Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 3 éve

Aki jó stratéga, az nem tud vízvezeték-szerelőt hívni?

Fazekas Évával, azaz Jobangellel sok reménytelennek hitt esetet láttunk már: Éva általában akkor kéri a HR Portal segítségét, ha ő maga sem érti, miért nem boldogul a szárnyai alá vett álláskereső. Ez most hatványozottan így van: Beáta személyében egy olyan pozitív energiákat sugárzó, értő figyelmet nyújtó, kedves és mosolygós hölgyet ismertem meg, hogy tényleg azt kell mondanom: nem értem a HR-eseket. Mellékes körülmény a közgazdász diploma, a két nyelv felsőfokú ismerete és az éveken át tartó projektmenedzseri tapasztalat. „Én nem nyugszom addig, amíg a Beátának nem találunk állást” - mondta Jobangel elszántan.

images

Parókai Beáta közgazdászként végzett, sokáig dolgozott nagy nemzetközi projekteken, részt vett több bevásárlóközpont építtetésében és értékesítésében. A válság alatt operatív vezetőként ingatlanok üzemeltetésével foglalkozott, majd válságmenedzselésre nyergelt át egy magánegészségügyi cégnél. „Ez volt gyakorlatilag az utolsó munkahelyem, innen 2015-ben jöttem el. 2016-ban coach képzésre jártam. Amíg nem találok vissza a business-be addig coachként fogok tevékenykedni, ez a terület is nagyon közel áll hozzám. Igazából én boldog voltam a businessben, ezért vágyom vissza oda. A coach-ság egy másfajta dinamika, szívem szerint a kettőt együtt csinálnám. Ilyen „vegyes” területnek a HR Business Partnerséget tudnám elképzelni - ez a szakma nagyon tetszene nekem. A businesshez, az operatív vezetéshez értek, és az embereket is rendkívül jól tudom kezelni, de itt jön az a probléma, hogy ebben viszont nincs konkrét gyakorlatom. Hiába tudom, hogy jó ember vagyok, mégsem kaphatok munkát, lehetőséget.”

Ha egy apró tudás hiányzik, már elküldenek

Jobangel szerint Beáta egyszerűen túl sok a munkáltatóknak: van benne stratéga, coach és mentoring hajlam, sales-tudás, emellett kitűnő angol és francia nyelvtudással rendelkezik.

Beáta úgy látja, hogy a munkáltatók mindig olyan embert akarnak, akinek pontosan olyan tapasztalata van, amire nekik éppen szükségük van: példának említi, hogy az SSC-k csak olyan pályázót hajlandók felvenni, aki shared service-es tapasztalattal rendelkezik - hiába tanulna bele pikk-pakk, ez nem érdekli őket. „Vág az agyam, mint a borotva, bármit meg tudok csinálni vagy tanulni. Fél Európát végigdolgoztam, és nem tudom érvényre juttatni azt az értéket, ami bennem van” - mondja Beáta.

„Olyat is láttam már, hogy valakit azért nem vettek fel, mert nem tudott wordben körlevelet írni - na most ez egy negyedórás tanulással orvosolható. Miért engednek el egy jó jelöltet ezért az apró hiányosságért?” - kérdezi Jobangel.

Nem vettek fel, mert úgysem tudnék szerelőt hívni

Beáta nem titkolja, hogy volt egy ritka, gyógyíthatatlannak mondott betegsége, ami után önerőből talpra állt, meggyógyult. A munkából való kiesés két évét természetesen a CV-ben is kommunikálni kell. „A betegség egy hosszú önismereti út volt, tudást hozott az életembe, abban az időben vált életem részéve a coaching szakma ” - mondja erről az időszakról Beáta.

Beáta nem azért kérte Jobangel segítségét, hogy együtt írjanak önéletrajzot, ebben ő teljesen profi: valamilyen gyakorlati megoldást keresett, hogy mit tudna még tenni a sikerért mindazokon túl, amiket már eddig megtett.

„Tavaly egész évben keresgéltem, ám a kudarcok sora megmagyarázhatatlan volt. A legtöbb állásinterjún, amin részt vettem, maga a HR-es sem tudta, hogy mit vagy kit keres. Előfordult, hogy számomra az derült ki a hirdetésből, hogy stratégiai vezetőt keresnek, ezért ezt a vonalat erősítettem az állásinterjún. Ők erre azt mondták, hogy a teljes cég operatív vezetésére jó lennék, de hát itt a vízcsapot is meg kell szereltetni. És hát ezek szerint, aki jó operatív vezető, az nyilván nem tud kihívni egy vízvezeték-szerelőt. Ehhez nincs mit hozzátenni…”

„Volt olyan eset, hogy két kérdést tettek fel a telefonos interjú során, az egyik az volt, hogy jól vagyok-e, a másik pedig, hogy hol tanultam meg franciául. Két nappal később elutasítottak, mondván nem vagyok alkalmas az operatív vezetői pozícióra. Itt például olyannyira értetlen voltam, hogy kértem választ: mégis mit rontottam el, hátha tanulhatnék a visszajelzésből, de persze semmilyen válasz nem érkezett.”

„Most három helyre adunk be jelentkezést. De az elvárások megint olyan össze-vissza vannak megfogalmazva, hogy nem értjük. 3-5 év tapasztalatot kérnek, de miért? 15 év nem jó? Ráadásul fél oldalon sorolják az elvárásokat, azt hogyan szerezte volna meg valaki 3 év alatt?”

Excel 1 hét alatt

„Jártam olyan cégnél, ahol emelt szintű excel tudást vártak el, de ez csak az interjún derült ki. Nem titkoltam, hogy nem volt elegendő tapasztalatom az excelben korábbról, ezért felajánlottam az interjúztatónak, hogy visszajövök 1 hét múlva. Egy hét alatt tanárral és egyedül napi 12 órában tanultam, ma már úgy tudom az excelt, hogy a tanítását is vállalhatnám. Visszamentem 1 hét múlva, de akkor már nem excelt kérdeztek.”

„Én annyi tanácsot adtam Beátának, hogy állásinterjú stratégiában legyen más, ne sűrítsen mindent egy válaszba, limitálja magát 1 percre, 3-5 mondatra. A lakberendező sem tud mindent egyetlen lakáson át megmutatni, ugyanez a helyzet az önéletrajzzal” - tanácsolja Jobangel, aki szerint az állásinterjú stratégiájában ki kell domborítani, hogy Beáta egy hős, aki felépült egy betegségből, jó ember, és hatalmas a tárgyi tudása. „Ez nekem azért nehéz, mert esetek többségében nem világos, hogy mi az elvárás, nem derül ki az álláshirdetésből, hogy kivel töltenék be a pozíciót, ezért próbálok mindent átadni rögtön, az első válaszokban.”

„A munkáltatóknak két kézzel kellene kapniuk Beáta után” - mondja Jobangel. „Aki nem adta fel, pozitív maradt egy súlyos betegség után is, ez az attitűd és a meglévő tárgyi tudás nem kell? Nem kell, aki folyton mosolyog, van kisugárzása?”

Más álláskeresők történeteit itt és itt olvashatja.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A járműiparban változatlanul nagy a munkaerő kereslet

A növekedési kilátások kockázatai között első helyen szerepeltette a képzett munkaerő hiányát a PWC Magyarországi Autóipari Beszállítói... Teljes cikk

Ezek az országok vonzzák leginkább a tehetséget

A nyugat-európai országok teljesítenek a leginkább jól a tehetségek vonzása, képzése, megtartása szempontjából. Az IMD World Talent Ranking 2018-as... Teljes cikk

Ezekre az állásokra jelentkeznek legtöbben

Gyártósor és adminisztráció - ezeken a területeken szeretnének a legtöbben elhelyezkedni ma Magyarországon. A coach, a területi képviselő és az... Teljes cikk