kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Átlagosan 180 ezer nettó forintot szeretnének az álláskeresők

Milyen fizetéssel lennének elégedettek az álláskeresők és mely cégeknél dolgoznának legszívesebben? Van-e reális karrier perspektíva a bölcsész szakemberek számára is? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az idei HVG Állásbörze kiállítói és látogatói körben végzett felmérése.

A vállalatok közül idén az AUDI Hungária, a Bosch Csoport és a Coca-Cola Hellenic voltak a legvonzóbb munkahelyek a kérdőívet kitöltő látogatók szerint. Mindhárom vállalat számos állásajánlattal és szakmai aktivitással várta az érdeklődőket a helyszínen. Az AUDI standjánál például két teljesen valósághű vezetési szimulátort is kipróbálhattak az érdeklődők, ezen kívül az egyik Győrben gyártott modellt, az AUDI TT RS Coupe-t is meg lehetett tekinteni. A Bosch Csoport interaktív mérnöki, logikai gondolkodásra épülő játékra invitálta a potenciális jelentkezőket. A Coca-Cola Hellenic kreatív standja, amelynek hangulata egy kellemes bár hangulatát idézte, szintén számos munkakereső figyelmét keltette fel.

Terítéken a munkakeresők havi nettó bérigényei

Igencsak megoszlik a HVG Állásbörze résztvevőinek munkabérigénye. A felmérés négy szektort vizsgált meg, öt tapasztalati szinten. A területek a következőek voltak: mérnöki/műszaki, IT, gazdasági és elsősorban nyelvtudást igénylő állások. Tapasztalat szerint szakmai gyakorlat, pályakezdő, tapasztalatot igénylő, vezetői és senior pozíciók kerültek megkülönböztetésre.
A legvonzóbb munkahelyek további helyezettjei:
4. Nestlé Hungária Kft.
5. Danone Kft.
6. Vodafone/VOCH
7. Budapest Bank
8. GE Energy
9. Citibank
10. Mercedes-Benz Manufacturing Kft.
11. NAV Közép- magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
12. ALDI
13. Adecco
14. BKK Budapesti Közlekedési Központ
15. BP European Business Service Center


Az összesített eredmények alapján a nettó fizetési igények átlaga 179 ezer forint, ám területenként és tapasztalati szintenként is figyelemre méltó különbségeket találhatunk. Alapvetően minden szektor kapcsán elmondható, hogy a legalacsonyabb fizetési igénnyel a szakmai gyakorlatot keresők rendelkeznek, míg a legmagasabb bért a vezető és senior szakemberek várják el. Összességében az IT szektorban találhatóak a legmagasabb fizetési igények, ezen belül is a vezető pozíció található a lista élén nettó 392 ezer forintos bérigénnyel. Ezt követi a senior pozícióban elvárt fizetés, ami 379 ezer forint. A legalacsonyabb fizetési igényeket a jó nyelvtudást igénylő és gazdasági szektorokban adták meg szakmai gyakorlati szinten: 147 ezer, illetve 133 ezer forint összegekkel.

A legnagyobb különbségek a tapasztalati szinteket tekintve az IT és gazdasági szektorokban figyelhetők meg. Az IT területen a 2 legmagasabb fizetési igényt több mint 100 ezer forintos ugrással követi 257 ezer forinttal a tapasztalatot igénylő pozíció, majd ismét hasonló csökkenéssel a pályakezdő (166 ezer forint) és a szakmai gyakorlat (151 ezer forint).

A gazdasági terület senior pozíciója a fizetési igények listáján 3. helyen szerepel 345 ezer forinttal, megelőzve ugyanezen terület vezetői pozícióiban elhelyezkedni akaró álláskeresők elvárását (310 ezer forint), ezután viszont nagyobb ugrást láthatunk: a tapasztalatot igénylő pozíciókban 224 ezer forintot várnak el, pályakezdő munka esetében 155 ezret, végül szakmai gyakorlaton 133 ezer forintot kérnének. A mérnöki/műszaki területen látható a legkisebb eltérés a tapasztalati szintek bérigénye kapcsán. E szektorban a senior és vezető pozícióba jelentkezők fizetési igényeit (326 ezer és 317 ezer forint) 246 ezer forinttal követik a tapasztalatot igénylő állásoké, majd 173 ezer forintos elvárással a pályakezdő munkáké, és végül 154 ezer forintra számítanak a potenciális munkavállalók szakmai gyakorlat vállalása esetén.

A legkiegyensúlyozottabb megoszlás a jó nyelvtudást igénylő munkák esetében látható. Az elsősorban jó nyelvtudásukkal érvényesülni akaró álláskeresőket alkalmazó SSC szektorban a legmagasabb fizetést igénylő vezető pozíciót keresők (313 ezer forint) bérigényét 306 ezer forinttal követi a senior szakemberek elvárása.

A legnagyobb eltérés ez utóbbi és a 216 ezer forintos átlagos elvárással a tapasztalatot igénylő munkakört keresők között látható. Pályakezdőként nettó 163 ezer forintot kérnének a jelentkezők, és szakmai gyakorlatért nettó 147 ezret. Összességében elmondható az adatok alapján, hogy a legkisebb mértékű emelkedés a pályakezdő és a tapasztalatot igénylő pozíciók között vannak, a legnagyobb ugrások pedig a tapasztalatot igénylő és a vezető szintek között láthatóak.

Karrier perspektíva bölcsész végzettséggel is

Az állásvásár kiállítóinak több mint harmada olyan álláslehetőségeket kínált, amelyek esetében a legfontosabb elvárás a folyékony nyelvtudás, ami legtöbb esetben az angolt és egy másik idegen nyelv magabiztos tudását jelentette. Ezek a munkahelyek nagy részben az ún. shared service centerekben, azaz szolgáltató központokban érhetőek el. Itt az elvégzendő munkához szükséges tudást a cég biztosítja az újonnan felvett munkaerő számára, így ezek a pozíciók a legtöbb esetben nem igényelnek előzetes szakmai tapasztalatot. A szolgáltató központok legfontosabb jellemzőiként tartják számon a versenyképes fizetést, és a folyamatos szakmai továbbképzéseket. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezek a szolgáltató központok a napjaink sokat vitatott bölcsész/humán képzési területen végzettek számára is reális karrier perspektívát jelenthetnek éppen a nyelvtudás miatt, ahogyan ezt számos példa mutatja.

A kereslet és kínálat egymásra találása

A börzén megjelenő álláskeresők többsége (58,27 százalék) pályakezdők számára meghirdetett állások iránt érdeklődött elsősorban (a látogatók több tapasztalati szintet is jelölhettek). Az 1-7 év munkatapasztalatot igénylő állásokra pályázók aránya 45,34 százalék volt, a senior pozíciókra pedig az érdeklődők 15,83 százaléka pályázott. Az álláskeresők 15,04 százaléka vezetői karrier iránt, 29, 21 százaléka szakmai gyakorlati lehetőségek kapcsán érdeklődött. A látogatók között 19 százalék volt azoknak az aránya, akik diákmunkát kerestek és 10,29 százalék diplomaírásához kereste a megfelelő céget.

Az elmúlt évek trendjei nem változtak számottevően: 2012 őszén is a mérnökök és az informatikusok voltak a legkeresettebbek, a helyszínen a kiállítók különleges standokkal, a szervezők pedig számukra érdekes programokkal szólították meg a teljes látogatói létszám több mint egynegyedét kitevő műszaki/informatikai szakembereket. Jelentős igény mutatkozott a jó gazdasági szakemberek iránt is: a kiállítók több mint fele kínált ilyen területen lehetőségeket, és a látogatói preferenciákat tekintve is még mindig ez a diplomások körében legnépszerűbb szakterület: a látogatók 29,07 százaléka keresett gazdasági, pénzügyi területen álláslehetőséget.

Kiállítói oldalról kiemelten hangsúlyos elvárás a látogatók nyelvtudása: a standok közel 40 százalékán kínáltak jó nyelvtudást igénylő állásokat. A börze látogatóinak többsége több nyelven is beszél, a regisztrált résztvevők 83,48 százaléka rendelkezik angol, 36,01 százaléka pedig német nyelvtudással az anyanyelvén kívül. A többi európai nyelvet már lényegesen kevesebben beszélik: a HVG Állásbörze 10 252 látogatójának 6,98 százaléka rendelkezik francia, 4,73 százaléka spanyol nyelvtudással. Kismértékben, de tovább csökkent az orosz nyelvet beszélők aránya: a látogatók mindössze 3,47 százaléka rendelkezik értékelhető orosz nyelvtudással.

Az idei őszi HVG Állásbörzén, a legnagyobb hazai karriervásáron, több mint 5000 állás- és képzésajánlat várta a látogatókat, ahol 42 szakmai előadáson és számos egyéb, karrierépítést támogató programon is részt vehettek az érdeklődők.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk