Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Megmérjük a tudásodat, avagy mérni a mérhetetlent...

A vállalat működésének kulcsa a munkatársak emberi erőforrás értékén alapszik. Melyik kolléga, milyen munkakörben tud a leghatékonyabban dolgozni? Az optimális munkafolyamatokat mely tények alapján állítsuk össze? Több generáció hogyan tud megfelelően együttműködni? A 21. században a vállalat sikerének és a versenyképessége megtartásának egyik meghatározó eleme a munkavállalók tudásán és a tudás gyakorlati alkalmazásának képességén alapszik. De hogyan lehet jól menedzselni és mérni a humán tőkénket?

Kissné András Klára, aki gyakorló humán kontroller és doktorandusz hallgatóként kutató is egyben a mérőszámok és a humán tőke kapcsolatával foglalkozik. A 21. század a tudás korszaka, ahol a humán tőke felértékelődik. A humántőke, más néven az emberi erőforrás értékét, az összes rendelkezésre álló munkaerő tudása, gyakorlati tapasztalata, készségeinek összessége foglalja magába. Míg a 20. században az információ birtoklásával lehetett nagyobb hatalomra szert tenni, addig ma már a tudás megszerzésével és megtartásával tudunk igazán kiemelkedőek lenni. Ez a munkavállalóknak egy olyan "tulajdona", amit nem lehet elvenni tőlük, ugyanis ez ott van a fejükben, elméjükben. Ellenben azért, hogy ezt a tudást képesek legyenek megtartani, szükséges a karbantartás, gyakorlás, új ismeretek megszerzése, illetve a jelenlegiek elmélyítése, melyet folyamatos képzéssel érhetünk el. Sajnos ezeket a "megtanult emberi erőforrás értékeket" nehezen lehet mérni, mert nincsen róla egységes "értelmező táblázat", azonban minden cégnek lehetősége van ennek kidolgozására saját vállalati kultúrájára szabva.

Ahhoz, hogy mérni tudjuk az alkalmazottaink munkáját és annak hatékonyságát, szükségünk van új munkarendszer kialakításra. Lényegében az alapoktól kell kiindulnunk, ami a teljes munkakör leírásából, a részletes munkafolyamatok fázisából áll, melyek jelen esetben egészen a stratégia kidolgozásától a pénz beáramlásáig, azaz a bevétel eléréséig tartanak. Ezek a mérések nemcsak a munkatársak teljesítményének értékelésére szolgálnak, hanem egyfajta versenyhelyzetet teremtenek ez egyes munkakörök, osztályok között. Ilyenkor két területet szembeállítunk egymással, ezek természetesen konfliktusokat is eredményezhetnek, amelyek hatékonyabbá tudják tenni a cég működését.

Milyen területeket kell összeolvasztanunk ahhoz, hogy ki tudjuk dolgozni a munkaköröket, ezekhez mérten a mérőszámokat és egyáltalán kik azok, akik alkalmasak az adott feladatok ellátására?

Kissné András Klára friss kutatásában a HR és a Controlling kapcsolatának fontosságát vizsgálja. Ugyanis a siker kulcsa a HR controlling, a teljesítmény mérése, értékelése és a humán tőke értékének az ismerete. Új kihívásokkal kell szembesülni a vállalatoknak: a 21. század új problémája az öregedő társadalom, a különböző generációk közötti különbségek összehangolása és az eltérő generációk megtartása, motiválása. Ez a HR controller igazi kihívása, ugyanis ő tudja, kik dolgoznak a cégnél és azt is, hogy milyen eredménnyel végzik el a munkájukat. A szervezet jövőképében számolni kell a társadalom öregedésével és az aktív x, y, z generációk közötti különbségekkel. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalatok korfa térképe folyamatosan változik, igazodva a társadalmi körülményekhez. Amíg az ötvenes években a jellemző életkor térképen a 20-30 évesek tették ki az alkalmazottak nagy részét - u.n. optimális fenyőfa modellben - addigra ez a 21. század közepére drasztikusan át fog alakulni. Jóval kevesebb fiatal fog dolgozni a cégeknél, ezzel szemben pedig magasabb lesz az idős korosztály jelenléte. Ez természetesen a társadalom elöregedésének tudható be.

Nagyon fontos, hogy a HR contoller ne csak a jelen problémáit vegye számításban a munkája során, hanem figyelje meg környezetét és gondolja végig, hogy "Milyen jövőt lát a jelenlegi helyzet alapján?" Ebben elemzésekkel és statisztikai módszerekkel nagy segítségére lehetnek a vállalat HR osztályán dolgozó munkatársak, gondolunk itt a HR adminisztráció fontosságára, hiszen a munkajogi és egyéb külső előírások betartása mellett, kiemelt fontossággal bír a HR belső szolgáltató-adatszolgáltató funkciója is. HR basic ismeretekkel rendelkező kollégáink statisztikai, adminisztratív, összességében operatív támogatásuk nélkül a HR controlling rendszer működtetése szinte elképzelhetetlen.

A controller viszont nem dönt, csak helyzetbe hozza a vezetőt, ez utóbbi képességet rengeteg tanulással, gyakorlattal és meglévő tudásának szinten tartásával valamint fejlesztésével lehet megszerezni és megtartani.

A kontrolling rendszere

Hosszú távon egy vállalat hatékony irányításához nélkülözhetetlen a szervezet környezete, belső működése és stratégiája közötti összhang megteremtése. Ehhez nyújt segítséget a kontrolling a szervezeten belül egy olyan alrendszert képezve, mely az irányításhatékonyságának növelésére hivatott. A rendszer lényege, hogy a vezetők számára aktuális és érthető információkat szolgáltasson. Fontos, hogy a közvetített információk lényegesek legyenek, tehát az adott vezetőknek hasznos tartalommal bírjanak. A kontrolling tehát egy segédeszköz a vezetők számára, mely koordinálja a tervezést, az ellenőrzést és a beavatkozást. Az utóbbi három tevékenységet szokták a kontrolling három pillérének is nevezni.

A HR controlling eszközök és a kontrolling szemlélet együtt egy új szakterületet jelent, olyan fejlesztési lehetőség, mely előreviheti a vállalatot.

Felkeltettük érdeklődését? Szívesen részt venne egy szakmai képzésen, mely valódi értékeket közvetít? Ahol gyakorló HR szakemberekkel, Controllerekkel közösen gondolkozhat a jövő HR munkájának kihívásairól és tapasztalatot is cserélhet? Fontos Önnek egy nemzetközi szinten elismert szervezet, a németországi REFA oklevele?

Látogasson el weboldalunkra és tájékozódjon HR controlling képzésünkről!

További információk >>> www.samling.hu/hr_controlling

A képzés során Kissné András Klára bemutat egy esettanulmányt, egy egyedi HR controlling rendszerről.

Kérje a részletes leírását Erényi Stellától! stella.erenyi@samling.hu

A képzés struktúrája 2x2 oktatási nap

 • 1-2. nap HR controlling rendszere
  stratégia, tervezés, javaslatok meglévő és induló rendszerekhez
 • 3. nap Értékelési rendszerek és mutatószámok
  TÉR, mint kontrolling eszköz, fluktuáció, megtérülés, terv-tény elemzések
 • 4. nap Excel HReseknek (minden résztvevőnek laptopot biztosítunk)


 • Follow hrportal_hu on Twitter

  A nyugdíjasok foglalkoztatása a diákokéhoz hasonlóan kedvező

  Már több mint egy hónapja a gyakorlatban is megkezdte működését a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amely egyrészt a dolgozni vágyó nyugdíjasoknak, másrészt a munkaerőhiánnyal küszködő cégeknek is segít. Az első tapasztalatokat kutatva beszélgettünk egy folyamatosan több mint tíz nyugdíjas munkavállalót foglalkoztató cég termelésvezetőjével.tovább..

   További cikkek
   A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

   A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik... Teljes cikk

   Új vezetők a Lapcomnál

   Új vezetőket nevezett ki a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapok élére a Lapcom Zrt., valamint új szakember tölti be a stratégiai... Teljes cikk

   Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

   November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

   A nyugdíjasok foglalkoztatása a diákokéhoz hasonlóan kedvező

   Már több mint egy hónapja a gyakorlatban is megkezdte működését a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amely egyrészt a dolgozni... Teljes cikk

   Visszatért a képernyőre az M1 pityókás riportere

   Letelt három hónapos képernyőről való eltiltása Bencze Péternek, az M1 riporterének - írja a HVG. Teljes cikk