Megjelent: 22 éve

Mi az outplacement és miért előnyös?

A magyar piac még ízlelgeti, tanulgatja az outplacement fogalmát. Pedig az elbocsátás humánus formájának alkalmazásával nem csupán pénzt költ a vállalat, hanem javítja hírnevét és a munkahelyi légkört. Cikkünkben az idegenül csengő szó magyarázatával, történetével és az eljárás hasznával foglalkozunk.

Kitesz a főnök a cégtől és ezután segítséget ad az álláskeresésben?" A szocialista tervgazdaság és teljes foglalkoztatás után a kapitalizmus farkastörvényeivel szembesülő magyar munkavállaló első hallásra keserűen mosolyog a fenti kérdésbe burkolt feltételezés hallatán, mondván a szociális érzékenységet nem a piaci verseny keretei között kell keresni.
Pedig a tőkés világban létezik az elbocsátás humánus formája, az outplacement, sőt több mint fél évszázados múltra tekint vissza.

Ismét egy idegen szó

Ugyan javuló tendenciát mutat a magyarok idegennyelv-tudása, ám nem árt egy mini nyelvóra keretében ismerkedni a fogalom írásmódjával és hangalakjával. Tehát "outplacement" leírva és "autplészment" fonetikusan.
"Már megint egy magyar füllel idegenül hangzó szó", fortyanhat fel a magyar nyelvért aggódó olvasó, ám egyetlen magyar szóval még a szakértők sem tudják megfogalmazni a tartalmat.
"Röviden kihelyezési politikának lehetne nevezni. Az outplacement gondoskodó vállalati magatartás, a szükséglet feletti létszámleépítésnél bekövetkező konfliktusok kezelésére külső tanácsadói cég aktív bevonásával", magyarázza a humánpolitikai eszköz jelentését Kozák Emese, a Kozák és Társai Outplacement Tanácsadó ügyvezető igazgatója. Az outplacement tehát segítség a menesztett alkalmazottak elhelyezkedési esélyeinek javításáért.

Segítség a frontról visszatérőknek

Az outplacement az Egyesült Államokban alakult ki a Második Világháború után, a frontról visszaérkezett és leszerelt katonák integrálására. A háború alatt megváltozott gazdasági környezetbe a cégek segítsége nélkül ugyanis nehezen tudtak volna beilleszkedni a háborút viselt katonák.
Nyugat-Európában a hetvenes évekre jelent meg az outplacement és a nyolcvanas években terjedt el.
A magyarországi kezdetekre így emlékezik Kozák Emese: "Az outplacement Magyarországra a kilencvenes évek közepén szivárgott be. 1996-ban a debreceni Biogál gyógyszergyárnál történt tömeges leépítés, mely során a cégvezetés szociálisan és részben képzésben - gondoskodott az elbocsátottakról, így az outplacement kezdeményei ekkor tűntek fel. Cégünket 1998-ban alapítottuk és máig mi vagyunk az egyetlen csak erre szakosodott szolgáltató cég az országban", így Kozák Emese.

Sok vezető nem is ismeri

Bár a humánpolitikában elterjedt a fogalom, a magyarországi cégek ha ismerik is, de nem használják. "Inkább a külföldi tulajdonban lévő cégek, amelyek anyaországában már kialakult gyakorlata és hagyománya van az outplacementnek ismerik ennek a szolgáltatásnak a komoly gyakorlati hasznát. A magyar cégek egyelőre tájékozódni szeretnének és információt kérnek", jellemzi a hazai helyzetet Jónás Anikó, az outplacement tanácsadással is foglalkozó személyzeti tanácsadó cég, az Adecco irodavezetője.
"Az a tapasztalatunk, hogy a magyar cégvezetők nem nagyon ismerik az outplacementet", erősíti meg Kozák Emese.

Gondoskodás és hírnév

Az outplacement alkalmazása kiadással jár a munkaadónak, ám ez korántsem tekinthető egyszerű kiadási tételnek, ugyanis sok, közvetlenül nem látható haszonnal jár.
"Az outplacementtel végrehajtott elbocsátás azt az üzenetet hordozza a cégnél maradottaknak, hogy a munkaadó gondoskodik minden alkalmazottról. Az outplacement nyugodttá teszi a munkahelyi klímát, segít az értékes, de a tömeges elbocsátás láttán megriadó munkavállalói réteg megtartásában, megnyugtatásában, míg az elbocsátott munkavállalókban nem okoz rossz szájízt a vezető döntése, segít a rossz élmény feldolgozásában és nyitva hagyja a kaput, hogy valamikor visszatérjen a céghez", ad betekintést az outplacement előnyébe Kozák Emese.
Tehát nem elsősorban szociális érzékenységét, önzetlenségét hangsúlyozza a munkaadó -ez túl szép lenne a kapitalizmusban-, amikor gondoskodik az elbocsátott alkalmazottak képzéséről, hanem a cég image-ét, a maradó munkatársak hangulatát tartja szem előtt.
Munkajogi szakértők tanácsolják, hogy érdemes a munkaszerződésbe belefoglaltatni, hogy a szükséglet feletti leépítéskor megkapja az alkalmazott az outplacement lehetőségét.

Milliós tanácsadói díjak

A tanácsadó cégek tanácsadói díjat számolnak fel a szolgáltatást igénybe vevő vállalatoknak. Az összeg elég széles sávban mozog. Információink szerint a csoportos tanácsadás személyenként 60-250.000 Ft között mozog a magyar piacon, míg az egyéni (felsővezetői) díja milliós nagyságrendű.
Több tanácsadó cég azonban nem fix tarifákon dolgozik, hanem a kliens éves jövedelmének bizonyos (általában 15) százalékát számolja fel, így az outplacement díja több is lehet. Hiába, az image javításáért illetve a szociális érzékenység kimutatásáért az outplacement alkalmazásakor is a kasszába kell nyúlni...

Karácsony Zoltán
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk