kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Továbbra is hiányzik a modern termelésbe bevonható munkaerő

A szakképzési rendszert azért kellett átalakítani, hogy jól képzett szakembereket és munkavállalókat adjon a magyar gazdaságnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

images

Odrobina László kiemelte: a tavaly elfogadott törvénymódosítással erősítették a szakképzéshez való hozzáférést, a duális képzést, és létrehozták a hatékony képzést végző rugalmas intézményeket.

Odrobina László hangsúlyozta, hogy az új iskolatípusokkal - a szakgimnáziumokkal, szakiskolákkal - erősítik a szakmai képzés vonzerejét, új szakmai képesítéseket vezettek be, korábban költségtérítéses tanfolyamon megszerezhető szakmákat - például teher autóvezető - tettek ingyenessé.

A duális képzés erősödését jelzi, hogy csökkenő demográfia mellett 5 ezerrel többen, 53 ezren vesznek részt a rendszerben - ismertette a helyettes államtitkár.

Odrobina László kitért arra, hogy német szakképzési gyakorlat tanulmányozása során úgy látszik, az építőipari szakmák duális képzésénél is megoldást lehet találni a finanszírozásra, és indokoltnak nevezte a duális szakképzési rendszer bevezetését a szakgimnáziumokban is.

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatóhelyettese előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes iskola típusok nem épülnek egymásra, a tanulók tudásszintje eltérő. Úgy látta, hogy továbbra is hiányzik a modern termelésbe bevonható munkaerő.

Markhard József, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, több mint 800 vállalattal vannak kapcsolatban, jelezte, a nagy vállalatoknál egyre inkább igény van arra, hogy a centrumhoz tartozó szakiskolákban végeztessék el a felnőtt szakképzési feladatokat.

Obrobina László a képzési intézményekkel kapcsolatos felvetésre válaszolva elmondta: működő iskolarendszert kellett a gazdaság igényeihez igazítani, ami nem könnyű feladat, új szemléletet kell kialakítani, arra törekednek, hogy a tananyagok kidolgozásában vállalati szakemberek is részt vegyenek.

Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja a szakmai rendezvényen bejelentette, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara meghirdette a gyakorlatorientált szakképzés társadalmi megbecsülésére a Szakképzési Díj 2017 pályázatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével.

A három kategóriában - motiváció, kooperáció, innováció - kiírt pályázatra magyarországi székhelyű vállalatok, iskolák, kamarai szervezetek, közintézmények, társadalmi szervezetek és magánszemélyek pályázhatnak 2016. szeptember 29. és december 15. között.

A pályázatokat 2016. december 16. és 2017. február 3. között bírálják el, a díjakat 2017. március 2-án adják át.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk