kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Munkaerőhiányban miért van létjogosultsága outplacementnek?

Jelenleg egy outplacement program igénybevételekor, a legtöbb cégvezető a dolgozók minél sikeresebb újra elhelyezkedését, illetve a cégmárka rombolásának elkerülését tartja a legfontosabbnak. Azt gondolják, munkaerőhiány idején a munkavállalók könnyen el tudnak helyezkedni, tehát nincs szükség gondoskodó leépítésre. Azonban ez nem működik ilyen egyszerűen - nézzük, miért?

Döntés egy gyárbezárásról vagy létszámcsökkentésről nem egyik napról a másikra születik. A menedzsment próbálja elkerülni a bezárást és így a leépítést. Válságtervek, mentőötletek születnek, amikről lehet, hogy nem is tudunk, de ezek a vezetők energiáit felőrlik. Aztán amikor mégis ki kell mondani, hogy nincs más lehetőség, pont ezért kudarcként élik meg. Így, mire eljutnak az elbocsátás kommunikálásáig, lesz ami lesz alapon, elkeseredve hoznak, vagy nem hoznak meg döntéseket. Tudatos stratégia híján pont az emberi tényezők figyelembevételére nem marad idő - például, hogy munkavállalóinkat úgy engedjük ki a munkaerő-piacra, hogy írunk nekik referenciát, vagy, hogy a megmaradó állományt is gondozzuk. Egy jól felépített gondoskodó leépítő program segítségünkre lehet a helyzet kezelésében. Hogyan? Nézzünk egy valós példát.

Néhány hónappal ezelőtt egy vidéki megyeszékhelyen egy gyár zárta be kapuit. A cég vezetése minden segítséget meg akart adni a dolgozók újra elhelyezkedéséhez. A dolgozók nagyobb százaléka több éve dolgozott ugyanazon gyárépületben úgy, hogy a tulajdonos és a cég neve közben háromszor változott. Nehezen értették meg, hogy most valóban bezár a gyár, most tényleg másik munkahelyet kell keresniük. Nem lesz új tulajdonos, nem csak névváltoztatásról van szó. Volt olyan, aki még az utolsó pillanatig is várt az álláskereséssel, mert hitte, tovább fog működni a gyár. Az elmúlt években megélt változások miatt edzettek voltak, de álláskereséssel nem foglalkoztak az elmúlt 10-15 évben. Gondoljunk csak bele, mikor írhattak utoljára önéletrajzot? Honnan tudná, hogy mit keresnek ma a cégek, vagy, hogy hogyan kell egy felvételi beszélgetésen helytállni? Ma egy vidéki, több évtizede egy helyen dolgozó munkavállaló, hogyan áll neki minden segítség nélkül az álláskeresésnek?

Ha ezeket nem ismeri fel a munkáltató, és a munkavállalók nem kapják meg egy gondoskodó leépítés során mindezen segítségeket, hiába van munkaerőhiány a piacon, nem könnyen tudnak elhelyezkedni az elbocsátásban érintettek. Milyen tényezők miatt nehéz az újra- elhelyezkedés?

• Földrajzi elhelyezkedés: még ha vidéki nagyvárosról is van szó, egy-egy területen kevesebb a potenciális munkaadó.
• Életkor: bizonyos életkor felett a piac diszkriminál (még ha ezt nem is lehetne).
• Az elbocsátásból eredő önbizalomvesztés: nem tudja képviselni, megmutatni szakmai értékét, tudását.
• Nem ismernek álláskeresési technikákat: nem volt rá eddig szüksége így azt sem tudja kihez fordulhatna segítségért.

Egy komplex gondoskodó leépítés során a munkavállalók minden olyan ismeretet (önéletrajzírás, felvételi elbeszélgetésre való felkészítés, tesztek, álláskeresési technikák), és mentális támogatást megkapnak, melynek segítségével képesek lesznek megmutatni a munkáltatók felé minőségüket.

Outplacement programról visszajelzések a résztvevőktől

„A program összességében rávilágított az értékeimre. Önbizalmat kaptam és most már értékes munkaerőnek tartom magam.”
„A leghasznosabb számomra az volt, hogy felkészítést kaptam a munkaerő-piaci helyzetekre, és hogy hogyan pályázzam meg az engem igazán érdeklő pozíciót.”
„Nekem az interjútechnika segített a legtöbbet, mert féltem tőle, hiszen még soha nem voltam interjún. Előtte azt érezte, hogy két értelmes mondatot sem tudok mondani magamról!”

Fontos eleme lehet egy outplacement programnak a környék munkáltatóinak meghívása, így személyesen ismerhetik meg, és mutatkozhatnak be egymásnak leendő munkaadó és munkavállaló.

Továbbá a személyes jelenléten túl a online térben való kapcsolattartás nélkülözhetetlenné vált. A közösségi médián keresztül tapasztalataikat, sikereiket, mi pedig helyi, potenciális álláslehetőségeket osztjuk meg, nap, mint nap a munkavállalókkal ilyen visszajelzésekkel:

„Ezúton is köszönöm, hogy ilyen alaposan és lelkesen nyomon követik az én és kollégáim további sorsát. Örömömre szolgál, hogy tájékoztathatom: sikeres felvételi vizsgát tettem. Velem együtt hat másik kollégámat is alkalmazni fogják. Még egyszer köszönöm, én és kollégáim nevében a sok segítséget, amit nekünk adtak.”

A piac szinte minden területén munkaerőhiány tapasztalható, így még ha egy munkáltató leépítésre is kényszerül, könnyen megeshet, hogy egy másik területen a toborzás problémát okoz számára. A rosszul kezelt elbocsátás még tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a vállalatnak ezért rossz híre megy, így még nehezebben talál majd jó szakembereket. Ilyen esetekre is megoldás a jól átgondol, megfelelően előkészített és kommunikált outplacement program. A következő cikkünkben azt vizsgáljuk, miért fontos az outplacementet stratégiai döntésként kezelni.

Hadas Hajdu Helga
outplacement szakértő, karrier tanácsadó

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk