Megjelent: 18 éve

Pengeélen táncolva - Költségkalkuláció létszámleépítés esetén

Több olyan cégről is hallhatunk a médiában, amely költségcsökkentési programjának keretében nagyobb arányú létszámleépítést hajtott végre, ám ezzel óriási mértékű kiadásokat indukált. Az Adecco ügyvezetőjét kérdeztünk arról, hogyan kalkulálhatunk reálisan elbocsátás esetén.

Az elmúlt hónapokban számtalan nagyobb cégről, gyárról is hallhattunk, amelyek nagyobb arányú létszámleépítést vittek véghez költségcsökkentési programjuk keretében, ám sok cég nem kalkulált kellő mértékben a tömeges elbocsátás költségvonzataival. Az outplacement-tel is foglalkozó Adecco ügyvezetőjét Gárdus Zsuzsát ezért arról kérdeztük, milyen munkáltatói költségekkel kell számolnunk nagyobb arányú elbocsátás esetén.

-Ön mint szakértő hogyan látja, melyek azok a költségek, amelyekkel mindenképpen számolnunk kell bizonyos létszámot meghaladó leépítés esetén?
-A létszám maga nem jelent extra költséget. Amennyiben tömeges leépítésre készül a cég, kalkulálnia kell nagyobb összegű végkielégítéssel, mely egyszeri kiadásként jelenthet nagyon magas összeget is. Tapasztalataink szerint az esetek nagy többségében a vállalatok jól felkészülnek ezekre a kiadásokra.

-Melyek azok a költségek, amelyek váratlanul felmerülhetnek egy tömeges elbocsátás esetén, amelyekkel biztos ami biztos, kalkulálnunk kell?
-Váratlan költség csak akkor merülhet fel ha a vállalat nem készült fel kellően a leépítésre.
A felkészülés a leépítés egyik legfontosabb része. Számba kell venni az összes olyan költséget, mely az MT szerint az elbocsátandó munkavállalónak jár. Sok múlik azon, hogy milyen időtartamú volt a foglalkoztatás, milyenek az átlag bérek stb. - hiszen ez jelentősen befolyásolja ezt az összeget- hogy kalkulálni
tudjanak a törvény szerint járó végkielégítés összegével. Amennyiben a vállaltnál létezik kollektív szerződés ez az összeg lehet jóval magasabb is.
Váratlan kiadás lehet példának okáért, ha az elbocsátás miatt munkabeszüntetés alakul ki az elbocsátás ellen. Szintén váratlan költségeket okozhat az is, ha az elbocsátandó dolgozó jogellenesnek gondolja a felmondást és pert indít, ha megnyeri, megnyerik a per költséget is, azon túl, hogy a megítélt járandóság lehet váratlanul magas összeg is.
Előfordul gyakran az is, hogy az ott maradó jó teljesítményt nyújtó kollégák távoznak önszántukból, a bizonytalanság miatt, mely komoly veszteséget jelenthet a cégnek. De tapasztalataink szerint egyébként is gyakori az ott maradók részéről a teljesítmény csökkenés.
Nem szabad szem elől tévesztenünk azt sem, hogy extra költséggel kell számolni akkor is ha a végkielégítés mellé a vállat outplacement keretein belül történő továbbfoglalkoztatást biztosít a munkavállalóinak.


-Hozzávetőlegesen mennyi az átlagos leépítési költség egy személyre vetítve?
-Ennek mértékét sajnos nem lehet még becsülni sem, mivel ez vállalat specifikus és rengeteg múlik a foglalkoztatás időtartamán, az átlag jövedelem nagyságán illetve a kollektív szerződésben kikötött feltételeken, már ha van ilyen a vállaltnál. A felső vezetőknél pedig a menedzser szerződésben kikötött feltételeken.

-Tudna említeni a létszámleépítés időszakára és/vagy az azt követő időszakra vonatkozó pár munkáltatói típushibát -költségvetési szempontból- amelyeket tanácsosabb lenne elkerülni?
-Mi a munkánk során olyan típus hibákat tapasztaltuk eddig a cégeknél, mint a szakszerűtlen felmondásból eredő perek és azok költségei, különös tekintettel a felmondási tilalom alatt állók elbocsátásának esetére, de ide sorolhatjuk a hatóságok felé történő bejelentési kötelezettség elmulasztását, vagy a bejelentés késedelmes megtételét.
Ezeken felül igen gyakori típushiba a nem megfelelő kommunikáció, amikor a hír előbb szivárog ki, mint maga a hivatalos bejelentés. E miatt a legértékesebb szakemberek távoznak a cégtől, mindamellett, hogy ez egyértelműen nincs jó hatással a cég hírnevére sem. Arról nem is beszélve, hogy nehéz őket pótolni, ami extra költséget generálhat. Ezen esetek elkerülése végett mindenképpen javasoljuk szakértők bevonását.


A költségek visszaszorítása érdekében tehát nem elég, ha a szükséges létszámleépítés mértékével és a kieső munkabérek megtakarításával számolunk, hanem mindenek előtt számba kell vennünk a fent említett költségvonzatok eshetőségét is. Ezekkel kalkulálva nem eshetünk abba a hibába, hogy a kulcsemberekkel folytatni kívánt produktivitást komolyan korlátozza vagy ellehetetlenítse egy nem várt, nagyarányú kiadás. Inkább menjünk biztosra és -a hatékony vállalati kommunikáció biztosítása mellett- számítsuk túl kiadásainkat, minthogy egy nagyarányú elbocsátással végül a szűkre szabott költségvetési keretek miatt legjobb embereinktől is meg kelljen válnunk.


Garai Katalin

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk