65 cikk a(z) adatvédelem címkével:

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE - IV. fejezet

2 éve a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet) (EGT-vonatkozású szöveg) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 16. cikkére, tekintettel az Európai Bizottság javaslatára, a jogalkotási aktus tervezete nemzeti parlamenteknek való megküldését követően, tekintettel az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleményére, tekintettel a Régiók Bizottságának véleményére, rendes jogalkotási eljárás keretében, mivel: Teljes cikk...


2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról- I. fejezet

2 éve Az Országgyűlés az információs önrendelkezési jog és az információszabadság biztosítása érdekében, a személyes adatok védelmét, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jog érvényesülését szolgáló alapvető szabályokról, valamint az ezen szabályok ellenőrzésére hivatott hatóságról az Alaptörvény végrehajtására, az Alaptörvény VI. cikke alapján a következő törvényt alkotja: Teljes cikk...


Belső adatvédelmi felelős és az adatvédelmi tisztviselő

2 éve Az adatvédelmi szervezet kulcsfigurája a belső adatvédelmi felelős, vagy a GDPR hatályba lépését követően az adatvédelmi tisztviselő, akit vagy jogszabályi rendelkezés alapján kötelező kineveznünk (erről lásd a hatályos 2011. évi CXII. törvény 24. §-át), vagy pusztán az adatvédelmi kötelezettségek teljesítésének elősegítésére kinevezhetünk. Teljes cikk...


A munkáltató is adatkezelő: az adatvédelmet érintő munkáltatói kötelezettségekről II.

2 éve Előző cikkünkben már megismerkedtünk a munkáltató néhány, alapvető törvényi kötelezettségével a meghirdetett álláspályázatra jelentkező érintettek vonatkozásában. Ha a jelentkező belép hozzánk, kérdés az, hogy milyen törvényi kötelezettségeink merülhetnek fel vele és az adatvédelemmel kapcsolatban. Teljes cikk...


Ön tudja, hogy mi lesz az adataival egy álláspályázat után?

3 éve A munkáltató a működése során tucatnyi személyes adatot kezel. Ezekhez hozzájuthat a munkaerő toborzásával, a munkavállalók ellenőrzésével, a munkahelyi visszaélés-bejelentési rendszer működtetésével vagy akár a bérszámfejtéssel összefüggésben. Nem mindegy ugyanakkor, hogy az adatkezelés során eleget tesz-e a jogszabályi követelményeknek. Ellenkező esetben ugyanis azzal kell számolnia, hogy polgári vagy akár büntetőeljárás is indulhat, sőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) akár több milliós bírságot is kiszabhat. Sőt a munkavállalót a személyiségi jogai megsértésére tekintettel akár az azonnali hatályú felmondás joga is megilletheti. Nézzük tehát végig a munkáltató működése szempontjából legfontosabb adatkezelési jogalapokat, és azt, hogy azok mely területen tehetik lehetővé az adatkezelést. Ennek során az adatvédelmi Irányelv (irányelv), az Info tv., az Mt. rendelkezéseire, a NAIH gyakorlatára, illetve az Adatvédelmi Munkacsoport véleményeire szükséges figyelemmel lennünk. Teljes cikk...


Nem nézhetsz a táskámba!

3 éve "Kilépéskor a táskát külön felhívás nélkül is kérjük kinyitni és az őröknek megmutatni!” Ez a minden jogi alapot nélkülöző felhívás sok munkáltatónál elhangzik. Ez riasztó képet fest a munkahelyi adatvédelem hazai állapotáról - írja a munkajog.hu. Teljes cikk...


Új adatvédelmi rendelet, ami a HR-t is befolyásolni fogja

4 éve Uniós szinten változik a személyes adatok kezelésének követelményrendszere, amely szigorúbb lesz és súlyos szankciókat helyez kilátásba, ha valaki megsérti. A dolog nem csak a webshopokat, hanem a munkatársak adatait kezelő HR-osztályoknak is változást jelent, írja a Népszabadság. Teljes cikk...


Az öltözőszekrényben nem turkálhat a munkáltató - ilyen a jogszerű munkahelyi adatkezelés

4 éve Elsőként onnan érdemes kiindulni, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolatrendszer a felek személyiségi jogait érintheti. Az ún. személyiségi jogok felsorolását a Ptk. tartalmazza, de nem adja meg azok összes esetét azaz, a felsorolás példálózó jellegű. A legfontosabb személyiségi jogok a magánélethez, a becsülethez, a jó hírnévhez, a képmáshoz, a hangfelvételhez, valamint a személyes adatokhoz való jog. Bizonyos esetekben ezek a jogok a munkavégzéssel összefüggésben korlátozhatóak. A munkaviszony célja ugyanis a munkáltató érdekében történő rendelkezésre állás, munkavégzés. Érthető tehát, hogy a jog lehetőséget biztosít a munkáltatónak arra, hogy ennek a kereteit kontrollálja. Ennek alapvetően két megnyilvánulási formája van: a munkáltatói adatkezelési jogok és a munkavállaló ellenőrzése. Ez az elemzés ez utóbbira fókuszál. Természetesen a munkáltató ezen ellenőrzési joga nem korlátok nélküli. A feltételek egy része a Munka törvénykönyvében (Mt.), másik része pedig az Infotörvényben található. Teljes cikk...


Bevándorlási papírok a szemétben

4 éve Egy fővárosi kerület kommunális hulladékának szúrópróba szerű átvizsgálása során még mindig az látszik, hogy egyáltalán nem figyelünk oda a megfelelő papíralapú adatkezelésre és iratmegsemmisítésre - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk...


Bizalmas információkhoz juthatnak a takarítók

4 éve Sok mindent elárul rólunk a szemetünk – derült ki a Fellowes Védje adatait! kampányához készült friss kutatásból, amelyet takarítócégek körében végeztek el. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele szerint szakszerű megsemmisítés hiányában bizalmas, személyes, illetve fontos üzleti adatokhoz lehet hozzáférni takarításkor. Teljes cikk...


Excel fájlok és dossziék helyett korszerű toborzás-kiválasztási adminisztrációt!

5 éve Hihetetlennek tűnik, de mégis igaz, hogy a 21. században többségében még mindig kockás füzetben, dossziékban, vagy Excel fájlokban történik a toborzás-kiválasztási folyamatok adminisztrációja. Teljes cikk...


Jogszerű-e az anonim álláshirdetés?

6 éve Az anonim álláshirdetések esetében a jelentkező csak találgathat, hova küldte be a jelentkezését, hiszen nincs feltüntetve a hirdető cég neve. Miért előnyös vagy hátrányos a feleknek az anonim hirdetések megjelentetése és az azokra való jelentkezés? Mire kell ügyelni adatvédelmi szempontból? A témában dr. Kéri Ádám, a Liga szakszervezet jogi szakértője volt a segítségünkre. Teljes cikk...


Magyar cégek a kibertámadások kereszttüzében

6 éve Az elmúlt hónapok tendenciái azt jelzik, hogy a kiberbűnözők egyre gyakrabban vesznek célba magyar vállalatokat is, ezért tudatos felkészülésre és a kiberbiztonsági incidensek elhárításának begyakorlására lenne szükség - állapítja meg a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. Teljes cikk...


"Biztonságosabban" jelentheti a munkavállaló cége belső visszaéléseit

6 éve A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény elfogadását követően végre Magyarországon is pontosabb háttérszabály vonatkozik a whistleblowing (lehetséges magyar fordítása: belső visszaélés-jelentési) rendszerek működésére - mondják egy ügyvédi iroda szakértői az origo.hu oldalon megjelent cikk szerint. Teljes cikk...


Sokat fejlődött az adatvédelem

6 éve Adatvédelemben a magyar kkv-k megelőzik német, angol és francia versenytársaikat: az elmúlt évben sokat javult az adatkezelési biztonság. Teljes cikk...


Adatvédelmi aknára futhatnak az óvatlan munkaerő-közvetítők

6 éve A hazai munkaerő-kiválasztó cégek és megbízóik adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata gyakran nincs összhangban a hatályos jogszabályokkal. Számos közvetítő milliós bírságok kiszabását és adatbázisnak töröltetését kockáztatja azzal, hogy jogellenesen enged át adatkezelési jogosultságokat a munkaadónak. Teljes cikk...


Saját mobil és laptop a munkahelyen - nincs szabályozás, pedig kellene

6 éve Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben – mutat rá egy ügyvédi iroda portálunkhoz eljuttatott szakmai anyaga. Az egyedi szabályozás nélkül még adatlopás gyanúja esetén sem feltétlenül vizsgálható át a privát eszközök tartalma. Teljes cikk...


A munkavállalói adatok kezelésének egyes gyakorlati kérdései

6 éve Egy ügyvédi iroda tapasztalatai szerint a hazai és külföldi ügyfelek gyakorta ütköznek nehézségekbe a munkavállalók adatainak kezelésével kapcsolatban. Átadható-e a munkavállalóra vonatkozó adat más személyeknek, és jogszerű-e "kivinni" Magyarországról a munkavállalók adatait, illetve jogszerű-e az a helyzet, ha ilyen módon a munkáltatón kívüli más személyek is elérhetik a munkavállalók adatait? Teljes cikk...


Lehallgatott telefonok, kamera az irodában - mihez van joga a főnöknek?

6 éve Az új adatvédelmi szabályozás hatályba lépésével átalakult a munkahelyi adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályi környezet. A Rádió Orient műsorában Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a munkahelyi kamerák üzemeltetéséről, a telefonos beszélgetések monitorozásáról és a biometrikus adatok kezeléséről beszélt. Teljes cikk...


Sokan nem tudják, milyen következményekkel járhat a közösségi média használata

6 éve Az Mt. kimondja, hogy a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető, de a közösségi oldalak esetében nincsenek még kikristályosodva a privát szféra határai. Egyre több vállalat szánja rá magát belső biztonsági stratégia kialakítására, amelynek során a jogi és a technikai védelem eszközei egyformán fontos szerephez jutnak - olvasható a Világgazdaság cikkében. Teljes cikk...