Megjelent: 3 éve

dr. Fónagy-Virág Ákos, a Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Humánpolitikai Főosztály vezetője

Fiatal, dinamikus, tapasztalt, új utakat szívesen bevállaló egyéniség. Sokoldalú és tájékozott, zenétől a sportig, idegen nyelvektől a külföldi sajtócikkekig lehet vele beszédbe elegyedni.

A közigazgatásban tizennegyedik éve dolgozom, hetedik éve vezetőként, első munkanapom 2002. december 16-án volt, a néhai Heves Megyei Közigazgatási Hivatalban. Az internet tanúsága szerint ezen a napon az Eminem nevű rapper „Veszítsd el önmagad” című száma vezette a toplistákat, visszatekintve csak remélni merem, hogy, nem hatott negatívan a karrieremre ez a tény. Komolyra fordítva a szót, talán a koromhoz képest soknak tűnik az eltelt idő, erre az a magyarázat, hogy ez az első munkahelyem, ami a mai világban talán nem mindennapi dolog.

Eredetileg nem terveztem hosszú pályafutást a közigazgatásban, azonban az eltelt idő megmutatta, hogy minden nehézség ellenére nagyon sok örömteli pillanatot és eredményt képes nyújtani ez a pálya. A pályafutásom elejétől hittem abban, hogy ez a közeg érdemileg képes és felelős is befolyásolni, könnyebbé tenni az emberek életét, úgy érzem, hogy erre időről-időre alkalmunk is nyílik. Véleményem szerint külön is előnyös szempont, hogy a hivatali munka az én területemen az átlagnál többször bizonyul sokszínűnek és változatosnak; számos esetben korábban még nem látott területekkel kell behatóan foglalkozni, amit én nem hátrányként, hanem előnyként értékelek. Mindig is tetszett a Hivatal azon vonása, hogy egyszerre nyílik lehetőség a központi szintű, az egész ország működésére kiható szakmai döntéshozatali folyamat megismerésére, de élő kapcsolatban vagyunk a területi-helyi közigazgatás szereplőivel is.

Milyennek látja a jó vezető lényegét, tulajdonságait? Milyen a felelős vezető?

A kérdés nagyon nehéz, mert rákényszerít arra, hogy „púder nélkül” szembesüljünk a saját tulajdonságainkkal, sőt kifejezetten személyiségünk azon részeivel, amiket nem biztos, hogy szeretünk magunkban. Eddigi vezetői karrierem legnagyobb tapasztalata, hogy vezetőként úgy kell dolgoznunk, hogy munkánk egyszerre legyen összhangban a saját személyiségünkkel, de legyünk érzékenyek arra is, hogy közvetlen munkatársaink milyen vezetést, bánásmódot, kommunikációt igényelnek.

Tapasztalatom szerint sok vezető elveszíti magát a napi szintű, kazuisztikus, operatív munkában, ebben látja visszaigazolódni munkáját, hiszen ügyintézőként is ezt tette. Azonban egy vezető alapvető feladatát a helyzetek gyors felmérésében, a döntési alternatívák számbavételében, majd végül a szakmai és emberi oldalról is felvállalt döntésben látom. Nincs annál rosszabb, amikor egy vezető nem dönt, azaz nem a munkáját végzi.

Ugyancsak fontosnak tartom annak felvállalását és elfogadását, hogy egy hajónak egy kormányosa van, aki megszabja az irányt. Nem tartom magam ugyanakkor a végletekig tekintélyelvűnek; az egyik legalapvetőbb emberi igény, hogy mindenki szeretne valaminek a része lenni. Külön öröm, ha sikerül elérnem, hogy a kollégáimmal „egyenrangú” félként tudjunk beszélni szakmai kérdésekről, rendkívül fontosnak tartom az együttes munkát, az információk megosztását; ezek a szempontok szerintem a munkatársaim felé egyértelműen jelzik a beléjük vetett bizalmat, egyúttal megkönnyítik a munkámat is.

Milyen tulajdonságokat értékel leginkább az emberekben és egyúttal a munkatársakban?

Rendkívül fontosnak tartom az őszinteséget, a munkában pedig azt, hogy bizalommal legyünk képesek egymás felé fordulni, együttműködni. Az önazonosság ugyancsak fontos tulajdonság, mind vezetők, mind kollégák között, hiszen ez azt mutatja, hogy a szakmai munkában merünk önmagunk lenni. Többször előfordul, hogy a munkatársaimmal nem értünk egyet bizonyos kérdésekben, de megtiszteltetésnek érzem, ha bólogatás helyett a valódi véleményüket osztják meg velem, még akkor is, ha ez rám nézve nem feltétlenül előnyös.

A munkámat érintően úgy gondolom, hogy eredményes és konstruktív együttműködés alakult ki valamennyi vezető kollégával; számos embert próbáló feladatot teljesítettünk az elmúlt években, így csak az aranyszabályt tudnám felidézni: „Nyerő csapaton ne változtass!”


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - dr. Fónagy-Virág Ákos, a Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Humánpolitikai Főosztály vezetője
2. oldal - Miért fontos a jó légkör
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter