Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Több szabadságot és utazási költségtérítést akar a közmunkás mozgalom

A közmunkások sokkal kevesebbet pihennek és hátrányt szenvednek a szabadság igazságtalan elosztása miatt azokkal szemben, akik nem közmunkából élnek. Ezért a Közmunkás Mozgalom a Jövőért követeli a közfoglalkoztatási törvény érvényben lévő passzusának eltörlését. Emellett felhívják a figyelmet, hogy azokat az utazásokat is térítse meg az állam, amikor a közfoglalkoztatott igazoltan maga keres állást.

Június 21-én azzal a címmel adott ki petíciót a Közmunkás Mozgalom a Jövőért, hogy „Járjon az életkor és a gyermekek száma szerinti pótszabadság a közfoglalkoztatásban is!”

Ebben leírták, hogy a közmunkás fiatalok, középkorúak, idősek, gyereket nevelő családok egyaránt sokkal kevesebbet pihennek és hátrányt szenvednek a szabadság igazságtalan elosztása miatt azokkal szemben, akik nem közmunkából élnek. Ezért követelik a közfoglalkoztatási törvény érvényben lévő passzusának törlését.

„Minden embernek szüksége van arra, hogy életkorára, egészségi állapotára és családi állapotára tekintettel elegendő szabadságot kapjon ahhoz, hogy pihenjen, regenerálódjon, és szeretteivel elegendő időt tölthessen. A közfoglalkoztatottaknak a munkavállalói jogai sérülnek azzal, hogy a Közfoglalkoztatási Törvény minden közfoglalkoztatottra egyenlően 20 napban maximalizálja az évi fizetett szabadságra kivehető napok számát' - írják a petícióban.

Facebook oldalukon azt írják, hogy ha több szabadságuk lenne, többet lehetnének a családjukkal:

„VAKÁCIÓ! Neked van szabadságod?
A közfoglalkoztatottaknak március 1. és december 31 között csak 16 szabadnap jár, aminek a feléről a munkáltató rendelkezik. Pótszabadság nincs, sem az életkor sem a gyerekek száma szerint.”

közmunka
Minden közmunkásnak kevesebb szabadság jár

A mozgalom összefoglalta petíciójában, hogyan járnak rosszul az egyes közmunkás generációk és a családosok.

Fiatalkorúak: 18 év alattiaknak 5 nap pótszabadság járna a 20 napon felül. 2015-ben 1123 fő volt a havi átlagszáma a 16 és 18 év közötti közfoglalkoztatottaknak.

Középkorúak és idősek: Már 25 év felett hátrányt jelent az, hogy az életkor előrehaladtával nem növekszik a szabadnapok száma. Az 50 év feletti közfoglalkoztatottak 10 nap pótszabadságtól esnek el.

Gyerekes szülők: 2, 3 gyerekkel vagy a fölött 7 nap pótszabadság jár annak, aki nem a közfoglalkoztatásban dolgozik. Ennek a hiánya leginkább az iskolai és óvodai szünetek idején érinti érzékenyen a szülőket.

Sérült gyermekeket nevelők: Azoknak a családoknak, ahol tartósan beteg, sérült gyermek van, a szülőknek 2 nap pótszabadság jár, csak akkor nem, ha közfoglalkoztatottak.

„Követeljük, hogy a kormány a 'közfoglalkoztatási' törvény 2.§ (5) bekezdés m) pontját helyezze hatályon kívül ("A közfoglalkoztatási jogviszony esetén: m) az Mt. 117-121. §-a nem alkalmazható")!” - írja a mozgalom.

A közfoglalkoztatottaknak csak korlátozottan jár az utazási kedvezmény

közmunka
A Közmunkás Mozgalom a Jövőért megcélozta, hogy kezdeményezi az utazási kedvezmények rendezését. Erre azért van szükség szerintük, hogy ki tudjanak törni a közmunkás létből, miközben a létminimum alatti bér nem segíti a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedést, hiszen el kell valahogy jutni az állásinterjúkra. Bálint Mónika, a mozgalom egyik szervezője elmondta, hogy úgy gondolják, máshol is szükség volna a munkájukra: ilyen a közigazgatás vagy a kulturális szféra, ahová célzott képzési és gyakornoki programokkal juthatnának el.

Sérelmezik, hogy 2017-től a közfoglalkoztatottak akkor kapnak utazási költségtérítést munkakeresésük során, ha a lakóhely és a kormányhivatali foglalkoztatási főosztály között utaznak, továbbá abban az esetben, ha olyan foglalkoztatóhoz mennek állásinterjúra, ahová a hivatal közvetíti ki őket.

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért szerint fontos, hogy ne csak azokat az utakat térítsék meg, amikre a hivatal közvetít ki, hanem azokat is, amikor a közfoglalkoztatott igazoltan maga keres állást. Javasolják, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőkhöz hasonlóan a közfoglalkoztatottakra is terjedjen ki a 33%-os utazási kedvezmény.

Azt is sérelmezik, hogy a közfoglalkoztatottak csupán 20 nap szabadságot vehetnek ki. Bálint Mónika szerint megérdemelnek ugyanannyi szabadságot, mint azok, akik minimálbéren vannak. A mozgalom azt akarja elérni, hogy a szabadnapok számát befolyásolja az életkor és a munkakör is. Jelen állás szerint a 20 nap szabadságot úgy vehetik ki:
- januártól márciusig 4 napot
- áprilistól decemberig 16 napot

„Az előző munkahelyemről azért kerültem az utcára, mert túlképzett voltam, és most a közfoglalkoztatott bérből kell megélnem három diplomával” - Mondta egy nő a mozgalom májusi rendezvényén, ahol tombolával és koncerttel gyűjtöttek adományokat a közmunkásoknak.

Fotók és az utazási költségtérítés rész szerzője: Szilágyi Ádám

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Apaszabadság: minden, amit tudni kell róla

2023. január 1-je óta jár 10 napos szabadság az apáknak gyermekük születése környékén. Ez az úgy nevezett apaszabadság. Teljes cikk

Kisebb munkaügyi jogsértéseket találtak a cégnél, ahonnan kirúgták a vendégmunkásokat betanító magyarokat

A közlemény szerint magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást. Teljes cikk

Diszkrimináció a munkahelyen: a várandósság miatti próbaidős elküldés a legjellemzőbb

Egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, anyaság vagy nemzetiséghez való tartozás - tavaly ezen tulajdonságok miatt részesültek... Teljes cikk