Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 7 éve

Vietnami gyermekmunka ellen küzd az ENSZ

Vietnamban ugyan már a 15 évesek is végezhetnek gyerekek háztartási munkát, de a munkaadók gyakran bántalmazzák és megalázzák a fiatalokat, ezért az ENSZ a gyerekmunka tiltásáért küzd. A vitenami Munka-, Hadirokkant- és Szociálisügyi Minisztérium és az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO) közös közleményében különös figyelmet kér június 12-én, a gyermekmunka elleni világnapon a gyermekkorú háztartási alkalmazottak ügyének.

Vietnamnak nincsenek hivatalos adatai arról, hogy hány gyermek dolgozhat háztartási alkalmazottként az országban, de a legutolsó népszámlálás szerint a háztartási alkalmazottak 7,1 százaléka 18 év alatti az ázsiai országban. Egy másik felmérés szerint pedig az összes megkérdezett háztartási alkalmazott 17,3 százaléka még 18 éves kora előtt kezdett dolgozni.

"Úgy látjuk, hogy a gyerekkorú háztartási dolgozók száma több okból is növekszik - a szegénység, a korai iskolaelhagyás szűkös munkaerő-piaci lehetőségeket hagy a gyermekek számára, a háztartási alkalmazottakra mindeközben egyre növekszik az igény a városiasodott területeken" - mondta a vietnami miniszterhelyettes, Doan Mau Diep.

Az ország munkaügyi törvényei lehetővé teszik, hogy a gyerekek már 15 éves korban vállaljanak könnyű házimunkát, beteggondozást.

Sziráczki György, az ILO vietnami igazgatója azonban
gyerekmunka.jpg
Gyermekmunka a világon, 2000-2008
elmondta, "mivel a munkájuk rejtve van a világ szeme elől, a gyermekmunkások fokozottan ki vannak téve a kizsákmányolásnak és bántalmazásnak". A vezető konklúziója az, hogy meg kell tiltani a 18 év alattiak foglalkoztatását a szektorban.

Doan Mau Diep miniszterhelyettes szerint a kizsákmányoló gyermekmunka elleni harcban elengedhetetlen a családok, a közösségek, a civil szervezeteket és a szektor bevonása. Az ILO együttműködésével Vietnam keresi a kizsákmányoló jellegű gyermekmunka felszámolásának, korai megelőzésének lehetőségeit.

Az ILO úgy becsli, 15,5 millió gyermek végez világszerte valamilyen fizetett vagy nem fizetett háztartási munkát a saját otthonán kívül, munkaadónál. A többségük lány, és több mint felük őket veszélyeztető környezetben dolgozik.

2011-ben az ILO új nemzetközi standardokat fogadott el a megfelelő háztartási munkakörülményekre vonatkozóan, amelyben a fiatalok legális foglalkoztatására is vannak ajánlások, amelyekkel a gyermekek dolgoztatása elkerülhető.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Érdekvédelmi szervezet jött létre a környezettudatos dolgozók képviseletére

A ClimateVoice célja, hogy a dolgozók nagyobb lobbitevékenységre ösztönözzék vezetőiket az éghajlatváltozással kapcsolatban. Teljes cikk

Munkalassításba kezdett a brüsszeli repülőtéri rendőrség

A repülőtéri rendőrség március 1-jéig folytathatja a demonstrációt. Teljes cikk

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 726 ezerre emelkedett. Teljes cikk