Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Mosoly, Mázli, Bátorság, HR

Márton Katalin hatalmasakat mosolyogott. Egyszer beleírtam az interjúba, hogy Mosolyog, de egyszerűbb odaképzelni minden válaszához. A Praktiker HR vezetője beszélt a szülőföldjéről, családjáról, munkájáról, és arról, hogyan dinamizálja az embereket. Biztosan azért kerekedett ennyire jó kedve, mert mindezeket szereti. Mekkora Mázli-ja van? - valóban, és ez a szó is szerepet kap az interjúban.

Hol született?

Békéscsabai vagyok, erősen lokálpatrióta. Sok minden oda köt, elsősorban a gyökereim. (Mosolyog) Ott vívtam, ami egy máig élő közösséget jelent számomra.

Van kapcsolata a szülőföldjével?

Mai napig hazajárunk a szüleimhez.

Otthon a hűtőben van csabai kolbász?

Nem is egy.

A szomszéd várból, egy kis Gyulai?

Inkább több szál Csabai.

Munkából mit hozott magával?

A klasszikus alapelveket. Kemény munka, szorgalom, tisztesség, becsületesség. És a legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel kell dolgoznom.

Ezekkel az alapelvekkel hogy áll az Y és a Z generáció?

Egyáltalán nem áll messze tőlük. Én imádom őket, tanulni kell tőlük, például legyünk olyan nyitottak, mint ők. Az idősebbek közül sokan fogékonyak az újra, akik kevésbé, azoknál az én feladatom segíteni a változást.

Ki a munkahelyi példaképe?

A mostani főnököm, Karl-Heinz Keth. Az ő vezetési stílusa egy életre meghatározó számomra. Úgy legyünk profik, hogy az érzelmeket ne iktassuk ki. Korábban is nagy mázlista voltam az emberekkel, így az összes tanárommal, például a szegedi jogi kar munkaügyi kapcsolatok szakának elvégzésének idején.

Korábban megjelent nálunk egy írás, amiből kiderült, hogy úgy szeret dolgozni, ha Önnek is élményt jelent. Három gyereke születése után, 8 év kihagyással tért vissza a munkába. Nem kopott el közben a munka iránti vágy?

7 évig nem hiányzott a munka, olyan élményt adtak a gyerekek, azután kezdtem el keresni.

Logikus volna, hogy egyből a Praktikert kereste meg, mert innen ment babázni.

Korántsem, mert itt akkor éppen sok éve dolgozott már egy HR vezető. Csak annyit tudtam, hogy dolgozni fogok, de azt nem tudtam hol és hogyan. Fejvadászokkal próbálkoztam, akik nem akarták elhinni, hogy három gyerekkel munkát találok a szakmámban, de én tudtam, hogy megoldható.

Márton KatalinMárton Katalin: Úgy legyünk profik, hogy az érzelmeket ne iktassuk ki.
Ragaszkodott a vezető beosztáshoz?

Éppen ez az. Nem vártam el, hogy ugyanarra a szintre kerüljek, ahol mindig voltam, mert én egyből a diplomaszerzés után a Praktiker HR menedzsere lettem. A fejvadászoknak talán ezért okozott gondot elfogadni, hogy nem akarok egyből vezető lenni. És végül nem is lettem az.

De rövid időn belül mégis, mert újra a Praktiker HR vezetője lett.

Igen, összesen 8 hónap munka után kerültem vissza. Az életünk átalakult, amihez nagy segítséget kaptam a férjemtől. Mi mindent partnerségben csinálunk. Nagy mázli, hogy a nyugodt személyiségével mindig mellettem van.

Ön kereste a barkácsáruházat vagy ők jelentkeztek?

A férjem vette észre valahol a neten a hirdetést.

Mit érzett?

Erősen elkezdett dobogni a szívem.

Nem féltette a családját a változástól?

A férjem ilyennek ismert meg. Temperamentumosnak, dinamikusnak. Azt pedig tudjuk, hogyan szervezzük meg az életünket.

Milyen alapelv szerint irányítja a csapatát?

Mindenkinek az erősségei szerint kell feladatot adni.

Mekkora a HR és miben erős?

A központban 7 fő van, az áruházakban egy-egy HR-es tartozik hozzánk mátrixban. Van, akinek a központon belüli információs kapcsolatrendszere erős, másnak ugyanez az áruházakban. A számokban pontos kolléga a HR-ben elengedhetetlen, mert végül minden a matekon múlik. Aztán, amikor valamilyen újdonságot vezetünk be, jó magam mellett tudni azt a kollégát, aki sugárzó személyiség, ezáltal tud segíteni. Egyikünk már 20 éve a HR csapat tagja, ismeri minden mozzanatát a múltnak és a munkaügyi folyamatoknak. Ezek az erősségeink.

Most milyen feladat áll a csapat előtt?

Körülbelül 5-10 újabb toborzási technikával ismerkedünk, és aktívak vagyunk az online közösségi térben, ahol nemrég még minimális megjelenésünk volt.

Márton KatalinMárton Katalin a céges rendezvényekről is nyomja a posztokat
A toborzás trendben van, de min munkálkodnak a közösségi médiában a HR-esek?

Innovációt csinálunk. Úgy kezdődött, hogy elkezdtük megosztani a Facebook profilunkról az ismerőseinkkel a számukra éppen releváns praktikeres információkat. Nekem kétezer ismerősöm van, ezért nem mondanám, hogy nehezemre esett ezzel foglalkoznom. Kivételesen komoly selfie mennyiséget halmoztam fel. Szóval, nem zöldfülűként vágtam bele, és sokan pozitívan reagáltak. Így találtunk rá néhány új munkatársunkra, de ennél is fontosabbnak tartom, hogy ez a fejlesztés beépült a céges kultúrába.

A HR-es alakítja a brandet?

Lehet, hogy valakinek ez bátorság lett volna, nekem nem, de azért büszke vagyok rá.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk