kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

A Z generáció számára a másodállás már nem csak egy lehetőség

Egyre népszerűbb a másodállás a fiatal munkavállalók körében, akik nem csak a pénz, de a kiteljesedés miatt is vállalnak mellékállást. A szakértők szerint az új trendet a munkaadók is egyre inkább kezdik elfogadni.

A Z generáció számára a másodállás már nem csak egy lehetőség-

A fiatal munkavállalók karrierjük kezdetén egyre inkább több munkahelyet és bevételi lehetőséget keresnek, ami végérvényesen megváltoztathatja a munkahelyeket - írja a BBC. A 22 éves Shola West az OMD reklámcégnél dolgozik. Főállású munkáját egy részmunkaidős vállalkozással kombinálja: szabadúszóként karrier-tanácsadást nyújt fiataloknak. West azt mondja, munkaadója tud a mellékállásáról, és támogatja is benne.  "Az állásinterjún azt mondták, szívesen felvesznek, akkor is, ha közben mellékállásban a személyes márkámat építem.  A vezérigazgatóm nemrég kommentálta a LinkedIn-bejegyzésemet, és azt mondta, hogy nagyszerű, amit csináltam, akkor is, ha semmi köze a főállású munkámhoz" - mondja. "Nem érzem úgy, hogy 9-től 5-ig dolgozom: ez egy olyan munka, amit szenvedéllyel végezhetek.” A rugalmas munkaszervezés azt is lehetővé tette West számára, hogy más olyan projektekkel is foglalkozhasson, amiket szívügyének tekint. Munkaidőben tartalmat készít a TikTok-fiókja számára, betekintést nyújtva a médiaiparba.  

West egyike a sok fiatal munkavállalónak, akik úgy látják, hogy  teljes munkaidős állás önmagában nem elég a teljes értékű karrierhez.

Egy fiatal munkavállaló tipikus karrierje ma egészen másképp néz ki, mint évekkel ezelőtt, a járvány előtti időszakban.A Z generáció jelentős számban lép be a munkaerőpiacra: A Bureau of Labor Statistics (BLS) adatai szerint 2022 júliusában 21 millió 16 és 24 év közötti munkavállaló volt az Egyesült Államokban, a foglalkoztatási ráta pedig 54,4%-kal nőtt az előző évhez képest.  Miközben ők elhelyezkednek, a mellékállás valószínűleg egyre népszerűbbé és elfogadottabbá válik. Idővel a szenvedélyprojektek és a többféle jövedelemforrás keresése a legfiatalabb munkaerő-generáció egyik legjelentősebb megkülönböztető tényezőjének bizonyulhat. 

A mellékállás felemelkedése

Természetesen mellékállás már a világjárvány előtt is létezett, de gyakran inkább a szükség, mint a szenvedély miatt vállalták a dolgozók. Sokak számára még most is szükséges a jövedelem kiegészítéséhez: a Royal London biztosítótársaság 4000 brit munkavállaló körében végzett, 2022 szeptemberében készült felmérése szerint a válaszadók 16%-a vállalt másodállást, hogy fedezni tudja kiadásait.

"A munkahelyek halmozása nem új jelenség, de ezt általában olyan munkavállalók tették, akiknek azért volt rá szükségük, hogy ki tudják fizetni a számláikat" - magyarázza Meredith Meyer Grelli, az amerikai Pittsburghben található Carnegie Mellon Egyetem Tepper School of Business vállalkozási tanszékének adjunktusa. A tudásalapú munkavállalók számára újfajta mellékállás jelent meg. A rugalmas munkaidő-beosztást alkalmazó dolgozóknak nagyobb lehetőségük van rá, hogy számukra szimpatikus projekteket valósítsanak meg, és a kényszerűség helyett szabad választásukból keressenek több pénzt.

"A teljes munkaidős irodai keretek nélkül a munkavállaló kevésbé látható" - mondja Caroline Frankum, a Kantar tanácsadó cég londoni székhelyű Profiles részlegének vezérigazgatója. "A munkaidő is kevésbé lett kötött és szabályozott, miközben az ingázási idő csökkent - ez több ember számára tette lehetővé, hogy több mellékállásban dolgozzon." Az egyik fő hajtóerő az olyan online platformok, mint a Shopify és az Etsy térhódítása, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy könnyen pénzzé tegyék hobbijukat.

Rugalmasság, változatos karrier

Miközben egyre többen folytatnak mellékállású tevékenységet, a tendenciát a pályakezdők vezetik. A Kantar 2023 februárjában 10 000 munkavállaló körében végzett globális felmérése szerint a Z generációs munkavállalók 40%-a legalább két helyen dolgozik. Ennek egy részét még mindig pénzügyi megfontolások vezérlik, a gazdasági bizonytalanság és az emelkedő megélhetési költségek közepette.  Ugyanakkor a szélesebb generációs változások is vonzóbbá teszik a Z generáció számára a mellékállású tevékenységeket. "A karrierutak egyre kevésbé lineárisak" - mondja Caitlin Duffy, a virginiai székhelyű Gartner tanácsadó cég kutatási igazgatója. "A fiatal munkavállalók turbulens munkakörnyezetbe lépnek: rugalmasak akarnak maradni, és nem akarnak feltétlenül hosszabb távon egy munkahelyen maradni"."

A Z generáció számára a mellékállás nyújtotta sokoldalúság is kulcsfontosságú. "A diákok, akikkel együtt dolgozom, úgy érzik, hogy a hagyományos karrier rugalmatlan: egyikük azt mondta nekem, hogy soha nem adná "egész énjét" a munkának" - mondja Meyer Grelli. "Ehelyett olyan karrierutat szeretnének építeni, amely egyenletesebben oszlik el az életükben. Olyan időszakban lépnek be a munkaerőpiacra, amikor minden változóban van, ezért a rugalmasságon nőttek fel."

Az új bevételi források megnyitásán túl a mellékállás lehetővé teszi a fiatal munkavállalók számára, hogy szenvedélyeikbe fektessenek be. "A munka sokak számára az identitás forrása" - mondja Meyer Grelli. "A szenvedélyprojektek azt jelentik, hogy a karrierjük elején állók felfedezhetik és kipróbálhatják a karrierpályájuk domináns útvonalán túli érdeklődési köröket és ötleteket. Ezek a fiatalok számára az értékteremtés eszközeként szolgálnak."

A jövő kulcsa

A munka új világában vannak arra utaló jelek, hogy a munkáltatók máris egyre inkább elfogadják a dolgozók mellékállású tevékenységeit. "A világjárvány előtt a munkavállalók kevésbé voltak nyitottak és hajlandóak beszélni bármiről, ami potenciálisan energiát vonhatott el a főállású munkájuktól, még a gyermekgondozásról is" - mondja Meyer Grelli. "Most azonban a vállalkozások sokkal empatikusabbak és fogékonyabbak a dolgozóik mélyebb igényeire és szükségleteire - és ebbe beletartoznak a szenvedélyprojektek is."

Főállásában Westet nemrég előléptették, részben személyes márkájának és szabadúszó munkájának köszönhetően. Úgy véli, hogy a mellékállásban végzett hivatások egyre népszerűbbek lesznek és a munkáltatók egyre inkább elfogadják majd őket. "Mi sokoldalú generáció vagyunk: egy barátnőm ápolónőként dolgozik, és mellette fotózással foglalkozik" - teszi hozzá West. "

Ha jól csinálják, a mellékállás kiteljesedhet, amiből a dolgozó értékes tapasztalatokra, készségekre és újabb jövedelemforrásra tehet szert. A túlhajszoltság esélye fennáll, de West szerint megéri. "Szenvedélyesen szeretem a mellékállásomat, így inkább érzem szórakozásnak, mint "munkának". Ráadásul tudom, hogy ez a jövőm javát szolgálja, ezért hajlandó vagyok beletenni a munkát."

Ahogy a Z generáció tagjai közül egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra, a mellékállás valószínűleg egyre inkább elfogadott lesz. és talán egy nap a munkahelyi elvárások közé fog tartozni.

"A világjárvány óta alapvető változás történt abban, hogy hogyan néz ki a karrier, különösen a fiatalabb munkavállalók körében" - mondja Frankum. "A fiatal munkavállalókat gyakran az motiválja és hajtja, hogy több dolgot csináljanak, céltudatosabbak legyenek a munkahelyükön, és folyamatosan tanuljanak, mindezeket pedig mellékállással lehet elérni.

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk