Megjelent: 3 éve

A motiváció és a szorgalom a legfontosabb sikertényező
Lassan 20 éve vagyok ebben a szakmában, és mindig a motivációt és szorgalmat tartottam a legfontosabb sikertényezőnek a karrierfejlődésben. Akármilyen tehetséges valaki, ha nincs meg a belső késztetés, adott esetben alázat, akkor nem érhetünk el igazán nagy eredményeket a coachingban.

Jó példa erre egy 54 éves, baby boomer generációhoz tartozó ügyfelem története, aki egyáltalán nem számított nyerő jelöltnek középfokú végzettséggel, élő idegennyelv-tudás nélkül, amikor új állást kellet keresnie egy leépítés miatt. De ő belevetette magát a coachingba, minden közösen kijelölt mérföldkövet sikerrel teljesített, odafigyelt a praktikákra és alkalmazta is őket. Kialakította azt az 50-60 cégből álló „céghálót”, ami praktikusan szóba kerülhetett nála, jelentkezett mindegyikhez, majd 15 interjún járt, így sikerült végül célt érnie és állást szereznie. Meglepő módon azonban azzal keresett meg a konzultációink lezárását követően, hogy felmondott a megszerzett állásból, mert egyrészt nem találta elég kielégítőnek, másrészt két másik helyről is kapott állásajánlatot, ahol 50 százalékkal magasabb fizetést kínáltak neki. Én nála éreztem azt, hogy talán a legmagasabb fejlődést tudta megugrani, és ráérzett az álláskeresés mikéntjére.

Továbbra is kihívás a networking elfogadtatása

Ebben a történetben is jól látszik, hogy ha szisztematikusan használjuk a professzionális hálót, könnyebben találunk nekünk megfelelő állásokat. És ennek a történetnek az egyik legfontosabb tanulsága az, hogy a networking napjaink egyik legfontosabb tevékenysége. Aki pedig jó ebben, olyan szkillel van felruházva, ami versenyelőnybe hozhatja az álláskeresési piacon.

Ugyanakkor érdekes kihívás továbbra is a networking elfogadtatása. Amóta ebben a szakmában dolgozom, továbbra sem látom, hogy ez a képesség elterjedt volna, vagy az általános megítélése megváltozott volna. A protekció és a tudatos kapcsolatiháló-építés, és az ezen keresztüli „helyzetbe hozás” között ugyanis óriási a különbség, de ezt itthon egyrészt kevesen látják be, másrészt kevesen is hangoztatják. Nem lehet elégszer kiemelni: a networking információgyűjtésről, szakmai ismerkedésről, a lehetőségek kiszélesítéséről szól. Aki a jövőben tudatosan szeretné menedzselni karrierjét, annak ebbe is bele kell tanulnia − tapasztalatom szerint az Y generációsok ebben jók, mert nem áll tőlük távol a hatékony kapcsolatépítés és a könnyed hangvételű, laza beszélgetés komolyabb szakmai témákról. És ők pontosan tudják azt is, hogy milyen nagy szerepe van a közösségi médiának az énmárka erősítésében.

Összefoglalva mindezt, elmondható, hogy a szakmai irányváltásnál a munkavállaló legfontosabb segítőtársai az adaptálódás, a gyors tanulékonyság, a rugalmasság, valamint nem utolsósorban a bátor, önfelvállaló, motivált cselekvés, ami szorgalommal és kitartással megtámogatva egy olyan élet alapja lehet, amiben a munkavállaló örömforrásként képes tekinteni a munkájára. Minden esetben ez a coaching folyamat végcélja.
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A kiépített kapcsolatrendszer többet ér a protekciónál
2. oldal - A motiváció és a szorgalom a legfontosabb sikertényező
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter