Megjelent: 7 éve

Ezért mennek az orvosok külföldre

Nem a magasabb fizetés a legnyomósabb oka annak, hogy az orvosok hátrahagyva szeretteiket külföldön vállalnak munkát. Bár a biztos megélhetés fontos, de számít az előrelépési lehetőség, a nagyobb megbecsülés is - írja a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum orvosokat kérdezett meg arról, hogy miért választották a külföldi munkát.

A 30 éves Krisztina már 4 éve dolgozik Németországban, mindig idegsebész akart lenni, de itthon nem volt esélye erre, mivel a 300-350 általános orvosként végző hallgatóra, mindössze egy idegsebészeti rezidens pozíció jut. Krisztina helyzetét nem segítette, hogy balkezes és az sem, hogy nő, ezért úgy döntött Németországba megy. "Úgy voltam vele, hogy ha a kinti élet nem jön be, itthon bármelyik sürgősségi osztályon azonnal el tudok helyezkedni" - mondta a lapnak.

Megszerezte a diplomát, majd a német nyelvvizsgát és felkeresett egy olyan ügynökségek, akik segítenek orvosoknak külföldi munkát találni. Ám ott azt mondták felejtse el a sebészetet, mert ahol munkát szeretett volna vállalni ott nagyon kevés sebészt keresnek. Nem adta fel, saját maga küldte szét önéletrajzát a bajor klinikákra, és csakhamar talált is munkát.

Krisztinának nem volt annyi pénze, hogy lakást bérelhessen, de a kórházban megoldották számára a lakhatást. Akkoriban még nem volt orvosi engedélye, így a fizetése 200 euró volt havonta, és az ingyenesen szálláson kívül ételre is kapott pénzt.

Több kórházban is dolgozott, most jelenleg egy magánklinikán van, ahol havonta 4400 eurót keres. Az állami kórházban sem keresett rosszul, ott kb 880 ezer forintnak megfelelő összeget kapott. "Nincsenek anyagi problémák, nem kell azon agyalni, milyen lakást bérelj ki." - nyilatkozta a lapnak.

Egy névtelenséget kérő 36 éves belgyógyász is nyilatkozott a Pénzcentrumnak, ő először, 2008-ban Angliában keresett munkát, de aztán Németországban kötött ki. "Megnéztem az európai képzési programokat, és a német tetszett legjobban" - indokolja választását.

Szerinte nem igaz, hogy orvoshiány van Magyarországon, inkább túlképzés. Azt mondja csak a sürgősségi osztályon lehet elhelyezkedni a pályakezdőknek.

A férfi Németországban heti 65-70 órát dolgozik, 4100-4600 euró között keres, túlóráktól, mentőzéstől függően. A klinika biztosít számára lakhelyet, így bőven tud félretenni. "A mindennapos munka szintjén abszolút nem érzem, hogy külföldi vagyok, maximálisan tisztelnek, megbecsülnek, anyagilag is."

"A fiatalokat a képzés kezdetétől bevonják a napi munkába. Már másodéves rezidensként önállóan műthettem rosszindulatú agyi tumort. Ez az itthoni képzési rendszerben egyszerűen elképzelhetetlen." - mondja Krisztina.

Mindketten úgy érzik megbecsülik őket. A hálapénz ismeretlen fogalomnak számít, nincs megkülönböztetés férfi és női orvos között. Állításuk szerint Németországban is munkaerőhiány van, így orvosként könnyű elhelyezkedni.

Egy szintén névtelenséget kérő férfi elmondta a lapnak, hogy ő még itthon dolgozik, de egy munkaközvetítőn keresztül már talált munkát, ahol szeptemberben kezd majd. Arra kérdésre, hogy miért akar elmenni, hosszan sorolja érveit pl. a magyar kórházakban rendszeresen sterilizálják az egyszer használatos eszközöket, a hálapénz miatt a rezidensek nem jutnak műtéti lehetőséghez, orvos nélkül működnek a sürgősségi részlegek. 5 osztályos ügyelettel egy hónapban, néha 6-tal, nettó 200 ezer, a négy háziorvosi ügyelettel nettó 100 ezer forintot szokott keresni. Vagyis összesen nettó 300 ezer forintot visz haza.

"Nem a pénz az elsődleges oka annak, hogy el akarok innen menni. Tulajdonképpen nálam az verte ki a biztosítékot, hogy Budapestről utasokkal teli távolsági busszal szállítják ide vidékre a vért. A pesti központ kiadja a vért, annak a kocsija kiviszi a buszállomásra, a busz lehozza abba a kórházba, ahol dolgozom, a kórház kocsija kimegy érte a megállóba. Elképesztő, ahogy az is, hogy mentőtiszteknek kell ügyelni hetente 2-3 alkalommal" - nyilatkozta a lapnak elkeseredetten.

Nagyon várja már a német munkát, amit szeptembertől megkezdd. Már az lenyűgözte, hogy minden orvosnak saját számítógépe van. Nem mellesleg a fizetése 2500- 3000 euró lesz.

Pénzcentrum
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk