kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Egyre több cég ismeri fel a kisgyermekes szülőkben rejlő munkaerő-potenciált - fókuszban a kismama-szövetkezet

A magyar gazdaság hosszú évek óta munkaerő- és szakemberhiánnyal küzd, komoly kihívás elé állítva a munkáltatókat. Emiatt egyre nagyobb igény mutatkozik arra a vállalatok részéről, hogy a magyar munkaerőpiac még kihasználatlan, rejtett munkaerő-tartalékaiból merítve toborozzanak munkavállalókat, például a kisgyermekes szülők közül. A rugalmas foglalkoztatást lehetővé tevő kismama-szövetkezetek, amelyek évente akár több tízezer kismamát (és kispapát) is képesek lehetnek bevonzani a munkaerőpiacra, költséghatékony, rugalmas és gyors megoldást nyújthatnak a cégek számára a változó létszámigények által támasztott kihívásokra.

Kismama-szövetkezet WHC Csoport-

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 februárjában a foglalkoztatottak átlagos létszáma közel 4 millió 700 ezer fő, míg a munkanélküliségi ráta még mindig alacsony, mindössze 4%-os volt. A statisztikák tehát tükrözik azt az általános munkaerőpiaci tapasztalatot, mely szerint a hazai munkáltatók jelentős részénél – megfelelő szakember híján – hosszú hónapokon keresztül állhatnak üresen a betöltetlen pozíciók.

Szövetkezeti foglalkoztatás: rugalmas megoldás gyors létszámbővítésre

A megfelelő szakemberek felkutatása, az elhúzódó toborzási folyamatok jelentősen megterhelik a vállalatok költségvetését és megnehezítik a hatékony működést. A cégek munkaerőpiaci kihívásaira gyors és költséghatékony megoldást jelenthetnek az úgynevezett atipikus, tehát a hagyományos heti 40 órás alkalmazotti jogviszonytól eltérő foglalkoztatási formák. A távmunka és a részmunkaidős munkavégzés mellett ilyenek például a szövetkezeti foglalkoztatás különböző fajtái: a diák-, a nyugdíjas, valamint a kismama-szövetkezetek. Nem véletlen tehát, hogy ma már egyre több munkáltató valósítja meg létszámbővítési céljait HR-szolgáltató partneren keresztül, szövetkezeti foglalkoztatás keretében.

Az atipikus foglalkoztatási formák terjedése meghatározó munkaerőpiaci trend, amit a munkaerőhiány, a társadalom elöregedése, valamint a digitalizáció is egyre inkább erősít. Térhódítására emellett nagy hatással volt a járványhelyzet is, mely elhozta a rugalmas foglalkoztatási formák forradalmát: a távmunka és a kötetlen munkaidő például általános gyakorlattá váltak mára. A szövetkezetekről szóló törvény pedig 2021. július 1-jén hatályba lépett módosítása tovább bővítette az alternatívákat. A munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt kedvező jogszabályi változás lehetővé teszi ugyanis, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők GYES vagy GYED mellett a korábbiaknál jóval rugalmasabb foglalkoztatási feltételek mellett vállalhassanak munkát.

Évente több tízezer kisgyermekes szülő állhat munkába szövetkezeteken keresztül

A kismama-szövetkezeti foglalkoztatás az általános munkajogi korlátoknál rugalmasabb kereteket biztosít a gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesülő, kisgyermekkel otthon maradó kismamák (és akár kispapák) számára. A szövetkezeten keresztül való munkavállalás esetében nincs keresetkorlát, a szövetkezeti tagok béréből csak a 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra, a munkavégzés mellett pedig továbbra is jár a GYES/GYED ellátás. A szövetkezeti munkavégzés ráadásul semmilyen módon nem befolyásolja a korábbi munkaviszonyt (ahonnan a szülő gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra ment), így a későbbiekben visszatérhet korábbi munkahelyére – még abban az esetben is, ha szövetkezeti tagként ugyanannál a munkáltatónál, ugyanabban a munkakörben dolgozott.

Az egyik legnagyobb hazai munkaerőkölcsönző és toborzó vállalat, a több mint 30 éves piaci tapasztalattal rendelkező WHC Csoport 2021 szeptembere óta működteti saját kismama-szövetkezetét: a WHC Family Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetet. A HR-szolgáltató bizakodó a szövetkezeti foglalkoztatás jövőjét illetően: számításaik szerint évente több tízezer kisgyermekes szülő fog élni a szövetkezeti foglalkoztatás előnyeivel, a munkaerőpiacra való visszatérésük pedig hozzájárulhat a hazai munkaerőhiány enyhítéséhez.

Miért éri meg kisgyermekes szülőket foglalkoztatni?

A kismama-szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás amellett, hogy lehetőséget teremt a kisgyermekesek számára a munka világába való mielőbbi, de kényelmes visszatérésre, a munkaadók számára is számos előnyt biztosít. A szövetkezeti tagok egyelőre még kihasználatlan, minden eddiginél rugalmasabb munkaerő-tartalékot jelentenek. Segítségükkel akár a napról napra változó létszámigények is kiszolgálhatók, akár 1-2 napon belül is. Foglalkoztatásuk továbbá lényegesen kedvezőbb adózást von maga után: a 15%-os személyi jövedelemadó levonásán túl nincsen további járulékfizetési kötelezettség, valamint kizárólag a ténylegesen ledolgozott órák kerülnek elszámolásra. Emellett a teljes toborzási folyamat koordinálását, illetve minden munkaügyi és adminisztratív teendőt és kötelezettséget a szövetkezet végez, rengeteg időt és energiát megspórolva a kölcsönvevő partnercégnek.

A WHC tapasztalatai alapján a szövetkezeti munkavállalókat foglalkoztató cégek jelentős előnyként értékelik a nagyfokú rugalmasságot: a munkaerőigény függvényében akár ad-hoc beosztásban, havonta, hetente, vagy akár naponta is változó munkarendben tudják őket alkalmazni. „A kisgyermekes munkavállalók a tapasztalatok alapján gyorsan alkalmazkodnak a cég működéséhez, eredményesek és jól teljesítenek – leginkább azokban a pozíciókban, ahol rendelkeznek már tapasztalattal. A szövetkezeti tagok munkájukhoz sok támogatást kapnak, munkaidejüket pedig kényelmesen tudják alakítani. A kapott feladatokkal általában elégedettek, a munkára pedig sokan hosszú távú lehetőségként tekintenek” – mondta el Margitics Ákos, a WHC Csoport szövetkezeti-szolgáltatás üzletágvezetője.

Számos szektorban és változatos munkakörben teljesítenek jól a kismamák

Mivel a szövetkezeti tagok foglalkoztatása a hirtelen és időszakosan megnövekedő munkaerőigények kielégítésére is hatékony megoldást nyújt, így alkalmazásuk szinte minden ágazatban, folyamatos vagy alkalmi lehetőség esetén is ideális választás lehet – legyen szó betanított munkáról, piackutatással és felméréssel kapcsolatos munkakörökről, adminisztratív területekről, szezonális vendéglátóipari munkákról, mérnöki, informatikai vagy pénzügyi szektorok projektmunkáiról, vagy az idényjellegű hostess/promóciós feladatokról.

Nyitókép: Pixabay

  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Rekordév után osztalékot fizethet a Pensum Group, 2024-ben további növekedés jöhet

A kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére közel harmadával, 5 milliárd forint közelébe tudta növelni árbevételét a Pensum Group 2023-ban. A... Teljes cikk

Az új valuta a home office, Magyarország vonzó BSC-célpont

Magyarország a régióban Lengyelország és Románia mellett továbbra is a legvonzóbb célpontja az üzleti szolgáltató központoknak (BSC). 2023 nehéz... Teljes cikk

Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk