Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Von Bartheldné Ábri Judit, executive coach, a "Coaching Határok Nélkül" alapítója és vezetője

Egy lebilincselő regény vázlataként is lehetne olvasni Ábri Judit szakmai életútját, mely magyarázatul és egyben tanúbizonyságul szolgál a főszereplő sorokon is átütő vitalitására, élethez való tehetségére. A világot járt üzletasszony a coachingban talált igazán magára, ebben a szenvedélyében tudja leginkább kiélni emberszeretetét, segítőkészségét, kihívások fűtötte, fürkésző, mindig építkező természetét.

images

Judit 1974-79 között Angliában, Londonban élt, mert édesanyja kihelyezett diplomata volt, édesapja pedig a kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. "1978-ban a Buckingham palotában a külföldi diplomáciai testületeknek szervezett szokásos fogadáson találkoztam II. Erzsébet brit királynővel és a királyi család több tagjával is" - meséli egyik nagy hatású élményét ezekből az évekből. Angliában járt középiskolába, és itt kezdte el az egyetemet is, melyet aztán Magyarországon az ELTE BTK angol-német szakán folytatott. Végül angol-világirodalom szakon diplomázott 1985-ben.

Izgalmas tolmács évek

Egyetemi évei alatt Judit angol nyelven tolmács megbízásokat vállalt magas rangú külföldi delegációk mellett. 1982-ben férjhez ment, 1983 januárjában követte újságíró férjét, akit az MTI Kubába helyezett. Itt született meg első fia. "Fogadáson Fidel Castro udvarolt egy kedves bók erejéig" - fűz hozzá portréjához egy szintén nem mindennapi emléket.

1985 márciusában jöttek haza, ekkor lediplomázott, és elkezdett szabadúszó tolmácsként dolgozni. "Soha nem volt állandó magyar állásom. Már akkor is vállalkozó voltam, amikor ennek még nem volt divatja. Mindig eseti megbízásokból éltem, izgalmas feladatok napról-napra, új megbízások és projektek hetente, nagyfokú napi koncentráció, de azonnali sikerélmény. A jól végzett munka öröme, amit éreztem és megbecsülése, amit kaptam. Jó kereseti lehetőség, sokszínű izgalmas történések, mindig új emberek. Gazdag tapasztalatot tudtam gyűjteni, mert számos szakmába és gazdasági témába betekintést kaptam. Folyamatosan tanultam, új ismeretekkel gazdagodtam. A bizonytalanságot nem éreztem, ami ebből az életstílusból jött. Csak a lehetőségeket és az új kihívásokat láttam, melyek fűtöttek és energiát adtak" - tekint vissza karrierútjára Judit.

Angol tolmácsként - köszönhető az angliai éveknek - a legjobbak között tartották számon, így a 80-as évek második felében gyakran vitték külföldre is. Ennek eredményeként többször kísért magyar delegációkat Amerikába, Kanadába, Angliába, Zimbabwébe. Judit angol tolmácsként még Moszkvába és Mexikóba is eljutott. Találkozott és tolmácsolt többek között Rajiv Ghandinak, Margaret Thatchernek, és az idősebb George Bushnak is.

Sokat dolgozott hazánkba látogató külföldi újságírókkal is, akik például a vasfüggöny lebontásakor jöttek tudósítást készíteni. Fontos hazai történelmi pillanatokban is jelen volt tolmácsként: ott állt vezetők oldalán, amikor például az első szabad választáskor Antall József nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be választási győzelmét, vagy az első Antall-kormány a hazai és a külföldi média képviselői előtt mutatkozott be.

A legnagyobb sajtónyilvánosságot élvező megbízása a Queen együttes több mint 25 évvel ezelőtti budapesti fellépése alatt történt: "Én voltam a kísérő tolmácsuk és én tanítottam Freddie Mercurynak kiejteni a Tavaszi szél vizet áraszt népdal szövegét. Erről még most is gyakran kérdeznek riporterek. A minap egy erről a témáról egyetemi szakdolgozatot író diák keresett fel, és kérdezett az emlékeimről."

Legtöbb gazdasági ismeretét tolmácsolás közben szerezte. Az 1980-as évek második felében a Világ Bank delegációja számos gazdasági szerkezet átalakítás projektet vezényelt le Magyarországon, melyek gyakran hónapokig tartó fordítási megbízást jelentettek számára, egyik projekt követve a másikat.

"Az első és utolsó" alkalmazotti állás

Amikor úgy érezte, szakmailag többet szeretne csinálni, mint mások gondolatait lefordítani - "hisz a tolmács hiába nő, mindig utoljára megy be az ajtón" -, érezte magában a tudást és a kreatív gondolkodást, akkor jött Magyarországra Robert Maxwell. Judit a médiamágnással egy tolmács munkán keresztül találkozott, aki aztán felismerve, és értékelve képességeit, magyarországi igazgatójának nevezte ki. "A brit médiaóriás, mielőtt Nagy-Britanniában csődbe ment, megvásárolta a Magyar Hírlapot és az Esti Hírlapot. A Maxwell birodalom utolsó tündöklő időszakában egy évig dolgoztunk együtt. Ez volt az első - és utolsó - alkalmazotti állásom. Utaztam a magánrepülőgépén, megismertem a nyugati gazdagok csillogó világát. Akkor mindez új volt hisz még, csak 1990-et írtunk. Közben tanultam Maxwell eszes, kemény, agyafúrt tárgyalástechnikájából. A média cézár jobb keze a magyarországi tárgyalásokon Tommy Lapid izraeli-magyar újságíró, médiaigazgató volt, ő bonyolította az akvizíciók részleteit, vezette az egyeztetéseket. Mellette töltöttem menedzseri napjaim. Tommy Lapid nagyon érdekes életutat járt be: édesanyjával a budapesti gettóban élte túl a második világháborút, majd1948-ban Izraelbe települt, és később a 2003-as izraeli választások után Ariel Sharon kormányában miniszterelnök-helyettes lett. Többszörösen kitüntetett elismert ember volt, akitől nagyon sokat tanultam" - emlékszik vissza erre az időszakra Judit, aki Robert Maxwell után, 1991-ben visszakerült az egyéni vállalkozói szférába, és kommunikációs tanácsadói megbízásokat vállalt. Kilépett a tolmács körből.

Új karrier

1993 és 1995 között a Külkereskedelmi Főiskolán PR szakon másoddiplomát szerzett, így lett PR-tanácsadó. Megint csak vállalkozóként dolgozott a piacon, egyik megbízást a másik után vagy akár párhuzamosan végezte, mint mondja, ekkor indult a kommunikációs szakma virágzása és egyre nőtt az új szakma népszerűsége: "amilyen feladatokat akkor vállalkozóként elláttam, azokra ma PR és kommunikációs igazgatói státusz lett kialakítva főállásban a cégeknél."

A 90-es években egyre több külföldi cég telepedett le Magyarországon. Judit jó nyelvtudásának, helyismeretének köszönhetően sorra kapta a kommunikációs megbízásokat, hogy segítsen elindítani, Magyarországon pozicionálni ezeket a nagyvállalatokat. "Szorosan együtt dolgoztam akkor Völgyes Ivánnal, aki sorra "csábította" ide az amerikai cégeket. A GE-t is ő hozta Magyarországra. (Völgyes Iván tragikus repülőgép szerencsétlenség áldozata lett 2002-ben. Az Amerikai Üzleti Kamarában munkássága előtt fejet hajtva egy díjat is elneveztek róla.)

Judit kommunikációs tanácsadóként jelen volt és évekig dolgozott a GE Capital vezetőivel, amikor a Budapest Bankot megvették. "Ez is nagyon érdekes időszak volt" - teszi hozzá.

Több nagy cégtől volt kommunikációs megbízása 1990 és 2010 között, mint például: BorsodChem, ING, Pfizer, Novartis, Bechtel, IVECO, Saab International, Lapker, Flextronics, Lego, Alenia, Marconi, Transelektro, Stadler Rail. Volt, amelyikkel több éven át dolgozott.

Coaching - a szenvedély kezdete

Judit 2009-ben kezdett el coachingot tanulni, és azóta is folyamatosan ezt teszi, immár saját programja keretében is. Két magyar coach iskolát végzett el, most team coachingot tanul. "Hamar rájöttem, hogy ez a segítő szakma nagyon közel áll hozzám. Régi vágyam volt, hogy megtehessem azt, amit a nyugaton élő menedzserek: munkájukkal napközben pénzt keresnek, a munkaidő után pedig jótékonykodnak. A coach szakma mindkét tevékenységet felöleli, és kielégíti. Kiteljesíti és megtestesíti mind az üzleti vállalkozó szellemiségemet, mind az adni akarásomat, segítőkészségemet."

Coaching munkáiról, ügyfeleiről Judit nem szívesen beszél, csak annyit mond: nagyon szeret coacholni, csakúgy mint coach kollégáinak coaching tudását átadni.

Határtalan coaching

"A folyamatos tanulás, önképzés része és "terméke" a Coaching Határok Nélkül nemzetközi rendezvény sorozat. 2011 szeptemberében indult, múlt héten pedig már a 3. évadot kezdtük. Naptáromban már a 4. évad első fél éve is le van kötve sok izgalmas újdonsággal mind tartalomban, mind struktúrában. A CHN lényege a tanulás, és annak sokszínűsége és sokrétűsége. Minden hónapban más a téma és az előadó. Itt ismétlés nincs. Új előadók és új témák hónapról hónapra, évről évre. Célom, hogy olyan neves előadókat hozzak Magyarországra, akik eddig még elérhetetlenek voltak számunkra és olyan fejlesztési, coaching témákat fedjünk le, amelyeknek itthon még nem igen van hagyománya vagy ilyen szintű specialistája. A cél, hogy mind coachok, mind HR-szakemberek, vezetők és tanácsadók a legfrissebb nemzetközi tudást kapják anyagilag megengedhető körülmények között. A most indult évad 2014. június közepéig tart, minden workshop előre lekötött dátummal szerepel az éves programban. Le kell kopognom, de az eddig eltelt két év alatt egy előre lekötött, beírt CHN napot sem kellett lemondani, minden a terv szerint ment változtatás nélkül."

Judit 2013 márciusában ICF PCC (Professional Certified Coach) vizsgát tett angolul, elsőként vizsgázva közvetlen az amerikai bázisú International Coach Federationnél - azaz Nemzetközi Coach Szövetségnél. Azóta az ICF felkérte, hogy legyen vizsgáztató a magyar nyelvű ACC szinten. "Felkészítettek és levizsgáztattak, hogy maximálisan tudom-e figyelni és felismerni az ICF coach kompetenciákat a vizsgára benyújtott magnófelvételeken. Ezt követően indult csak el az együttműködésünk. Egyetlen itthon élő magyarként látom el ezt a feladatot."

2013 áprilisában együttműködésben az IBS-sel (International Business School - Nemzetközi Üzleti Főiskola) elindította a CHN & IBS Nemzetközi Vezető és Tehetség Fejlesztő Akadémiát. Nyolc egynapos modult ajánlanak idén, és mint mondja, abban egyedi ez a képzés, hogy utókövető 60 perces coachinggal párosították egyénileg minden résztvevő számára a workshopokat. Csak vezetőknek, kiscsoportos formában, maximum 20 fő részvételével folynak a képzések az IBS elegáns igazgatói nagy tárgyalójában. Itt is külföldi, angol nyelvű, nemzetközileg ismert és elismert előadó gárdával dolgozik.

"Az igény erre abból ered, hogy mivel a CHN workshopjain a létszám rendszerint 50-60-70 fő körül mozog, sőt idén februárban Robert Dilts programján több mint 100-an voltunk, legyen egy igazán kiscsoportos képzésünk is, ahol a vezetők egymás tapasztalatait is meghallgatják, és az előadóktól egyéni figyelmet is kapnak. Ez a program márciustól fut decemberig és örömmel mondhatom, hogy már a jövő évi képzésre is vannak jelentkezők" - mondja büszkén Judit.

"Tolmácsként és PR tanácsadóként is mindig vezetőkkel dolgoztam. Sok közösséget ismertem meg és illeszkedtem be rövidebb hosszabb időre tanácsadói minőségben. Habár mindig egyéni vállalkozó maradtam, szerettem és szeretek csapatban dolgozni. Olyan csapatot értek ez alatt, ahol egyenlő partnerként kezeljük egymást. Ilyet sikerült most megvalósítani, amikor a kezdeményezésemre több nagy tudású és tapasztalt coach kollégával (Máté Barbara, Kalamár Beáta és Eperjesi Amina, Szabó Zsófia, Endrei-Kiss Judit) összeálltunk, hogy Belső Coach képzést indítsunk szeptemberben. 16 fő jelentkezett a szakmai programunkra, de volt bátorságunk két nappal az indulás előtt felállni és elhalasztani a képzést, mert úgy ítéltük meg, hogy az adott főiskola, ahol ezt elindítottuk volna, nem nyújtja azokat a feltételeket számunkra, amire alapozva szakmai és emberi elvárásunk szerint sikeres képzést tudtunk volna létrehozni. Terveink szerint új helyszínen februárban egész biztosan elindul a belső coach képzésünk, hisz a szakmai anyag összeállt és a résztvevői létszám megvan, a jelentkezők bennünk bízva velünk tartanak. Fontos lépésnek tartjuk ezt a coach szakmában, mert első alkalommal fókuszál egy coach képzés a belső coachingra, mely egyre inkább terjed a vállalatokon belül, nő rá az igény. Új szakma van születőben coaching alapokon" - fejti ki Judit legújabb terveit.

Egy hete jelent meg első könyve, Peredi Ágnes társszerzővel, mely a Coaching Határok Nélkül első két évadjából 15 nemzetközi ismert előadóval készült interjú sorozat. "Csupa érdekes dolog kerül napvilágra az előadók magán- és szakmai életéről, működéséről. Maximális pragmatikus coach szemléletünket tükrözi, hogy minden egyes előadótól elkértük kedvenc coaching eszközét, hogy ezáltal olvasóinknak már rögtön másnap használható tudást adjunk a kezébe." További könyv tervek is előkészület alatt vannak.

Judit 2013 őszén coachinghoz kötődő témákban egyre több előadást, cégeknél belső coach és coach szemléletű vezető képzést tart. Vendégelőadói státuszban a CEU-n (Central European University) is beszél a coach szemléletű vezetés előnyeiről.

Az üzletasszony másik oldala

"Egy keményen dolgozó, határozott üzletasszony és egy segítőkész, érzelmes, csupa szív nő extrém keverékének tartom magam" - mondja magáról Judit a Mestersége coach című kötetben megjelent interjú során. Büszke két fiára, akik remekül boldogulnak az életben: "mindkettő ügyes, önálló kenyérkereső és idősebb fiam révén már nagymama is lettem." Judit lényeges hobbija az emberszereteten túl az állat szeretet. "Négy utcáról befogadott nagyméretű rosszcsont kutyám van. Imádok velük futni, túrázni és bóklászni a Hármashatárhegyen. Közben persze ott jönnek a legjobb gondolatok, és mindig valami új ötlet-feladattal térek haza."
Follow hrportal_hu on Twitter

Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR vezetője korábban a Praktikernél és a Lapcomnál is volt HR igazgató. Az új szakember célkitűzése az employer branding erősítése, szeretné még láthatóbbá tenni a SPAR-t a munkaerőpiacon, továbbá kiemelten fontosnak tartja megszilárdítani a cég működési elveihez alkalmazkodó HR-struktúrát.tovább..

További cikkek
Súlyos munkaerőhiánytól tart az MSZP

A baloldali ellenzéki párt érdemi parlamenti és társadalmi vitát sürget a magyar munkavállalók kivándorlásának megállítása érdekében. Teljes cikk

Csaknem 170 évig kell dolgozni a főnök éves béréért

11 százalékkal nőtt a vezérigazgatók jövedelme, míg az átlagos munkavállalók még az inflációt követő bért sem kapták meg a válság óta Nagy-Britanniában. Teljes cikk

Nem fizették ki, rombolni kezdett a munkás

Nem fizettek ki Angliában egy román vendégmunkást, aki markológéppel rombolt le öt házat. Teljes cikk

Újabb nyolcmilliárdot ad az állam az építőiparnak

A februári 8 milliárd forint után most újabb 8 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány az építőipari kivitelezéshez szorosan kapcsolódó... Teljes cikk

Még mindig magas a francia munkanélküliség

Franciaországban 8,7 százalék volt a munkanélküliség a második negyedévben, ami 0,2 százalékpontos csökkenés az első negyedévhez képest. Teljes cikk