Mészáros Etelka Szerző: Mészáros Etelka Megjelent: 10 éve

Az eLearning magyarországi helyzete

- Az eLearning fogalmát sokféleképpen definiálták már - kezdi a téma fogalommagyarázatával Wagner Balázs az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője. - Mivel nagyon sok mindent értenek alatta, ezért az elhangzó definíciók leginkább attól függenek, hogy ki milyen aspektusból vizsgálja a fogalmat. Tekintve, hogy intézetünk leginkább technológia oldalról közelít hozzá, ezért mi általános értelmezése alatt azt a technológiával és módszertannal alátámasztott interaktív tanulási folyamatot értjük, ahol a tananyag, az oktató (mentor, tutor) és a hallgató kapcsolata, informatikai eszközök segítségével valósul meg - fejtette ki az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője.

Az eLearning rendszerek összetevői

Az eLearning rendszer legfontosabb eleme az LMS -Learning Management System, hiszen ez teremti meg a kapcsolatot a hallgató, a tutor, illetve az elektronikus tananyag között - folytatja az osztályvezető. Az oktatási keretrendszernek fordított LMS-nek központi szereppel bír, hiszen a regisztrált hallgatók ezen keresztül férhetnek csak hozzá a számukra kijelölt tananyagokhoz, továbbá a keretrendszer regisztrálja a hallgatók aktivitását, mint például: mennyi időt szántak egy-egy tananyagoldal tanulmányozására, milyen eredményekkel végezték el a teszteket. A hallgatók tanulását segítő tutor számára szintén biztosít olyan eszközöket, (chat, email, fórum) amelyek megkönnyítik a több irányú kommunikációt. - Nem szabad elfeledkezni az eLearning tananyagokról sem, nem keverendők össze a hagyományos tankönyvek elektronikus változatával-, amelyek interaktív elemekkel segítik a tananyag egyéni feldolgozását - nyomatékosítja a szakértő.

Az eLearning és a távoktatás közötti különbség

A távoktatás a nevéből is adódóan, egyfajta távolságot jelent a hallgatók és tanár között, amikor a hallgatók nyomtatott tananyagokat kapnak kézhez, és távolról küldik be dolgozataikat. Ezzel szemben az eLearning egy másik eszközrendszerrel: a számítógép, illetve a hálózatok használatával oldja meg mindezt.

Az elektronikus oktatás legfontosabb összetevői

Simonics István projektmenedzser azon a véleményen van, hogy az egyik legfontosabb tényező az önálló tanulási módszer szerint megszerkesztett tananyag, és a hordozó közeg, amely lehet CD ROM, DVD, internet vagy intranet. - Ha a mai kornak és fejlettségi szintnek megfelelő elektronikus oktatásról beszélünk, akkor a hangsúly az intranetre és internetre helyezendő - véli a projektmenedzser, aki szerint fontos kiemelni a tanulás támogatását, a már előbbiekben említett keretrendszert; a tutort, az elektronikus vagy személyes konzultációkat.

Az eLearning magyarországi helyzete

Az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője szerint az erősségek közé tartozik a jól felkészült tartalom- és informatikai fejlesztő szakembergárda, a magas fokú felhasználói érdeklődés, a technikai befogadáshoz szükséges eszközök és technológia megléte, a szabad felhasználású keretrendszerek; a szélessávú internet. Wagner Balázs a lehetőségek között említette a széles körű alkalmazást az iskolarendszerű oktatás minden szintjén. A szakértő a magyarországi rendszer gyengepontjának minősítette a fejlesztés forráshiányát, a kevés tananyagfejlesztőt, az általánosan elfogadott minőségbiztosítási rendszer, a fejlesztés, valamint az alkalmazás motivációjának hiányát. Az osztályvezető megemlítette még a piacon fellelhető tananyagokat tartalmazó központi adatbázis hiányát is, amelynek következtében redundáns tartalmak születnek. - Még mindig magasak a tananyag-fejlesztési költségek. És ha nem zárkózunk fel az EU tagországokban alkalmazott szinthez, könnyen lemaradhatunk - sorolta a veszélyeket a szakértő.

Az eLearning fogadtatása a vállalatokon belül

- Olyan nagyvállalatok, mint a posta, a telefonszolgáltatók, a BKV, a biztosítók már felismerték, hogy a belső képzésükben helye van az elektronikus oktatásnak - folytatja Simonics István, hozzátéve: ugyanakkor a szokások miatt az átállás lassú és nehézkes. A dolgozók általában nyitottak, bár nem szívesen változtatnak az addig megszokott tanulási módszereken, de különböző motivációs eszközökkel lehet ezen segíteni. Ilyen motiváció lehet, hogy nincs már hagyományos tananyag az adott témakörben, otthoni internet támogatása, nyitott tanulási központok kialakítása stb.

Arra kérdésre, hogy min múlik az elektronikus oktatás sikere a szakértő azt válaszolta, hogy ha ezzel az eszközzel megtanulható a tananyag, szeretik a felhasználók, és ha sikeresen le tudnak vizsgázni, akkor nyert ügyük van.

Mikor jó az eLearning tananyaga?

Ha felhasználóbarát, szívesen tanulják a tanulók, érdekes, leköti a figyelmet, modulárisan felépített, saját időbeosztás szerint tanulható, visszajelzést ad és nyomon követi az előre haladást. Fontos, hogy lényegre törő legyen, és minden lehetséges és szükséges ponton multimédia elemekkel támogassa az ismeretek elsajátítását. Semmiképpen sem elég a nyomtatott tananyagok digitalizált változatát alkalmazni a képzésben - fejti ki Wagner Balázs.

Néhány kritikus megjegyzés illeti az eLearninget az oktatási szakértelem hiánya miatt. Erre a problémára az MTA SZTAKI tananyagkészítő, oktató tanfolyamot szervezett. - Részletesen kidolgozott tematikával nagyvállalati megrendelésre képeztünk ki számos munkatársat ebben az évben. A tanfolyam során egyébként bemutatjuk a tanulás pedagógiai, pszichológiai hátterét, a tananyagfejlesztés módszerét, a multimédia elemek előállításának módját és az elektronikus tananyagok szerkesztésének menetét. Az ily módon kiképzett munkatársak vállalataikon belül szakértelmükkel támogatják az eLearning cégen belüli megjelenését, és mint felkészült megrendelők jelennek meg az elektronikus oktatási piacon - mondta Wagner Balázs.

Egyébként minden típusú cégnél meg lehet találni az előnyeit az elektronikus oktatásnak - folytatja Simonics István. - A tananyag-készítés költsége magas, ezért is fontos az alapos célcsoport elemzés, hogy egyáltalán megtérül-e ez a fejlesztési költség. Az eLearning alkalmazások viszonylag alacsony költségek mellett bevezethetők, főként, ha a nyílt forráskódú szoftvereket részesítjük előnyben.

Az eLearning szerepe az Európai Unióban

- Az Európai Unióban az eLearning megítélése nem egyértelmű. Az elmúlt időszakban számtalan pályázati forrást használtak eLearning fejlesztésekre, de ezek felhasználása és elterjesztése nem volt elég hatékony, így ma már közvetlen eLearning fejlesztési támogatás nincs.

Az eLearninget ösztönző programoknak kiemelt szerepük van az ÚMFT- ben (Új Magyarország Fejlesztési Terv) a TÁMOP, illetve TIOP pályázatokban - fejezi be Wagner Balázs.

Mészáros Etelka
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hamarosan lehet jelentkezni az ápolói ösztöndíjra

Jövő hét keddtől jelentkezhetnek az iskolarendszerű egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói az... Teljes cikk

Hivatalos digitális oktatási képzést nyújt pedagógusoknak a HiperSuli

Az idén ötödik éve futó HiperSuli digitális oktatási program mostantól az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált tanárképzés... Teljes cikk

A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár