kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Mikor és mennyi bérpótlék jár?

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tisztában vannak általában azzal, hogy amennyiben a munkavállaló a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.) meghatározott egyes speciális időtartamokban, illetve időszakokban végez munkát, akkor részére bérpótlék jár, amelyet főszabály szerint tételesen a munkavállaló alapbérét alapul véve kell elszámolni. Ugyanakkor sokan nem ismerik az Mt. azon szabályait, amelyek a bérpótlékok tételes elszámolása helyett, egyszerűbb elszámolást tesznek lehetővé. Dr. Parázsó Helgát, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjét kérdeztük a fentiekről.

images

images

Pontosan melyek azok az időtartamok, illetve időszakok, amelyekben történő munkavégzés esetén bérpótlék jár és hogyan alakul az egyes esetekben a bérpótlékok mértéke?

Az Mt. szerint a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, a munkaidőkereten vagy az elszámolási időszakon felül végzett munkaért 50 százalék bérpótlék jár. Emellett a törvényben meghatározott egyéb feltételek fennállása esetén a vasárnap, a munkaszüneti napon, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés (műszakpótlék) és éjszakai munkavégzés esetén jár bérpótlék. A bérpótlékok mértéke az utóbbi esetek sorrendjében 50, 100, 30 és 15 százalék.

„Feltétlenül meg kell azonban jegyeznem, hogy a munkavállaló által végzett többletmunkáért a munkáltató a törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel bérpótlék helyett szabadidőt is biztosíthat a munkavállaló részére” - mondta a szakértő.


Alapesetben hogyan történik a bérpótlékok elszámolása?

Fontos kiemelni, hogy az egyetlen kógens, tehát eltérést nem engedő törvényi szabály a bérpótlékokkal kapcsolatban, hogy bérpótlékok a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabéren felül illetik meg. Ennek megfelelően érvénytelen az a megállapodás, amely a pótlékköteles időtartamra vagy időszakra kizárólag (alapbér nélkül) pótlékfizetési kötelezettséget ír elő. Az Mt. bérpótlékokra vonatkozó további rendelkezéseitől kollektív szerződés a munkavállaló előnyére és hátrányára is eltérhet, vagyis a kollektív szerződésben a bérpótlékra való jogosultság kizárható vagy más jogcímen járó bérpótlék is megállapítható, a bérpótlék mértéke csökkenthető vagy a számítási alapja a törvényben foglaltakhoz képest másként is meghatározható.

Emellett a felek megállapodása főszabály szerint a munkavállaló előnyére térhet el a bérpótlékokra vonatkozó törvényi rendelkezésektől azzal, hogy az Mt. 136. § (2) bekezdése szerinti rendelkezéstől, miszerint a bérpótlék számítási alapja a munkavállaló egy órára járó alapbére, a felek megállapodása a munkavállaló hátrányára is eltérhet.

Visszatérve a kérdésre, a fentiek szerinti eltérő megállapodás hiányában a bérpótlék számítási alapja a munkavállaló egy órára járó alapbére. A bérpótlék számítási alapjának meghatározásakor a havi alapbér összegét általános teljes napi munkaidő esetén 174 órával, rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a 174 óra arányos részével kell osztani. E számítási szabály egységes és könnyen alkalmazható a munkáltató által, hiszen a havi alapbér összegét kötelezően tartalmazza a munkaszerződés, amely minden esetben időbér, így csak az osztószámmal történő egyszerű osztási műveletet kell elvégezni, amelynek eredménye a pótlékszámítás alapjául szolgáló egy órára eső bér összege.

Melyek azok a módszerek, amelyek még ennél is egyszerűbb elszámolást tesznek lehetővé?

Alapvetően két egyszerűsítési lehetőség van, a bérpótlékok beépítése az alapbérbe vagy havi átalánydíjazás megállapítása. Fontos kiemelni, hogy ezeket az egyszerűbb elszámolási módokat a munkáltató csak abban az esetben alkalmazhatja, ha a munkaszerződésben vagy annak módosításában kifejezetten megállapodott erről a munkavállalóval. A munkáltató egyoldalúan a munkavállaló egyetértése hiányában az Mt. általános pótlékszámításra vonatkozó szabályai szerint köteles eljárni.

Mit kell tudni az alapbérbe foglalt bérpótlékról?

Abban az esetben, ha a felek a munkavállaló alapbérét azokra a különös körülményekre figyelemmel állapították meg, amelyek egyébként a bérpótlék fizetési kötelezettséget megalapozzák, az Mt. megengedi, hogy a felek megállapodjanak abban, hogy a munkáltató nem köteles külön bérpótlékot fizetni a munkavállaló részére, hanem a munkavállaló részére csak az alapbére jár, amely a bérpótlékokat is magában foglalja (például, ha az éjszakai portás alapbérét az éjszakai munkavégzésre figyelemmel magasabb összegben állapították meg, akkor csak alapbérére jogosult és bérpótlékra nem).

Az alapbér a pótlékok közül a vasárnapi, a munkaszüneti napi munkaidőben való munkavégzés pótlékát, a műszakpótlékot és az éjszakai pótlékot foglalhatja magában, az alapbérbe nem építhetőek tehát be a rendkívüli munkavégzésre, a készenlétre és ügyeletre járó bérpótlékok - tudtuk meg az ügyvédtől. A felek erre vonatkozó megállapodásának pedig kifejezetten tartalmaznia kell azt, hogy az alapbért mely pótlékokat magába foglalóan állapították meg, ennek elmaradása esetén ugyanis a munkavállaló az Mt. szerinti pótlékokra jogosult.

Melyek a pótlékátalányban való megállapodás főbb szabályai?

A pótlékátalánnyal kapcsolatos megállapodás megkötése esetén is követelmény, hogy a feleknek pontosan meg kell jelölni a megállapodásukban, hogy a pótlékátalány mely pótlékokat foglalja magában, ennek elmaradása esetén a munkavállaló szintén az Mt. szerinti pótlékokra jogosult. A különbség az alapbérbe foglalt bérpótlékoktól az, hogy az átalány magában foglalhatja a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékot is, készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is. Az egyértelműség érdekében érdemes az egyes pótlékokat kiváltó átalány összegét külön-külön meghatározni.

Kiemelendő, hogy sem az alapbérbe foglalt bérpótlék, sem a pótlékátalány megállapítása során nem kerülhet a munkavállaló lényegesen vagy aránytalanul hátrányosabb helyzetbe a tételes elszámoláshoz képest. Mindkét egyszerűbb elszámolási módban történő megállapodás esetén előfordulhat, hogy a munkavállalót összességében kevesebb bérpótlék illeti meg, mint az Mt. szerint számolt bérpótlékok összege, de a Munkáltató ezen elszámolással sem élhet vissza, mert ha a munkavállaló lényegesen vagy aránytalanul hátrányosabb helyzetbe kerül, akkor a felek erre vonatkozó megállapodása érvénytelen és a törvény szerinti tételes elszámolást kell alkalmazni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk