Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Megmérjük a tudásodat, avagy mérni a mérhetetlent...

A vállalat működésének kulcsa a munkatársak emberi erőforrás értékén alapszik. Melyik kolléga, milyen munkakörben tud a leghatékonyabban dolgozni? Az optimális munkafolyamatokat mely tények alapján állítsuk össze? Több generáció hogyan tud megfelelően együttműködni? A 21. században a vállalat sikerének és a versenyképessége megtartásának egyik meghatározó eleme a munkavállalók tudásán és a tudás gyakorlati alkalmazásának képességén alapszik. De hogyan lehet jól menedzselni és mérni a humán tőkénket?

Kissné András Klára, aki gyakorló humán kontroller és doktorandusz hallgatóként kutató is egyben a mérőszámok és a humán tőke kapcsolatával foglalkozik. A 21. század a tudás korszaka, ahol a humán tőke felértékelődik. A humántőke, más néven az emberi erőforrás értékét, az összes rendelkezésre álló munkaerő tudása, gyakorlati tapasztalata, készségeinek összessége foglalja magába. Míg a 20. században az információ birtoklásával lehetett nagyobb hatalomra szert tenni, addig ma már a tudás megszerzésével és megtartásával tudunk igazán kiemelkedőek lenni. Ez a munkavállalóknak egy olyan "tulajdona", amit nem lehet elvenni tőlük, ugyanis ez ott van a fejükben, elméjükben. Ellenben azért, hogy ezt a tudást képesek legyenek megtartani, szükséges a karbantartás, gyakorlás, új ismeretek megszerzése, illetve a jelenlegiek elmélyítése, melyet folyamatos képzéssel érhetünk el. Sajnos ezeket a "megtanult emberi erőforrás értékeket" nehezen lehet mérni, mert nincsen róla egységes "értelmező táblázat", azonban minden cégnek lehetősége van ennek kidolgozására saját vállalati kultúrájára szabva.

Ahhoz, hogy mérni tudjuk az alkalmazottaink munkáját és annak hatékonyságát, szükségünk van új munkarendszer kialakításra. Lényegében az alapoktól kell kiindulnunk, ami a teljes munkakör leírásából, a részletes munkafolyamatok fázisából áll, melyek jelen esetben egészen a stratégia kidolgozásától a pénz beáramlásáig, azaz a bevétel eléréséig tartanak. Ezek a mérések nemcsak a munkatársak teljesítményének értékelésére szolgálnak, hanem egyfajta versenyhelyzetet teremtenek ez egyes munkakörök, osztályok között. Ilyenkor két területet szembeállítunk egymással, ezek természetesen konfliktusokat is eredményezhetnek, amelyek hatékonyabbá tudják tenni a cég működését.

Milyen területeket kell összeolvasztanunk ahhoz, hogy ki tudjuk dolgozni a munkaköröket, ezekhez mérten a mérőszámokat és egyáltalán kik azok, akik alkalmasak az adott feladatok ellátására?

Kissné András Klára friss kutatásában a HR és a Controlling kapcsolatának fontosságát vizsgálja. Ugyanis a siker kulcsa a HR controlling, a teljesítmény mérése, értékelése és a humán tőke értékének az ismerete. Új kihívásokkal kell szembesülni a vállalatoknak: a 21. század új problémája az öregedő társadalom, a különböző generációk közötti különbségek összehangolása és az eltérő generációk megtartása, motiválása. Ez a HR controller igazi kihívása, ugyanis ő tudja, kik dolgoznak a cégnél és azt is, hogy milyen eredménnyel végzik el a munkájukat. A szervezet jövőképében számolni kell a társadalom öregedésével és az aktív x, y, z generációk közötti különbségekkel. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalatok korfa térképe folyamatosan változik, igazodva a társadalmi körülményekhez. Amíg az ötvenes években a jellemző életkor térképen a 20-30 évesek tették ki az alkalmazottak nagy részét - u.n. optimális fenyőfa modellben - addigra ez a 21. század közepére drasztikusan át fog alakulni. Jóval kevesebb fiatal fog dolgozni a cégeknél, ezzel szemben pedig magasabb lesz az idős korosztály jelenléte. Ez természetesen a társadalom elöregedésének tudható be.

Nagyon fontos, hogy a HR contoller ne csak a jelen problémáit vegye számításban a munkája során, hanem figyelje meg környezetét és gondolja végig, hogy "Milyen jövőt lát a jelenlegi helyzet alapján?" Ebben elemzésekkel és statisztikai módszerekkel nagy segítségére lehetnek a vállalat HR osztályán dolgozó munkatársak, gondolunk itt a HR adminisztráció fontosságára, hiszen a munkajogi és egyéb külső előírások betartása mellett, kiemelt fontossággal bír a HR belső szolgáltató-adatszolgáltató funkciója is. HR basic ismeretekkel rendelkező kollégáink statisztikai, adminisztratív, összességében operatív támogatásuk nélkül a HR controlling rendszer működtetése szinte elképzelhetetlen.

A controller viszont nem dönt, csak helyzetbe hozza a vezetőt, ez utóbbi képességet rengeteg tanulással, gyakorlattal és meglévő tudásának szinten tartásával valamint fejlesztésével lehet megszerezni és megtartani.

A kontrolling rendszere

Hosszú távon egy vállalat hatékony irányításához nélkülözhetetlen a szervezet környezete, belső működése és stratégiája közötti összhang megteremtése. Ehhez nyújt segítséget a kontrolling a szervezeten belül egy olyan alrendszert képezve, mely az irányításhatékonyságának növelésére hivatott. A rendszer lényege, hogy a vezetők számára aktuális és érthető információkat szolgáltasson. Fontos, hogy a közvetített információk lényegesek legyenek, tehát az adott vezetőknek hasznos tartalommal bírjanak. A kontrolling tehát egy segédeszköz a vezetők számára, mely koordinálja a tervezést, az ellenőrzést és a beavatkozást. Az utóbbi három tevékenységet szokták a kontrolling három pillérének is nevezni.

A HR controlling eszközök és a kontrolling szemlélet együtt egy új szakterületet jelent, olyan fejlesztési lehetőség, mely előreviheti a vállalatot.

Felkeltettük érdeklődését? Szívesen részt venne egy szakmai képzésen, mely valódi értékeket közvetít? Ahol gyakorló HR szakemberekkel, Controllerekkel közösen gondolkozhat a jövő HR munkájának kihívásairól és tapasztalatot is cserélhet? Fontos Önnek egy nemzetközi szinten elismert szervezet, a németországi REFA oklevele?

Látogasson el weboldalunkra és tájékozódjon HR controlling képzésünkről!

További információk >>> www.samling.hu/hr_controlling

A képzés során Kissné András Klára bemutat egy esettanulmányt, egy egyedi HR controlling rendszerről.

Kérje a részletes leírását Erényi Stellától! stella.erenyi@samling.hu

A képzés struktúrája 2x2 oktatási nap

 • 1-2. nap HR controlling rendszere
  stratégia, tervezés, javaslatok meglévő és induló rendszerekhez
 • 3. nap Értékelési rendszerek és mutatószámok
  TÉR, mint kontrolling eszköz, fluktuáció, megtérülés, terv-tény elemzések
 • 4. nap Excel HReseknek (minden résztvevőnek laptopot biztosítunk)


 • Follow hrportal_hu on Twitter

  Keresik az év TB ügyintézőjét!

  Országos szakmai verseny keretében keresik Magyarország legjobb TB ügyintézőjét. A megmérettetés célja, hogy a gazdaság e kiemelten fontos területén dolgozó szakemberek lehetőséget kapjanak szakmai tudásuk bemutatására, összemérésére ezzel is segítve a társadalombiztosítás területén dolgozó szakmai munka elismertségét.tovább..

   További cikkek
   Új vezető a Budapest Bank mikrovállalati üzletágának élén

   Május 1-jétől Dancsné Engler Bernadett vezeti a Budapest Bank mikrovállalati üzletágát, amely a 200 millió forint alatti éves árbevétellel... Teljes cikk

   Több ezer fuvarozói állás kerülhet veszélybe

   Május 25-től kezdve bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a heti 45 órás pihenőidőt nem kereskedelmi... Teljes cikk

   Meghosszabbodik a diplomás gyed, nő a családi adókedvezmény

   Új családtámogatási kedvezményeket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, a Családok Budapesti Világtalálkozójának megnyitóján. Teljes cikk

   Keresik az év TB ügyintézőjét!

   Országos szakmai verseny keretében keresik Magyarország legjobb TB ügyintézőjét. A megmérettetés célja, hogy a gazdaság e kiemelten fontos... Teljes cikk

   Nem vállalta el a munkát, azért nem volt a robbantás közelében

   Egy magyar férfi is a Manchester Arenában dolgozott volna, az Ariana Grande koncert rendezvényének kiszolgáló személyzetében, de végül úgy döntött... Teljes cikk

   Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár