Megjelent: 17 éve

Feng shui az irodában - és a szervezet-fejlesztésben

Dr. Werner Freund közgazdász, terapeuta és Feng Shui szakértői tapasztalatait ötvözi és segíti a vállalatokat üzleti problémáik megértésében, megoldásában - szervezetfejlesztés és egyéni coaching területeken. A német szervezeti tanácsadó szakember májusban Dr. Bodó Trainig vendége lesz, ahol a spirituális módszer alkalmazási lehetőségeit ismerteti.

Dr. Werner Freund egyedülálló módon, a teljesség szemléletű térrendezés- és életfelfogást, a Feng Shuit állítja a menedzsment szolgálatába.

Közgazdászként hogyan került a Feng Shui közelébe?
A Feng Shui egy életfelfogás része, amelyet először magamnak alakítottam ki. Mindig arra kerestem a választ, hogyan tudom az életemet sikeresen, örömtelien alakítani. Amikor tizennyolc évesen döntés előtt álltam, milyen pályára menjek, a lehetőségek között ott volt a teológia, pszichológia és a filozófia is. Akkor úgy döntöttem, azt tanulom, ami a legkevésbé kényelmes: közgazdaságtant. Mégpedig abból az elgondolásból, hogy megismerjem, miként működik a gazdaság, hogyan működnek együtt az emberek, vagyis hogy működik az az egész, aminek - a görög filozófia tanítása szerint - többnek kell lennie, mint a részek összességének. Mik azok az energiák, amelyek szabad teret engednek az emberek számára jólétük megteremtéséhez, az állandó továbbfejlődéshez és vágyaik megvalósításhoz. A megértésben a fordulópontot a spirituális szemlélet jelentette. Megismertem a homeopatiát és az akupunktúrát, kitanultam lelki gyógyító eljárásokat, információterápiát, és a coachingot. Megtapasztaltam, hogy az embernek a fizikainál egy magasabb lényege van, hiszen képes betegségekből felépülni. A Feng Shui azért fogott meg, mert az univerzum és a belső energiák kapcsolatát foglalja rendszerbe és azt mutatja meg, hogyan alakítsa az ember úgy a környezetét, hogy elérje a belső harmóniát. A menedzsment tudományon belül minket az eredmény érdekel. Itt az a kérdés, hogyan tudunk eredményeket elérni a minket körülvevő erőkkel összhangban.

Miként jelenik meg a Feng Shui teljesség szemlélete a személyzeti munkában?
A Feng Shui központi eszméje az akupunktúrához hasonlítható: valahová a testbe beszúrunk egy tűt, és csodák történnek. Ez csak úgy lehetséges, hogy aki a tűt szúrja, nem vakon bökdös, hanem pontosan tudja, hogy annak az embernek abban a helyzetben hol van a gát az energiarendszerében, és a tűvel ezt a gátat szünteti meg. Az energia, a gyógyulás nem a tűben van. Minden, ami a gyógyuláshoz kell, benne van a testben. A személyzeti munkában ez annyit jelent, hogy aktivizáljuk, amink megvan. A Feng Shui eszközeivel megvilágíthatjuk az értékeket, erősítjük az önértékelést. Én személyesen mindig azon vagyok, hogy az embereket emlékeztessem saját értékeikre, az egyéni kezdeményezésre és egyéni felelősségvállalásra. Miért várnál arra, hogy más megváltoztassa a világot, ha te magad is tehetsz valamit magadért?

Hogyan néz ki a gyakorlatban a tanácsadói munkája?
A tevékenységünk különböző szinteken valósul meg. Az első lépcső az általános harmonizálás. Indításként megkérdezzük, a megbízó mit szeretne elérni. Felméréssel kezdünk, majd teszünk egy javaslatot és a megbízó eldönti, hogy abból mit valósít meg - gyakorlatilag ő már ekkor saját kézbe vette a változtatást. Színeket, bútorzatot alakítunk át, megvizsgáljuk a fényviszonyokat, összehangoljuk az elemeket és anyagokat, hogy az energia a térben harmonikusan áramolhasson. Az emberek ugyanis tudat alatt nagyon erősen reagálnak a formákra, színekre, szagokra. Ezután a megbízó megfigyeli, mi történik. Kérésre coaching megbeszéléseket tartunk, ahol a tapasztalatairól beszélhet, és kérdéseket tisztázhatunk.

Kik és milyen problémákkal keresik meg Önt?
Jónéhány nagyon lelkes ügyfelem van, akik évek óta velem dolgoznak, és lelkesen használják a Feng Shui Bagua térkép módszerét. Mi azt közvetítjük, hogy a Bagua-ban szimbolizált életterek (karrier, kapcsolatok, kreativitás, érzelmek, hírnév, gazdagság, egészség, tudás) a szervezeti munkában is felépíthetők. A Bagua-területek révén meghatározott témákon dolgozunk - csapatmunka, kommunikációs, stb. Ez a következő szinteje a munkánknak, amikor konkrét problémában segítünk - például nem jól működik a kommunikáció, sok a félreértés, késve megy át a termékfejlesztés, vagy nem bontakozik ki a kreativitás, vagy a bizalom terén vannak zavarok. Az is gyakori, hogy jelentős változások előtt álló vállalatok keresnek meg minket, hogy a változást kövessük Feng Shuival. Ilyenkor a személyzeti munka dinamikáját kell megtámogatni. Ilyenkor már elszakadunk a térrendezéstől, egy másik dimenzióba, az energetikai Feng Shuiba lépünk. A munka egészen hasonlóan néz ki - például a kommunikáció sikerét erősíthetjük színekkel, szimbólumokkal, bútorzattal; a kör asztal egészen másképpen hat a kommunikációra, mint a szögletes. Ebben a második modulban célzott coachingot alkalmazunk. A javasolt módszerek nagyon különbözőek lehetnek; egy új csapat összekovácsolását Feng Shui eszközökkel is, de outdoor tréninggel is elő lehet segíteni. Különböző módszereket ötvözünk tehát, mindig azt, amit legjobbnak látunk a probléma felszámolására.

A megbízói hogyan viszonyulnak a meglehetősen megfoghatatlan módszerhez?
Eleinte azok kerestek meg, akik azt tapasztalták, hogy bár korábbi tanácsadóik tudtak segíteni, mégis hiányzik egy darabka a teljes kilábaláshoz. Az első munkáink egyike egy üzleti vállalkozás új épületének kialakítása volt, egy történelmi épület teljes renoválása. A megbízó a számla kifizetésekor 1500 euróval többet fizetet nekünk. El tudja képzelni, hogy ebben a kiélezett üzleti helyzetben valaki ilyen módon fejezi ki az elégedettségét? Vannak persze kételkedők is, de ez csöppet sem zavar. A valóságban az emberek gyakran valaki másra szeretnek apellálni, mástól várják a megoldást. A spirituális szemlélet ezzel szemben azt mondja, hogy az ember az, aki él és változtat.

A legmélyebbre tekintve segíti megbízóit a sikerhez. Ön szerint mi a siker titka?
Ha jól működő vállalatokban kutatjuk a sikertényezőket, akkor első helyen az emberi tényezőt, a személyes emberi tulajdonságokat kell említeni, azaz mit tud és mit tesz a munkatárs. Második helyen a szakmai képzettség áll. Ezután olyan kemény tényezők következnek, mint a jó minőségű termék jó áron, a gyors termékfejlesztés és ideális csomagolás. A csúcson lévő vállalatok ezekben mind nagyon jók. Mégis, az éllovas vállalatokat valami megkülönbözteti a többiektől. Éveken át sikerül az élen maradniuk, akár iparágváltás után is. Én az értékeket tekintem a végső sikertényezőnek. A legsikeresebb vállalatok erős értékekre alapozva működnek, amit mindig a felsővezető határoz meg, hiszen az értékek mindig személyhez kötődnek. Napjainkban rendkívül sikeres üzletemberekről is olyan kép terjedt el, hogy nem az értékek felé fordulnak. Az ilyen emberek bár sikeresek, én meg vagyok róla győződve, hogy nagyon sok erejükbe kerül és nem hosszú távú a sikerük. De hál' Istennek vannak olyan vállalkozók is, akik értékeikből, felfogásukból merítenek, és szívből cselekszenek. Szívesen foglalkoztatnak kreatív embereket, hogy a cég előrehaladádsa érdekében rendelkezésre bocsátják ötleteiket - a vállalat sikeréből egyben saját sikereket kovácsolva. Optimista vagyok, úgy hiszem, olyan kultúrában élünk, ahol a sikeres vállalkozások adnak az értékekre.

Mese a feng shui születéséről. Fu Hszi császár (Kr.e.2953-2838) megpillantott egy teknőst a Sárga- folyó partján. A vízből partra mászó lény páncélján különös jeleket fedezett fel, melyekből megalkotta a kínai számmisztika, asztrológia alapjául szolgáló téziseket. Az őt követő dinasztiák tökéletesítették e tudományokat, hivatalosan elismerték gyakorlóit, külön kiváltságokban részesítették a tudós mandarinokat, akik hosszú tanulmányok után nyertek beavatást a térrendezés titkaiba. Ám nemcsak a tárgyak elhelyezése része e tanításnak, hiszen az elmélyedés során megérthetjük, hogyan működik a világ, milyen erők vezérlik, mi a szerepünk a Földön; ezáltal fejlődik ön- és emberismeretünk. A környezetben megteremtett rend által megismerhető a belső világ rendje, oldható az elszigeteltség, a félelem, az önzés...

A Dr. Werner Freund által májusban tartandó szemináriumról részletes tájékoztatás a www.bodo-training.hu/magyar/energetikai-coaching.htm oldalon kapható.

Petrány Viktória, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk