Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Egyre több az alkalmi munkavállaló

Már elkezdték a munkaügyi kirendeltségeken a múlt évben használt alkalmi munkavállalói könyvek adatainak összesítését, az országos beszámoló tavaszra készül el - tájékoztatták az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál az MTI-t.

Az előző, 2006-os összesítés szerint 419 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki az alkalmi munkára vállalkozók, viszont csak 229 ezer könyvvel jelentkeztek a munkaügyi kirendeltségeken, igazolva a tényleges munkavégzést, a közteherjegy beragasztását.

Az alkalmi munkavállalói könyv használatát azért kell igazolni a munkaügyi kirendeltségeken, mert így válik jogosulttá az alkalmi munkavállaló a beragasztott közteherjegy mértékéig a társadalombiztosítási, munkanélküliségi juttatásokra.

Egy-egy alkalmi munkavállaló például 2006-ban a bejelentések szerint körülbelül húsz napot dolgozott, alkalmanként nem egészen két napnyi munkát kapott. A korábban kiváltott, és még érvényes könyvekkel 2006 végén 614 ezer alkalmi munkavállalói könyv szerepelt a nyilvántartásban.

A könyveket csaknem kétharmad részben regisztrált álláskeresők váltották ki, 20 százalékot tett ki azok aránya, akik munkaviszonyban álltak, de további alkalmi munkavállaláshoz szükségük volt a könyvre. Arányuk néhány éve még csak tíz százalék volt.

A könyvet 15 százalékban váltották ki a tanuló jogviszonyban állók és nyugdíjasok. A külföldiek által kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma több mint 10 ezer volt.

Az alkalmi munkavállalói könyv 1997-es évközi bevezetését követő évben még csak alig több mint 20 ezer könyvet váltottak ki az érdekeltek. A könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették.

Újabb könnyítés volt, hogy 2005 augusztusa óta már nemcsak évi 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha legalább három természetes személynél, vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. Az évi 200 nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő. Az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát leírhatja a személyi jövedelemadójából.

A könyvet a munkavállalók ingyenesen válthatják ki a helyi munkaügyi kirendeltségeken. A közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1.000 forintos címletekben a postahivatalokban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk

Majdnem 10 ezer vállalat vette igénybe a munkahelyvédelmi bértámogatást

Áprilishoz képest májusban harmadával kevesebb új álláskeresőt regisztráltak - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Teljes cikk

Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk