kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Nincs megegyezés a vasárnapi bérpótlékról

Nem sikerült tegnap megegyezniük a munkavállalóknak és a munkáltatóknak a vasárnapi munkavégzés szabályozásának kérdésében a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). Pedig a kiskereskedelemben már lassan tarthatatlanná válik a helyzet a nagy munkaerőhiány miatt. Muszáj lenne valamivel kompenzálni a hét utolsó napjára berendelt dolgozókat. Amíg nem jutnak konszenzusra a felek, addig marad az 50 százalékos vasárnapi pótlék és gyakorlatilag akármikor berendelhetőek a dolgozók vasárnapi munkára.

A kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés szabályozásának kérdésében még távol áll egymástól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának álláspontja - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a keddi VKF-tárgyalást követően.

Vasárnapi csiki-csuki

Miként a HR Portal is több ízben beszámolt róla, másfél évvel ezelőtt lépett életbe a vasárnapi boltzár, amelyet idén tavasszal eltöröltek. Ám közben a vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették.

Dr. Kéri Ádám ügyvéd a HR Portálon megjelent szakcikkében részletesen foglalkozott a vasárnapi bérpótlékkal. Felidézte, hogy a kormány a Munka törvénykönyvét is megváltoztatta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával egyidejűleg annak érdekében, hogy kompenzálja azon munkavállalókat, akik kivételes jelleggel a 2014. évi CII.tv. rendelkezései alapján az év meghatározott vasárnapján mégis munkát végeztek. Ez azonban a valóságban keveseket érintett - írta. A módosult szabályok szerint100 százalékos vasárnapi pótlék járt a munkavállalóknak, ha a törvényben meghatározott vasárnapon (az adventi vasárnapok valamelyikén, a munkáltató által nyitva tartásra tetszőlegesen kiválasztott egy vasárnapon, december 24-én és december 31-én, ha azok vasárnapra estek) munkát végeztek. Az emelt összegű bérpótlék rendes és rendkívüli munkavégzés esetén egyaránt járt.

Ám a jogalkotó ezeket a szabályokat idén áprilisban a hatályon kívül helyezte, és visszaállította a 2015. március 15. napja előtti állapotot és a vasárnapi munkavégzés bérpótléka 50 százalékra állt vissza. Erre azonban a fentieknek megfelelően csak azon munkavállalók jogosultak, akiknek a munkaköréhez a vasárnapi munkavégzés nem tartozik hozzá, azaz ahol rendkívüli körülménynek minősül.

Vasárnapi pótlékra így jelenleg azok jogosultak, akik több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben dolgoznak, illetve a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál vannak foglalkoztatva.

Már a munkaadók egy része is a munkavállalók mellé állt

A munkaadók egy része és a munkavállalók ezért összefogtak és kidolgoztak egy javaslatot még májusban.

Dávid Ferenc felidézte, hogy a VOSZ, a Liga Szakszervezetek (Liga) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közös ajánlást fogadott el. A főtitkár a HR Portálnak kifejtette: „Ma a kereskedelemben munkát vállalóknak egy szabad vasárnap áll rendelkezésükre egy hónapban, erre mi akkor azt mondtuk, hogy legyen kettő. Akkor 50 százalékos vasárnapi bérpótlék volt, amit 100 százalékra emelnénk.”

A javaslatban az szerepel még, hogy a vasárnapi munkavégzés munkáltató általi kötelező elrendelésének felső értékét éves szinten 12 napban korlátozzák. E mérték felett vasárnapi munkavégzésre csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével kerülhessen sor. Azt kérik tovább, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülő önkéntes alapon, azaz kizárólag saját kérésére legyen beosztható a hét utolsó napján.

Dávid Ferenc úgy fogalmazott: tekintettel a kereskedelemre jellemző alacsony átlagkeresetekre és a szektort sújtó akut munkaerőhiányra, azokban a vállalkozásokban, ahol piaci értelemben van forrás, ki kell, hogy tudják fizetni a munkavállalóknak a 100 százalékos bérpótlékot. „A mikrovállalkozások nem mennek ettől tönkre, mert náluk nem értelmezhető a pótlék. Ha pedig egy 8-10 alkalmazottat foglalkoztató kisbolt nem tudja ezt kigazdálkodni, akkor nem kell kinyitni vasárnap. A vasárnapi zárva tartás kötelező volt, a nyitva tartás nem az” - fejtette ki Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke elmondta: a szövetség a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) álláspontjával ért egyet, amely szerint a vasárnapi nyitva tartás rendezésénél a munkavállalók jövedelmét, szabadságát, pihenőidejét úgy kell szabályozni, hogy a dolgozók ne járjanak rosszul.

A gyáriparosok és a boltosok azonban nem akarnak változtatni

A VOSZ főtitkára szerint ez egy korrekt tárgyalási alap, azonban a konzultációs fórumon a munkáltatói oldal két másik szereplője, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Áfeosz-Coop Szövetség a jelenlegi szabályozás fenntartását javasolták.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szövetség szerint a kereskedelmi ágazatban kialakult alacsony bérekre és a magas bérfeszültségre nem a vasárnapi bérpótlék emelése jelenti a megoldást, hanem egy átfogó, akár hosszabb távú bérrendezés a szektorban.

Hangsúlyozta: a szervezet célja, hogy a VKF tárgyalások révén, a kormánnyal közösen el tudjanak érni egy bizonyos járulékcsökkentést, példaként a munkahelyvédelmi akciót említette. Dávid Ferenc egyébként úgy gondolja, hogy egy kétszemjegyű járulékcsökkentés valóban sokat segítene a helyzeten, ám ettől még kitartanak a javaslatuk mellett.

A kormány azonban nyitott a Liga-féle javaslat megtárgyalására, legalábbis ezt kommunikálják „A bérkérdés rendezése az alapvetően a munkaadó és a munkavállalóknak a kérdésköre. A konzultáció pedig azt mutatja, hogy az állam nyitott arra annak a lehetőségét megnyissa ahol az állam ebben közre tud működni az megtörténjen” - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese.

Az utca embere szeret vásárolni, de szociálisan érzékeny

A magyarok többsége támogatta, hogy vasárnap is legyenek nyitva a boltok. A HR Portal által megkérdezett emberek szerint a dolgozók pótlékait igenis meg kellene emelni, és azzal is egyet értettek, hogy beleszólhassanak, mikor kell dolgozniuk a hét utolsó napján. De azzal már nem mindenki értett egyet, hogy a bérpótlék emelése mindenre megoldást jelenthet, mert a vasárnapi nyitva tartás miatt a bolti dolgozóknak alig marad idejük a családjukra.

Vasárnapi munkavégzés: jön a munkaügyi ellenőr

Már a nyáron fokozott hatósági ellenőrzéseket tartottak azoknál a áruházláncoknál, ahol vasárnap is munkavégzés zajlik. Az ellenőrzéseknél leginkább azt nézték, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórák elszámolása, illetve foglalkoztatási gyakorlat.

Sok helyen nincs munkaidő-nyilvántartás és nem fizetik ki a pótlékokat sem

A Nemzetgazdasági Minisztérium a HR Portal kérdésére még augusztusban azt közölte: a munkaügyi hatóság a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést 2016. június 20. és július 8. között lefolytatta. Az akcióellenőrzés egyik kiemelt ágazati területe volt a kereskedelem, a kereskedelmi egységek vizsgálata is.

Az ellenőrzések megszervezésénél a munkaügyi hatóság törekedett arra, hogy ne csak rendes munkaidőben, hanem hétvégenként, illetve hétköznap a hivatali időn túl is tartsanak ellenőrzéseket a hatóság munkatársai, illetve indokolt esetben társhatóságokat is bevonjanak az ellenőrzés-sorozatba.

Mivel azonban az akcióellenőrzés számos más súlyos szabálytalanságot is vizsgált az összes ágazatra kiterjedően, ezért árnyaltabb képet kapunk a 2016. június 30-ig tartó féléves ellenőrzési adatokból. Ezek alapján a vizsgálatok több mint ötöde (2 417 db) esett a kereskedelmi ágazatra. Az összesen 3 049 db intézkedés mellett 91 db munkaügyi bírságot szabott ki a munkaügyi hatóság 12 420 000 Ft összegben. Munkaügyi bírságot helyettesítő figyelmeztetési határozatot 257 esetben adott ki, így elmondható, hogy az egyik legnagyobb számban ebben az ágazatban fordult elő szabálytalanság.

A legtöbb probléma a munkaidő-nyilvántartás nem megfelelő vezetésével, illetve a munka- és pihenőidővel volt. Sok esetben a munkavállalók által vezetett nyilvántartás nem volt naprakész vagy egyszerűen hiányzott. A hatóság munkatársai továbbra is gyakran tapasztalták, hogy a munkáltatók a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő- és befejező tevékenységek tartamát nem tekintették a munkaidő részének. Sokszor csak a kereskedelmi vagy vendéglátó egység nyitvatartási idejének megfelelő munkaidőt tartották nyilván a munkavállalók munkaidejéről vezetett munkaidő-nyilvántartásokon.Az áruátvétel, valamint a zárást követő takarítás tartama sok esetben „lemaradt” a nyilvántartásról.

A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint a felügyelők a munkaidő-nyilvántartás hiányossága, vagy hiánya miatt nem tudták ellenőrizni, hogy a munkaadók betartották-e a pihenőidőre, pihenőnapra, munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó szabályokat és kifizették-e a pótlékot.

Az NGM válaszaiból kiderült: a kereskedelemben volt a legmagasabb a munkabérrel kapcsolatos intézkedések száma. Ezen belül a pótlékokkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt ezen a területen kellett a legtöbb intézkedést hozni.

Összességében elmondható, hogy a kereskedelemben a munkáltatók gyakran rosszul vagy egyáltalán nem vezetik a munkaidő nyilvántartást, mely elfedi az esetleges munkabérrel, rendkívüli munkaidővel, pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat - állapították meg a munkaügyi ellenőrök.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk