Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

A kispapák közössége a bajtársias hangulatra épül

Van olyan, hogy apák nyelve és párkapcsolati én-idő. A kispapákat coacholó és közben férfiközösséget építő Vadas Jánossal beszélgettünk, aki azt mondja, régen stigma volt, de ma már nem ciki kispapa coachingra járni.

Mi a kispapacoaching?

A férfi és nő teljes egyenlőségében hiszek. Egymást erősítve, tisztelve és támogatva éljenek szeretetben. Ez a szellemisége a kispapa coachingnak.

Van olyan ideológia irányzat, amihez közel áll az, amit csinál?


A kispapacoaching nem összeegyeztethető semmilyen politikai, vallási, vagy egyéb ilyen irányzattal. Azt gondolom, hogy férfi és nő, apa és anya egyenlőségben, egymással, szövetségben élhet jól együtt. Ezt csak azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert ha férfiak támogatásáról esik szó, akkor sok sztereotípia felmerül. Nem vagyok konzervatív szószóló, vagy macsó képviselő, távol álljon tőlem.


Akik felkeresik önt a problémájukkal, kivel fognak találkozni?



A coach egy olyan ember, aki abban segíti az ügyfelét, hogy a saját jobb verziója lehessen. Szerető türelemmel viszonyulva saját magához, önnön esendőségeihez, melyet párja és gyermekei felé is gyakorol. Amúgy pedig a gyermek a legnagyobb coach és nem én.


A kispapa szó rendben van, a coach kevésbé. Nekem visszatetsző, hogy bárki coacholhatja a másikat.



Önnek teljesen igaza van abban, hogy ma Magyarországon bárki coachnak hívhatja magát. Higgye el, hogy ez a coachoknak elég baj. (Erről bővebben keretes írásunkban olvashatnak.)


Miért éppen egy tanácsadó és nőgyógyászati rendelőben lehet önnel találkozni?



Azzal a születés körüli tanácsadó és nőgyógyászati rendelővel dolgozom együtt, ahol a mi kislányunk is született. Közös értékeink az igény szerinti szoptatás és az érzelmi elfogadáson alapuló nevelés. Ebben a szellemben jól tudunk együtt dolgozni.


A HR-es milyennek látja az ön főszereplőit, a gyerekes nőt és a gyerekes férfit?



A szólás szerint a gyermekes anyuka nem jó munkaerő, a gyerekes apuka szenzációs munkaerő. Itt segíthetne a HR több részmunkaidővel, rugalmas munkaidő beosztással, home office-szal.


Bizalom kérdése és menedzsment döntés, kevés, ha csak a HR-es jó fej.



Persze, és a munkavállalón is múlik. Tudatformálás kell, hogy a HR értéknek tartsa az otthoni munkavégzést. A munkavállaló pedig ne keverje össze az otthoni pihenést a munkával. A régi berögződéseket át kell keretezni fejben, hogy tudatosabb legyen a munkavállaló az otthoni munkánál. Így lesznek effektívebbek munkában és a család életében is.
kispapaA kispapacoach a saját coach-ával


Az effektivitás rendelkezésre állást, valódi jelenlétet jelent?



És hatékonyságot is. Mivel egy IT cégnél dolgozom főállásban, nagyon fontos, hogy a kollégáink jó ügyfélkapcsolatot ápoljanak és mellette magas minőségben dolgozzanak.

Kik fordulnak önhöz többségében?

Szellemi munkások, akik munkahelyükről ismerik a coachingot. Multi környezetből sokan jönnek.

A férfiakon van presszió vagy maguktól jönnek?


Vegyes. Az önreflexív férfiak maguktól jönnek, és vannak, akik eléggé idegenkednek ettől, ők a párjuk ösztönzésével jutnak el hozzám. Azt szeretem, ha mindketten jelen vannak, mert a nők nélkül nincs semmi. Az anya, és az ő szeretete a család alapja. Másrészt az a célom, hogy tiszteletet építsek ki a nő és a férfi között, és ehhez mind a ketten fontosak.


A tiszteletre nagy szükség van, tagadhatatlan, de felmerül, hogyan lehet felébreszteni ott, ahol hiányzik?



Gyors válaszokat adok, ráébresztek. Gyakori kiindulópont a láthatatlan munka. A népmesére gondoljunk, amikor a férfi és a nő munkát cserélnek egymással. Mire az asszony haza ér estére, addigra a tehén megeszi a szalmát a ház tetejéről. A házimunka mellett egy vállalkozás építésében is sok a láthatatlan munka. Például egy vállalkozás beindításakor, vagy uborkaszezonban hosszabban kerülhet valaki olyan helyzetbe a munkájában, hogy nem visz haza annyi pénzt, vagy egyáltalán nincs munkája, de közben kapcsolatokat épít, előkészíti a következő időszakot, amikor sikereket ér el. Ehhez a másik fél részéről nagy türelem kell.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A kispapák közössége a bajtársias hangulatra épül
2. oldal - Amikor a kispapák üzleti tervvel távoznak
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk