kapubanner for mobile
Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 6 éve

Személyes válság: Hogy ne menjen a munka rovására?

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy stresszesebb életesemény, személyes krízis elvonta figyelmünket a munkáról. Egy betetség vagy válás hihetetlenül nehéz helyzeteket teremthet, amelyeket mind személyesen, mind szakmai szempontból is kihívás kezelni. Vajon eláruljuk a munkahelyünkön a vezetőnknek, hogy mi folyik otthon, vagy inkább ne szóljunk semmit? Hogyan kérjünk rugalmas munkaidőt vagy csökkentett munkamennyiséget? És mi van, ha bizonyos időre kénytelenek vagyunk szabadságot kikérni?

Ha nehéz helyzettel állunk szemben a magánéletünkben, a következő lépéseket tehetjük meg, mondja Anne Kreamer, az It's Always Personal”, (Mindig személyes) című könyv szerzője.

Döntsük el, mire van szükségünk

Először is vegyük figyelembe a szervezeten belüli és azon kívül rendelkezésünkre álló erőforrásokat, amelyek segíthetnek minket túljutni a válságon. Van-e olyan ember a családon belül, aki képes segíteni? Ki az a kolléga, aki rövid ideig hajlandó átvállalni néhány felelősségi kört? Általában nem kellenek hatalmas szívességek: ha például előbb el tudunk jönni a munkahelyünkről péntek délutánonként, már sokat enyhíthet a nyomáson.

Gondoljuk át, mennyire fontos számunkra a magánéletünk


Mielőtt segítséget kérnénk, gondoljuk át, miből mennyit osztanánk meg szívesen másokkal. Számos különböző oka lehet annak, ha nem szeretnénk feltárni a konkrét okokat a munkáltató előtt, sőt bizonyos helyzetekben akár veszélyeztetheti a munkánkat is, ha feltárjuk a konkrét helyzetet. Értékeljük a kockázatot a következő kérdésekkel: Milyen cégkultúrában dolgozom? Vannak-e hivatalos eljárások ennek kezelésére? Vannak olyan kollégák, akik a segítségemre lehetnek? Humánusan fognak bánni velem?

Osszuk meg a problémánkat

Ha úgy gondoljuk, hogy biztonságos megosztani a konkrét problémát, akkor tegyünk így, mert nem mindig hasznos ragaszkodni a munka és magánélet közötti határokhoz. Ashley Hardin, a Washington Egyetem Olin Business School professzora egy felmérésbőlazt mutatta ki, hogy ha megengedjük a munkatársaknak, hogy többet tudjanak meg a személyes életünkről, akkor motiváltabbak lesznek igényeinek kielégítésében. "Ha a helyzet valamiképp akadályozza a munkád elvégzését, valószínű, hogy a munkatársaid rájönnek, hogy valami megváltozott. Ebben az esetben hagyd, hogy bekerüljenek a folyamatokba" - magyarázza Hardin. Engedélyt adhatunk a közeli munkatársainknak is, hogy megosszák a körülményeinket másokkal, ha túl nehéz lenne nekik közvetlenül megmondanunk. Ez a fajta közvetett információ teret adhat a munkatársaknak, hogy ötleteket találjanak arra, hogyan segíthetnek minket” - teszi hozzá Hardin.

Állítsunk fel határokat

Problémáink megosztása nem jelenti azt, hogy mindenkivel le kel ülnünk, és fel kell tárnunk előttük a helyzetünket. Emlékezzünk arra, hogy a legtöbb ember nem a pontos történtekre kíváncsi, hanem arra, miként hat ez a munkánkra. Vagyis azokat az információkat szeretnék tudni, amelyek őket is befolyásolják a munkában. Számunkra is nehézséget jelenthet felidézni a nehéz helyzetet, ezért nyugodtan tereljük a szót a munkára.

Kérjünk konkrét segítséget

Ha a munkatársaink nem nyújtják azonnal a kezüket, hogy segítsenek nekünk, kifejezetten kérjük meg őket erre, de legyünk óvatosak kérésünk megfogalmazásával. Wayne Baker, a Ross School of Business professzora által végzett kutatásokazt mutatják, hogy az a mód, ahogyan kérünk, határozottan befolyásolja, hogy megkapjuk-e a segítséget. Azt javasolja, hogy a kérelmet konkrétan írjuk le, illetve indokoljuk meg, hogy miért fontos a segítség. Gyakran feltételezzük, hogy a kérelem fontossága nyilvánvaló, de ritkán van ez így. Éljünk konkrét megfogalmazással, például így: "Szeretném a segítségedet kérni a következő két hétben, míg az anyukámat ápolom. Be tudnád fejezni a jelentést, amelyen dolgozunk? Ez sokat segítene abban, hogy arra tudjak összpontosítani, amit otthon kell megtennem.”

Beszéljünk a főnökünkkel

Jó ötlet lehet beavatni a főnökünket is a helyzetünkbe. Természetesen azzal sincs baj, ha vele együtt találjuk meg a megoldást arra, hogyan lehet kevesebbet vállalni a feladatokból, ám a legjobb opció az, ha már kész javaslatokkal állunk elé. Osszunk meg vele egy kísérleti tervet, vázoljuk fel azt az időtartamot, amikor várhatóan kevesebbet tudunk csak dolgozni, mondjuk el, ki lesz a segítségünkre, majd kérjük ki a véleményét.

Nincs egyetlen helyes tanács, ha egy krízisen megyünk keresztül. Valaki számára épp a több munka lehet az a megnyugtató közeg, ahol végre ki tud kapcsolni, és nem kell a válsága kezelésével foglalkoznia. Más számára azonban az a legjobb megoldás, ha eltávolodik a kötelezettségétől egy időre, hiszen egy gyászfolyamaton csak akkor tudunk sikeresen túljutni, ha szembenézünk a fájdalommal. A Facebooknálpéldául nagyon nagylelkűek a gyászolási szabadság kiadásában: az alkalmazottak 20 nap szabadsággal rendelkeznek egy közvetlen hozzátartozójuk elvesztésének esetén, és 10 szabadnapot kapnak egy távoli rokon halálakor.

Emlékeztetőül a következőket tegyük, ha személyes válságon megyünk keresztül:
Határozzuk meg, milyen típusú támogatásra van szükségünk.
Mondjuk el kollégáinknak, hogy mi történt, így együttérzésükre tehetünk szert.
Kollégáink és főnökeink előtt tegyük egyértelművé, miként segíthetnek.

A következőket ne tegyük:
Nem kell mindenkivel megosztanunk a helyzetünket. Inkább kérjünk meg valakit, hogy magyarázza el a többiek számára, mi történt.
Ne osszunk meg minden részletet, csak azt, ami a munka szempontjából releváns lehet.
Ne feltételezzük, hogy mindenképpen rossz ötlet ilyenkor dolgozni, hiszen néha épp e munkaközeg segíthet a válság jobb kezelésében.

A Harvard Business Review cikke nyomán

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk