Megjelent: 7 éve

Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke

A gyöngyösi születésű Lakatos Zsófia 2016-ban alapította meg saját pr-ügynökségét Emerald PR néven. Korábban több mint hét évig a Hill+Knowlton Strategies kommunikációs ügynökség ügyvezető igazgatója volt. 2013 óta a Magyar PR Szövetség elnöke. A Fenntarthatóság Szakmai Követe elismerés díjazottja.

Villám kérdések-válaszok

Belső vagy külső  tréning?
Mindkettő. Van sok tudás és tapasztalat, amit belső erőforrásból át tudunk adni a munkatársaknak. De a kommunikációs szakma olyan ütemben fejlődik, hogy külső tréningek nélkül ma már lehetetlen lenne lépést tartani a többiekkel.

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Mindhárommal. Az Y-generációt csak jó fizetéssel már nem lehet motiválni. Hiszek abban, hogy autonómiát kell biztosítani a munkatársaknak: önálló döntési lehetőségeket, kreatív feladatokat és személyre szabott karrier-tervet. Meg kell adni akár a hibázás lehetőségét is, mert a fejlődés csak ezeken keresztül lehetséges.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Személyes meeting. Szeretem, ha minden érzékszervemet tudom használni egy találkozón, a konferenciabeszélgetés személytelen, azon keresztül - még a videokonferenciáknál is igaz - nem tudom „érezni” a tárgyaló partneremet. Az egyetlen kivétel az, ha különböző országokban vagyunk, ilyenkor a konferenciabeszélgetést preferálom. Így nem kell repülőutakkal szennyezni tovább a környezetet.
 
Irodai munka ülve vagy állva? 
Ki hogyan szereti. Én inkább ülök, de felőlem akár állva, fekve, hintázva, labdán pattogva is dolgozhatnak a munkatársak. Az eredmény számít, a magas minőségi munkát elvárom, de felnőtt embereket nem szeretek korlátozni.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Attól függ. Ha van, aki egy szakterülethez jobban ért, nem állok ellen a kiszervezésnek. Azt vallom, hogy az oldjon meg egy feladatot, aki a legjobban ért hozzá.  

Belső toborzás vagy külső toborzás?
Pr-ügynökségek esetében csak a másodiknak van értelme. A kérdés mindig inkább az, hogy képzett szakembereket keresünk, vagy kezdőket tanítsunk meg a szakmára. Mindenki máshogy csinálja, az Emerald PR-nél is előfordul mindkét megoldás.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Az ügynökségi világban nem lehet sikert elérni csapatmunka nélkül. Ugyanakkor a PR egy bizalmi szakma, ahol az egyéniség szerepe nagyon fontos. Úgyhogy nálunk össze kell hangolni az egyéni munkát a csapatmunkával. De közel két évtizedes tapasztalattal ez már nem okoz gondot. 

Főzés vagy étterem?
Étterem. Ritkán főzök örömmel, és szerencsére nem is túl gyakran kell, mert a férjem szívesen átvállalja ezt a feladatot, a főzés az eredeti szakmája. Úgyhogy ezen a téren (is) el vagyok kényeztetve. Sütni viszont nagyon szeretek. A klasszikus süteményeken túl - nagymamám receptjei - szívesen kísérletezek új ízekkel is.
 
Konditerem vagy kerti munka?
Balett. Hat évig edzettem személyi edzővel konditeremben, remélem, lesz még rá lehetőségem. Most a balett a nagy szerelem, ez jó messze van a gyúrástól. Hétvégén pedig kerékpár, túrázás, kenuzás, görkorcsolya, ezt már családdal, gyerekekkel.
 
Könyv vagy e-book?
Könyvek között nőttem fel, nekem semmi nem pótolja a könyvet. Bár amikor egy-egy súlyosabb könyvet cipelek magammal, el szoktam gondolkodni, hogy mennyivel egyszerűbb volna egy e-book olvasóval. De egyelőre nem fogok váltani.
A kecskeméti Katona József Gimnáziumban és a floridai Boca Raton High School-ban érettségizett. Tizennyolc évesen megkapta a Presidential Academic Fitness Awardot az USA akkori elnökének aláírásával.

Diplomáját a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte majd ösztöndíjasként tanult a California State Universityn, ahol többek között PR-t és televíziós hírszerkesztést hallgatott. 2003-ban kiváló minősítésű MBA diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Angolul és spanyolul beszél.

Karrierjét az RTL Klubnál kezdte a Híradó és az Akták riportereként, majd a Capital Communications pénzügyi kommunikációs ügynökségnél dolgozott 8 éven keresztül. Bár a pr-végzettséget a főiskolán szerezte meg, a gyakorlati alapokat a Capitalnél sajátította el, az ott megtanult kiváló szakmai színvonalra törekvés azóta is elkíséri. 2008-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Tehetsz rá vagy tehetsz ellene" kampányának pr-vezetője volt, majd szeptemberben csatlakozott a Hill+Knowltonhoz, amely vezetése alatt az ország egyik vezető pr-ügynökségévé vált. 2015 végén távozott a H+K-tól, hogy megalapítsa saját ügynökségét Emerald PR néven.

Több szakmai szervezet tagja, mint például a Szóvivők Egyesülete, a HBLF, a Common Purpose és a Superbrands Bizottság.

A pr mellett másik szakmai területe a vállalati felelősségvállalás. Elismert CSR szakértő, rendszeres előadója a témában rendezett hazai és nemzetközi konferenciáknak és óraadó tanára a Metropolitan Egyetemnek. 2013 júliusában Londonban jelent meg szakkönyve „Corporate Social Performance in Emerging Markets - Sustainable Leadership in an Interdependent World” címmel. A könyv a vállalati felelősségvállalás fejlődéséről és különbségeiről szól a közép-kelet európai régió egyes országaiban.

2013 novemberében az országban elsőként kapta meg a Fenntarthatóság Szakmai Követe díjat, amelyet a Budapest Klub és a Piac és Profit magazin alapított az Üzleti Etika Díj részeként. 2013 decemberében a Magyar PR Szövetség elnökévé választották. Ő az első női és az eddigi legfiatalabb elnök.

Ezer szállal kötődik szülővárosához, Gyöngyöshöz. Tizenhat éven keresztül volt a Gyöngy nemzetközi folklórfesztivál arca és a mai napig sok időt tölt a városban. Férjével három gyermeket nevelnek. A mottója: "Úgy kell élni, hogy az ember tisztelhesse önmagát."
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk