Szerző: Berta László
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Egy speciális probléma: az Y generáció

images

imagesMár korábban is írtunk az Y generáció nehézségeiről, ezek a problémák a műszakvezetők elmondása szerint a termelésben is hangsúlyosan jelen vannak. A gyárban ez a réteg fizikai dolgozókból áll, akiknek 80 százaléka betanított munkás.

A megoldás kulcsa ilyen munkaerőhiányos helyzetben, hogy ki kell egyezniük a generációknak, az idősebbek által sokszor idegenkedve nézett korosztály(ok) egyéni érdekeit oda kell simítani a közösségéhez. Az Y generációval meg kell értetni és el kell fogadtatni, hogy a munkahelyi közösségben végzett munka a saját egyéni érdekeit is szolgálja. Ahol ez nem történik meg, a fiatalok sokszor már a betanulás közben távoznak. Valakinek például olyan rövidtávú célokat kell adni, hogy mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy megvehesse a vágyott mobiltelefont, de sok fiatalban komoly potenciál van, csak kell egy mentor, hogy fejlődni tudjanak.

„A műszakvezetők elmondása szerint, sok ifjú ember nem rendelkezik megfogalmazott célokkal, ezért arra sem tudják a választ, hogy miért jó az adott cégnél dolgozniuk. Vezetőik azzal szembesülnek, hogy szinte mint pót-szülők próbálják elmagyarázni, mi miért van úgy a világban és a munkahelyen, ahogy azt maguk körül érzékelik. Azt mondhatjuk, hogy ez nem vezetői feladat, ami lehet, hogy így van, de egy műszakvezetőnek a jelen munkaerő-piaci helyzetben nincs más választása”- mondta Ujváry András.

A gyári környezetben dolgozó műszakvezető a tréningen tanult technikával le tudott vinni a nyugalmi szintjére egy veszekedő dolgozót. Mint kiderült, a hölgy azt sérelmezte, hogy nem köszöntötték fel a munkatársai a névnapján. Miután ezt bepótolták, elsimult minden, ami persze rosszabbul is végződhetett volna. A szakember a kitűzött célok tisztázásának és a hatékony kommunikáció eredményének tekinti, hogy az általuk tréningezett egyik gyárban az operátorok körében már többen felismerték, hogy a napi darabszámokat túlóra nélkül is teljesíteni tudják. Akkor nem lesznek elhavazva a dolgozók, ha világos célokat tűznek ki a számukra.Fotó: Exline Kft.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A műszakvezető a pót-szülő a gyártósoron
2. oldal - Egy speciális probléma: az Y generáció
Follow hrportal_hu on Twitter