kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Szociális államtitkár: megmarad az üdülési csekk

Megmarad az üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az összes tárca - a saját területén belül - átnézi azt, hogyan lehetne az alapítványokat egyrészt célszerűen összevonni, másrészt hogyan lehetne azokat hatékonyabban, olcsóbban működtetni - emelte ki.

Mint mondta, a szociális államtitkárság, a hozzá tartozó alapítványok ügyében, szeptember közepéig dolgozza ki javaslatát a kormány számára.

Az államtitkár tájékoztatása szerint felülvizsgálják egyebek közt a Demokrácia Központ Közalapítvány, az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Gandhi Közalapítvány, a Hajléktalanokért Közalapítvány, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, a Puskás Tivadar Közalapítvány, a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) tevékenységét.

Soltész Miklós a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kapcsán fontosnak nevezte az alapítvány azon intézkedését, mely szerint üdülési csekkhez juthatnak - pályázati úton - az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók.

Problematikusnak nevezte azonban azt, hogy az MNÜA - szerződéssel - két televíziónak is adott nagyobb összeget arra, hogy népszerűsítse az üdülési csekket. Hozzátette: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együtt vizsgálja, hogy az MNÜA miért gondolta azt, négymilliárd forintért egy külön televíziót kell létrehoznia közpénzből.

Feltette a kérdést: a többségében állami tulajdonú üdülési alapítvány a négymilliárd forintot miért nem a közszolgálati televízióknak adta, miért akart külön televíziót létrehozni?

Közölte: az MNÜA kuratóriumában a szakszervezetek többsége nem szavazta meg a televízió létrehozására vonatkozó tervet.

Az MTI birtokába került a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriuma június 28-i határozata, mely szerint a kuratórium hozzájárul a Hazai Turizmus Zrt. megalapításához. A határozatban az is szerepel, hogy a kuratórium felhatalmazza az elnököt arra, hogy a Hazai Turizmus Zrt. működését érintő kérdésekben a "kuratórium jóváhagyása nélkül" jogosult dönteni.

(A Hazai Turizmus Zrt. tévéműsorok gyártásával és sugárzásával, világháló-portál szolgáltatással foglalkozott volna.)

Soltész Miklós közölte: az MNÜA átalakítása során a szakszervezetek nem szorulnak ki az alapítvány működéséből. A kormány nem folytatja azt a gyakorlatot, hogy politikai haszonszerzésre használja fel a szakszervezeteket - jelentette ki.

A kormány vizsgálni fogja az üdülési csekk felhasználásának körét is, tehát azt, hogy a csekk segíti-e például a kis- és középvállalkozások, valamint a falusi vendéglátók munkáját.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen használják az üdülési csekket utazásra, véleménye szerint azonban üdülésre és üdüléshez kapcsolódó étkeztetésre kellene inkább felhasználni e lehetőséget.

Az üdülési csekk további sorsát a szakmai szervezetekkel, a szakszervezetekkel együtt alakítja ki a Fidesz-KDNP turizmussal foglalkozó munkacsoportja, valamint a kormány - mondta.

Soltész Miklós közölte: a közeljövőben megjelenik az a kormányrendelet is, mely a családok támogatásáról szóló törvényhez kapcsolódóan szabályozza annak végrehajtását.

A szociális államtitkár mintaértékűnek nevezte azt, hogy a balatonőszödi kormányüdülőt az idei nyáron nem a kormánytagok használják, hanem az az árvízkárosult gyerekek kikapcsolódását szolgálja.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik pályázat

A pályázathoz 23 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Teljes cikk

Zalaegerszegen tart pályaorientációs napot a HUMDA

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. országjárásának célja az ismeretterjesztés. Teljes cikk

Még nem tapasztalhatók Magyarországon a generatív MI-technológiák alkalmazásának hatásai

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon... Teljes cikk