozókhoz, megmutathassák tevékenységüket; mivel az adatokat is már megadhatják az adakozók, ezért tájékoztatni, informálni tudják őket, azaz jó kapcsolatot építhetnek ki velük.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Havonta egy Big Mac menü ára - ennyit adakozunk
2. oldal - Az egyéni, kis hozzájárulások rengeteget számítanak
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk

Egyre többen váltanak munkahelyet a környezetvédelem miatt

Egyre növekszik azoknak a munkavállalóknak a száma, akik azért váltanak munkahelyet, mert nem értenek egyet az aktuális vállalat környezetvédelmi... Teljes cikk